Dit verhaal gaat over de “De Monkey trap”. Er zijn veel verschillende varianten van dit verhaal, maar dat maakt voor de boodschap niet uit. In Zuid-Amerika, Afrika en Azië hebben de inboorlingen een zeer effectieve methode bedacht om apen te vangen. Het plan is heel eenvoudig, ze nemen een kokosnoot en boren er een gat in. Het gat moet net groot genoeg zijn voor de hand van een aap. Vervolgens stoppen ze er een banaan in en binden de kokosnoot ergens aan vast.
De aap vindt de kokosnoot en steekt zijn hand door het gat om de banaan te pakken. Maar zoals je zult begrijpen, zal hij deze niet uit de kokosnoot kunnen krijgen, met een gebalde vuist.
Monkey trap
Omdat de aap zijn prijs niet wil loslaten, zit hij “gevangen”. De aap geeft hiermee zijn vrijheid op, om vast te kunnen houden aan zijn prijs. Het enige wat de aap kan doen om zichzelf te bevrijden uit de kokosnoot, is “de prijs” loslaten. Maar omdat hij de prijs ziet als zijn bezit en niet bereid is om los te laten, zit de aap vast.
“Freedom is the power to choose our own chains”
Het is voor ons heel makkelijk om te zien hoe dwaas het is om iets vast te houden, dat niet echt veel waarde heeft. De aap maakt hier een slechte afweging, zijn vrijheid voor een banaan. Die banaan kun je tenslotte ook ergens anders weer vinden. De aap is echter verblind door de gehechtheid aan zijn banaan.
“We are never trapped unless we choose to be”
Hij handelt puur uit instinct en kan niet nadenken over wat er nu eigenlijk gebeurt. Hij heeft niet het vermogen om los te laten. Maar jij zou toch moeten kunnen voorkomen dat je in zo’n val stapt. Jij kunt het gevaar begrijpen van dingen vast houden, die eigenlijk niet goed voor je zijn. Je moet je realiseren wanneer je een val maakt voor jezelf.
Vasthouden aan het negatieve
De meeste valkuilen maak je zelf. Je blijft vasthouden aan dingen die niet goed voor je zijn. Je houdt vast aan negatieve gedachten en fouten die ooit gemaakt zijn door jezelf of anderen. Of zijn het herinneringen, gevoelens, of mensen die je moet loslaten? Nog iets wat we vaak te lang vasthouden zijn spullen, zo hecht je aan allerlei verschillende zaken.
Vraag jezelf eens af hoe belangrijk bepaalde dingen in je leven zijn. Hoe sterk ben jij gehecht aan dingen of mensen? Hoe sterk ben je gehecht aan je eigen gedachten en gedrag? Bij alles wat je koestert buiten jezelf, loop je het risico gevangen te raken.
“Detach from emotions and desires, get rid of any fixations”
Als je gehecht bent aan dingen, ben je beperkt, alleen door los te laten kun je vrij zijn. Het klinkt misschien raar, maar ook aan pijn ben je gehecht. Je doet je best, maar het loslaten van de pijn en het lijden lijkt vaak onlogisch en is erg moeilijk. Net als het verliezen van het stuk fruit voor de aap, ben je bang om de controle te verliezen.
“Verliezen” als je loslaat
Als de aap de banaan loslaat, dan verliest hij die. Maar hij krijgt wel zijn vrijheid terug. Hetzelfde zal gebeuren met jouw pijnlijke situaties, gedachten of gedrag. Loslaten vereist dat je de huidige situatie, van pijn hebben, accepteert en dan ontspant en je vuist loslaat. Als je ontspant uit de kramp kun je weer vrij zijn.
“Note to self; detach”
Soms is de enige manier om iets beters te krijgen, opgeven wat je nu vasthoudt.
Vragen die je jezelf kunt stellen, om uit de Monkey trap te komen;
- Welke dingen en mensen geven mij eigenlijk geen energie meer?
- Wat moet er gebeuren, of heb ik nodig, om mijn vuist te openen en los te laten?
- Het is allemaal best moeilijk, dus hoe kan ik het makkelijker maken?
- Wat zijn de nieuwe mogelijkheden die ik krijg als ik zou loslaten?
Het loslaten van gewoonten en ideeën die eigenlijk niet bruikbaar meer zijn, kan voelen als sterven. Je neemt letterlijk afscheid van dingen die vertrouwt zijn. Maar kijk eens om je heen, het is heel natuurlijk om los te laten. Bomen verliezen hun bladeren in de herfst, slangen laten hun huid los, rupsen verlaten hun cocon en kuikens barsten uit het ei. Wij mensen zijn ook bedoeld om te veranderen en te groeien. Wat echt dodelijk is, is stoppen met groeien en de verandering niet omarmen. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Groei, Helen
|WELKE INVLOED HEEFT DE NERVUS VAGUS OP JE SPIJSVERTERING?
Groei, Meditatie
|WAT IS EEN VIPASSANA RETRAITE?
Groei, Helen
|HOE STEL JE EEN GRENS?
Groei, Verbinding
|IK WIL ERBIJ HOREN
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!