MOEITELOOS BEGRIJPEN

Hoe beter we iets begrijpen, echt begrijpen, hoe minder woorden we nodig hebben om het uit te leggen aan een ander. Want als we iets echt volledig hebben beleefd, ervaren, verwerkt en gevoeld, zal datgene volledig in ons systeem binnen alle niveaus zijn geïntegreerd. We hebben het eigen gemaakt en het begrip gaat hierdoor veel verder dan alleen begrip op mentaal niveau.

Hoeveel woorden heb je nodig?

Hoe beter we iets begrijpen, hoe simpeler het voor ons wordt. En waar we ‘op louter mentaal niveau’ nog veel woorden nodig hebben, om iets duidelijk te maken aan de ander (en eigenlijk ook nog aan onszelf). Hebben we vanuit begrip op basis van gevoel maar heel weinig woorden nodig. Je kunt meteen de kern raken met de juiste woorden.

“Everyone hears only what he understands.”

Johann Wolfgang von Goethe

Dit wil niet zeggen dat iemand anders dit ook meteen begrijpt want om iets werkelijk te kunnen begrijpen op de manier zoals iemand het bedoelt, zal de ander ook enigszins op dezelfde golflengte moeten zitten. Hierom heeft het ook niet altijd zin om iemand uit te leggen wat voor jou zo vanzelfsprekend is.

Moeiteloos begrijpen

Maar gelukkig is het zo dat wanneer we zelf iets helemaal eigen en begrijpend hebben gemaakt, we ook niet meer zo de behoefte voelen om dit aan een ander uit te leggen of duidelijk te maken. Als iets vrij is geworden van oude pijn en emotie, dan is het er gewoon alleen nog maar. Eigen, vanzelfsprekend, waar, begrepen en aanwezig. Meer niet.

Zodra er nog enigszins een stukje spanning omheen hangt door oude, onverwerkte, ‘nog niet bevrijdde gevoelens en emoties’ zullen we nog bezig zijn met uitleggen, verantwoorden, discussiëren en strijden. We zullen moeite doen en bezig zijn met zaken in de buitenwereld die anders zouden moeten zijn. We zouden pagina’s vol kunnen schrijven over het betreffende stuk.

Wat geef je mee?

En eenmaal bevrijd van elk spanningsveld in onszelf betreft het onderwerp of stuk, zullen we gewoon ons eigen gevoel volgen zonder de behoefte te voelen dit uit te leggen of onszelf te verantwoorden. Dit hoeft ook niet want we stralen het uit en degene die dit stukje licht kan gebruiken, pikt het vanzelf op. Maar soms ontstaat er dan toch een moment, waarin er dan ineens gelegenheid is om iets te uiten, of te zeggen wat voor ons waar is. Een moment waarin we vanuit helderheid en rust in een paar woorden iets mee kunnen geven, aan die ander die er klaar voor is of voor open staat.

“Don’t believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding, find out what you already know, and you’ll see the way to fly.”

Richard Bach

Hoe meer we onszelf bevrijden van al onze schaduwstukken, hoe rustiger het wordt. We zullen steeds meer gaan voelen dat het leven vanzelf gaat, moeiteloos begrijpen. Alles gaat toch wel zoals het gaat. We mogen ons blijven richten op waar de schoen nog wringt in ons eigen systeem en dit weer laten stromen. Voelen, ervaren, Zijn, openstellen, belichten, ophelderen, bevrijden. Steeds meer ontspannen. Steeds meer Zijn. Moeiteloos. Acceptatie en overgave. Auteur: Mirella Suurhoff.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download