MINDFULNESS MEDITATIE, DE EERSTE STAPPEN NAAR BEWUSTZIJN

Mindfulness meditatie is een variant op de traditionele boeddhistische meditaties, vooral Vipassana. Maar het heeft ook een invloed van onder ander het Vietnamese zenboeddhisme van Thich Nhat Hanh. Mindfulness is de westerse vertaling voor de boeddhistische term sati. Anapanasati betekent “opmerkzaamheid van de ademhaling” en maakt deel uit van de boeddhistische beoefening van Vipassana of inzichtmeditatie. Maar ook bijvoorbeeld zazen.

John Kabat-Zinn Mindfulness meditatie

John Kabat-Zinn ontwikkelde in 1979 het Mindfulness Based Stress Reduction programma (MBSR). In de afgelopen decennia hebben ze in verschillende ziekenhuizen en gezondheidsklinieken deze methode gebruikt. Wat je doet bij een Mindfulness meditatie is je focussen op het huidige moment, het accepteren en niet oordelen over alle sensaties, gedachten en emoties die in je opkomen.

Hoe doe je het?

Ga op een kussen of een stoel zitten. Als je op een stoel zit, mag je rug de achterleuning niet raken. Wat je daarna gaat doen is focussen op de beweging van je ademhaling. Wat voel je als je inademt? En wat merk je op bij een uitademing? Dit doe je gedurende de hele meditatie. Je richt je op niets anders dan je ademhaling.

Het gaat er dus niet om iets toe te voegen aan wat er nu is, maar om je bewust te zijn van wat er gaande is. Zonder jezelf te verliezen in iets wat opkomt. Je geest zal worden afgeleid en meegaan met geluiden, sensaties en gedachten. Als dat gebeurt, erken dan dat je bent afgeleid en breng je aandacht weer terug naar de ademhaling. Er is een groot verschil tussen in de gedachte of sensatie zijn en je gewoon bewust zijn van de aanwezigheid ervan.

Heb geduld

Deze oefening kost tijd om onder de knie te krijgen. Geef niet op, als het de eerste tijd lijkt te mislukken, leer de oefening waarderen. Langzaam aan zul je merken dat je geest en lichaam anders gaan aanvoelen na zo’n meditatie. Mindfulness kun je ook beoefenen in je gewone leven, bijvoorbeeld tijdens het eten, tandenpoetsen of wandelen.

Als je deze meditatie wil proberen in je dagelijkse leven, dan is het de bedoeling om volledige aandacht te schenken, aan wat je nu op dit moment aan het doen bent. Je stapt dus uit je automatische modus en gaat bewust afwassen. Hoe voelt het bord, het sop en hoe beweegt je hand door het water? Als je loopt, voel je je spieren bewegen, ook voel je hoe je voetzolen de grond raken bij elke stap. 

Is het voor iets voor jou?

Ik zou zeggen dat dit misschien wel de meest aan te raden manier is om met meditatie te beginnen. Als je een diepere transformatie en spirituele ontwikkeling wil, dan is mindfulness  meditatie een eerste stap en bouw je van hieruit verder. Je kunt dan bijvoorbeeld doorgaan naar Vipassana of Zazen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download