MIJN VADERS HAND – BART CHABOT

‘Ik heb kostbare jaren en talent verspild aan tromgeroffel en bazuingeschal,’ schrijft Bart Chabot op een in het autobiografische boek ‘Mijn vaders hand’. Pas als hij doodziek in het ziekenhuis ligt, beseft hij zich dat hij nog een verhaal moest opschrijven; het verhaal van zijn jeugd.

‘We hadden jou nooit op de wereld moeten zetten, je moeder en ik. Kon ik het maar uitvlakken, die geboorte van je. Viel het maar terug te draaien.’

Bart Chabot

Een jeugd kan echter zo traumatisch zijn dat je je hele geschiedenis op afstand wil houden. Dat heeft Chabot zijn leven lang gedaan, zelfs zijn vrouw wist weinig van zijn verleden af. Wie ‘Mijn vaders hand‘ leest ziet vooral een straffende vader die zijn kind veelvuldig molesteert.

Mijn vaders hand

Moeder keek toe, maar bracht af en toe verlossing als de afranseling te lang duurt, of het nadelige gevolgen zou hebben. Dit is nog niet alles. Dagelijks ondergaat de jonge Bart geestelijke mishandeling en wordt hem ingepeperd dat hij nergens voor deugt. Ook hoort hij uit ten treuren dat hij ongewenst is, en wordt zijn bestaansrecht vernietigd.

Bart breekt

Je moet sterk in je schoenen staan, om nog een glimpje zelfrespect over te houden na zo’n traumatische jeugd. Het is begrijpelijk dat Bart ervoor kiest om voorgoed met zijn ouders te breken. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken waarin, meestal vertellend vanuit het ziekenhuisbed, teruggegaan wordt naar de ene akelige anekdote na de andere over zijn jeugd. En alsof het thuis niet erg genoeg is, wordt de jonge Bart op school ook nog gepest, door zowel leerlingen en leraren.

Met verve had mijn vader getracht me te verwoesten. […] Ik had menig kerkhof bezocht waar ik mezelf begraven had zien liggen. Maar hij had mijn vermogen om mezelf tot leven te wekken danig onderschat. Wat me gered had, was mijn geloof in Sinterklaas. En in toverballen.’

Bart Chabot

Bart Chabot zweeg vaak over zijn liefdeloze jeugd, totdat zijn vrouw na 35 jaar huwelijk vroeg: ‘Je vertelt over alles, maar over jezelf hoor ik je nooit. Wie ben je nou eigenlijk?’

Ingrijpend

Velen kennen Bart Chabot als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er Schuil achter deze man? Lees het allemaal in ‘Mijn vaders hand‘. Het is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Mijn vaders hand is verkrijgbaar o.a. bij Bol.com voor 24,99.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sjamanen drum

DIEPE MEDITATIE – SJAMANEN DRUM

Een mooie effectieve, diepe meditatie is de meditatie met een ...
Projectiemechanisme in de praktijk

HET PROJECTIEMECHANISME IN DE PRAKTIJK – KAREN M. HAMAKER ZONDAG

In het boek 'Projectiemechanisme in de praktijk' legt Karen stap ...
becoming animal

BECOMING ANIMAL – DAVID ABRAM

Misschien ken je ook het eerste boek van David Abram, ...

639 HZ VOOR ECHTE LIEFDE

In verschillende culturen worden al eeuwenlang de helende tonen van ...
The Spell of the Sensuous

THE SPELL OF THE SENSUOUS – DAVID ABRAM

Ecoloog en filosoof David Abram onderzoekt met grote nieuwsgierigheid en ...
Een klein gebaar

KORTE FILM – EEN KLEIN GEBAAR

In dit korte filmpje zie je wat een klein gebaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download