MIJN PARTNER VERGEET ME OP VALENTIJN

Het is Valentijn, een dag die vroeger de nodige spanning opriep. Ik weet nog goed dat ik op die dag hoopte te horen van de jongen waar ik stiekem verliefd op was. En er waren ook Valentijnsdagen dat ik mijn ex miste, of tijd besteedde aan het denken aan iemand die niet verliefd op me was. Als ik terugkijk, was het best verdrietig dat ik mezelf ongelukkig maakte en dagen alleen maar zat te denken; ‘was het maar… ‘. Mijn gelukkig was afhankelijk van de ander die wel of niet in mijn leven was.

Sint-Valentijn werd geëxecuteerd

Aan het einde van de 5e eeuw riep paus Gelasius 14 februari uit tot Sint-Valentijnsdag, een religieuze dag, in plaats van romantisch. De dag werd herdacht voor gemartelde heiligen genaamd Valentijn. Het is niet exact duidelijk wat de geschiedenis is van Sint-Valentijn, wel zijn er enkele legendes. Een van de legendes zegt dat Sint-Valentijn weigerde zich tot het heidendom te bekeren en werd geëxecuteerd. Voor zijn dood genas hij op een wonderbaarlijke manier de dochter van zijn cipier, die zich vervolgens tot het christendom bekeerde.

“I won’t give up on us, even if the skies get rough.”

Jason Mraz

Maar volgens anderen was Sint-Valentijn een Romeinse priester die bruiloften uitvoerde voor soldaten die verboden waren te trouwen. De Romeinse keizer had bepaald dat getrouwde soldaten geen goede krijgers waren, dus jonge mannen konden niet trouwen. Deze Sint-Valentijn droeg een ring met een Cupido erop waaraan de soldaten hem konden herkennen. En als voorloper van wenskaarten deelde hij papieren harten uit, om christenen te herinneren aan hun liefde voor God.

De dag van de liefde

Tegenwoordig is Valentijnsdag de dag van de liefde. Je laat je geliefde weten dat je van hem of haar houdt door een kaartje, bloemen, een etentje of een ander presentje. Maar wat als je partner het allemaal onzin vind? Wat als de ander op deze dag niets voor je heeft of regelt?

“All my life, my heart has yearned for a thing I cannot name.”

Andre Breton

Veel mensen, vooral vrouwen, vinden dat lastig en zien het als een gebrek aan liefde van hun partner. Maar is dat wel zo? Moet een partner zijn of haar liefde steeds aan je verklaren en de band bevestigen? Of zit daar toch meer achter bij jezelf?

Ik heb jou nodig

Een valse overtuigingen die je kunt hebben, is de overtuiging dat je een andere persoon in je leven nodig hebt om je compleet te maken. Zolang je gelooft dat iemand anders de power heeft om je gelukkig te maken, maak je jezelf tot slachtoffer. Er komt geen ridder die je red van draken en een ongelukkig leven. En ook een prinses komt je niet kussen en je van een kikker in een prins veranderen. Het gaat er niet om dat iemand buiten jezelf je redt. En het gaat er ook niet om dat er iets is buiten jezelf, wat je een gelukkig leven gaat geven. Zolang je naar buiten kijkt om heel te worden, ben je afhankelijk geworden.

“Love isn’t finding the perfect person. It’s seeing an imperfect person perfectly.”

Sam Keen

Als klein meisje of jongetje heb je trauma’s opgelopen, je was slachtoffer. Nu als volwassene ben je geen slachtoffer meer, maar kun je je eigen leven in handen nemen. Je kunt iedereen in je leven zien als spiegels, die de dynamiek die je in je jeugd hebt gekend aan je laten zien. Ze nemen rollen aan van de misbruiker, degene die je verlaat, die je verraad of die je beklemd. En vergeet niet, we zijn allemaal dader en slachtoffer geweest. Je mag zelf je wonden gaan helen, zonder de ander de schuld te geven. Je mag zelf de verantwoordelijkheid gaan nemen, om je wonden te genezen en je leegte te vullen.

Maak me gelukkig

Of je nu single bent of een relatie hebt deze Valentijnsdag, het is belangrijk om in te zien vanuit welke conditionering je bent opgevoed. Ben je afhankelijk van de liefde van de ander? Voel je je ongelukkig alleen en hoop je nog altijd dat die ene op je pad zal komen? Codependentie is een collectief probleem. Je hoopt dat de ander je komt redden. Maar ook de redder krijgt een vals gevoel van eigenwaarde, door zich weg te cijferen voor een ander.

“The greatest happiness of life is the conviction that we are loved; loved for ourselves, or rather, loved in spite of ourselves.”

Victor Hugo

Een gezonde romantische relatie is een onderling afhankelijke relatie. Een onderling afhankelijke relatie is een relatie waarin je er als twee individuen voor kiest om een verbinding aan te gaan. Of je bent beide aan het herstellen van je afhankelijkheid en werkt aan het verbinden met jezelf. Twee mensen die leren emotioneel gezond en volwassen te zijn. Je hebt niets nodig van de ander, om je volmaakt en gelukkig te voelen. Mocht je partner vandaag dus niets hebben gekocht of bedacht, vraag jezelf dan eens af hoe afhankelijk je geluk is van de ander? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download