MISVATTINGEN OVER RELATIES EN LIEFDE

Leestijd: 1 minuut. Wat is het voorbeeld dat je hebt gehad, over relaties en liefde? Hoe is de band tussen je ouders en welke overtuigingen heb jij aangenomen? Hoe zijn alle misvattingen ontstaan die je nu ervaart over relaties?

Misschien waren er onrealistische verwachtingen, was er een slechte communicatie, geen echte emotionele verbinding of speelde er controle issues? Als je een verkeerd beeld hebt gehad, is je beeld gebaseerd op een kinderlijke perceptie. In jouw beleving moet een partner aan al je behoeften voldoen en volledig aanwezig zijn voor jou. Veel relaties hebben hierdoor een onvolwassen-dynamiek.

Welle misvattingen kennen we van relaties?

  • Mijn partner moet me gelukkig maken. Natuurlijk is geluk vaak een uitkomst van een gezonde relatie, het is niet de rol van je partner om het te creëren. Als je deze overtuiging hebt, levert dat zoveel druk in je relatie dat het destructief wordt. Je partner is namelijk niet in staat om deze taak uit te voeren en last te dragen. 
  • Je moet alles zo doen zoals je ouders dat deden. Je kunt gewoon zelf kiezen hoe je wilt dat je relatie eruit ziet. Je hoeft niet dezelfde ideeën te hebben, of dezelfde rollen aan te nemen. De overtuigingen die je ouders hadden, hoeven voor jou helemaal niet waar te zijn. 
  • Je moet jaren en jaren verliefd blijven. Waarschijnlijk is dit de meest onrealistische verwachting van allemaal. Je zult teleurgesteld worden als je deze verwachting waargemaakt wil zien. 
  • Mijn partner moet weten wat ik denk en voel, anders houdt hij of zij niet van me. Niemand kan gedachten lezen en weten hoe je je voelt. Het is belangrijk om te leren kwetsbaar en open te zijn. Maak je behoeften kwetsbaar en deel je emoties.
  • Mijn partner moet mijn kant kiezen. Een gezonde, volwassen relatie krijg je door niet weg te lopen voor moeilijke gesprekken en te leren dat iedereen zijn of haar mening en waarheid mag hebben. Je kunt dus prima verschillende standpunten hebben en een liefdevolle relatie hebben. 
  • Je partner mag zich tot niemand anders aangetrokken voelen dan jij. Als je partner een fysieke aantrekkingskracht heeft op een ander, dan is dat een natuurlijk iets wat bij het leven hoort. Toch geloof je dat het iets betekent voor je relatie als je partner dat ervaart. Als je deze conditionering kent, staat dat haaks op de realiteit van het leven en normaal menselijk gedrag. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download