METTA MEDITATIE, LIEFDEVOLLE VRIENDELIJKHEID VOOR IEDEREEN

De Metta meditatie is een meditatie van liefdevolle vriendelijkheid uit boeddhistische tradities. Deze meditatie van mededogen is krachtig. Metta-meditatie nodigt ons uit om liefdevolle vriendelijkheid en mededogen te cultiveren, zowel naar onszelf als naar anderen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het beoefenen van metta niet betekent dat we onze eigen grenzen moeten negeren, of onze integriteit moeten compromitteren.

Integendeel, metta-meditatie moedigt ons juist aan om onszelf te respecteren en onze eigen behoeften serieus te nemen. Het is een oefening in zelfcompassie, waarbij we leren om vriendelijkheid en mededogen naar onszelf te sturen, vooral op momenten van pijn, stress of uitdagingen. Dit betekent dat we onszelf niet overbelasten of over onze grenzen gaan, maar eerder erkennen wat we nodig hebben om ons welzijn te bevorderen.

Cijfer jezelf niet weg

Evenzo impliceert het beoefenen van metta-meditatie naar anderen toe niet dat we onszelf moeten wegcijferen of onze eigen integriteit moeten opofferen. Het betekent niet dat we ons moeten onderwerpen aan gedrag dat onze grenzen overschrijdt of dat ons ongemakkelijk maakt. In plaats daarvan nodigt metta-meditatie ons uit om respect en mededogen te tonen voor anderen, terwijl we tegelijkertijd helder en assertief zijn over onze eigen grenzen en behoeften.

Een integere beoefening van metta-meditatie houdt in dat we een balans vinden tussen het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen, en het behouden van onze eigen integriteit. Het betekent dat we vriendelijkheid en mededogen uitbreiden naar anderen zonder onszelf te verliezen in de processen. Door deze balans te vinden, kunnen we diepere en meer vervullende verbindingen met anderen opbouwen, gebaseerd op respect, begrip en integriteit.

Kortom, metta-meditatie nodigt ons uit om zowel vriendelijkheid naar anderen als zelfcompassie te cultiveren, terwijl we tegelijkertijd trouw blijven aan onze eigen grenzen en integriteit. Het is een krachtige beoefening die ons helpt om liefdevoller en authentieker te zijn in onze relaties, zowel met anderen als met onszelf.

Hoe werkt de Mettta meditatie?

Ga zitten in een voor jou fijne meditatiepositie en sluit je ogen. Haal een paar keer diep adem. Vervolgens roep je in je hoofd en hart gevoelens op van vriendelijkheid en liefde. Je begint met het ontwikkelen van liefde en vriendelijkheid naar jezelf en daarna ga je dit uitbreiden naar iedereen om je heen.

Het gaat meestal in deze volgorde:

  1. Jezelf
  2. Goede vriend
  3. Een “neutraal” persoon
  4. Moeilijk persoon
  5. De 4 bovenstaande tegelijk
  6. Het hele universum

Uiteindelijk krijg je dus een gevoel van geluk en liefde voor iedereen. Je kunt de meditatie verdiepen door specifieke woorden of affirmaties te gebruiken. Ook kun je visualiseren hoe anderen lijden en daar je liefde heen sturen. Je wenst iedereen liefde en vrede, die het nodig heeft.

Is het iets voor jou?

Ben jij te streng voor jezelf, of voor anderen? Of wil jij je relaties verbeteren? Dan zal deze Metta meditatie je hierbij helpen. Het is een goede meditatie voor iedereen, het maakt niet uit of je liefdevol of egoïstisch bent. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download