MEDITATIE VORMEN, WELKE VERSCHILLEN ZIJN ER?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende meditatievormen, het kan dus enige tijd kosten voor je ontdekt welke bij je past. Al deze verschillende meditatievormen, hebben verschillende voordelen.

“Learn to be calm, and you will always be happy”

Het type meditatie dat het best helpt bij angstgevoelens, is niet per se de beste tegen depressie, of goed voor spiritueel ontwaken. Als je de voorkeur geeft aan meer dynamische meditatietechnieken, denk dan eens aan een loopmeditatie.

Stilzitten is geen must

Meditatie wordt omschreven als; “de manier waarop de aandacht gericht wordt”. Dit wordt verdeeld in drie categorieën namelijk;

  • Gerichte aandacht
  • Open observatie
  • Moeiteloze aanwezigheid.

Aandacht meditatie

Als je je aandacht tijdens de hele meditatiesessie op een object richt, noemen we dat aandachtmeditatie. Je kunt je richten op je ademhaling, een mantra een visualisatie, een deel van je lichaam of bijvoorbeeld op een kaars. Hoe meer je oefent, hoe groter je vermogen wordt om je aandacht bij het gekozen object te houden. Ook word je minder en korter afgeleid. Voorbeelden van deze meditatievorm zijn onder andere: Samatha een boeddhistische meditatie, sommige vormen van Zazen, metta meditatie, chakrameditatie, kundalinimeditatie, klank meditatie, mantrameditatie, sommige vormen van Qigong en vele anderen.

Observatie

Open observatie is een andere techniek, waarbij je in plaats van je aandacht op een bepaald object te richten, alles open blijft. Je houd alle aspecten van je ervaring in de gaten, zonder oordeel of gehechtheid. Alle waarnemingen, of ze nu intern zijn, dus in je gedachten, extern in het geluid of de geur, worden herkend en gezien voor wat ze zijn.

“Quiet the mind, and the soul will speak”

Het is het proces van niet-reactief observeren van de inhoud van de ervaring van moment tot moment, dus zonder er op in te gaan. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: Mindfulness-meditatie, Vipassana, maar ook verschillende taoïstische meditaties.

Puur Zijn

En tot slot is er nog de moeiteloze aanwezigheid. Hierbij is je aandacht niet gericht op iets specifieks, maar meer op jezelf, rust, stilte en leegte. Je kunt het ook “Puur Zijn” noemen. Eigenlijk is dat het ware doel achter alle soorten meditatie en niet een soort meditatie op zich. Alle traditionele meditatietechnieken erkennen dat het object van focus, en zelfs het proces van observeren, slechts een middel is om de geest te trainen. Zodat moeiteloze, innerlijke stilte en diepere staten van bewustzijn kunnen worden ontdekt.

“Silence isn’t empty it’s full of answers”

Uiteindelijk laat je namelijk het object van je focus, maar ook het observatieproces achter je en blijft alleen het ware zelf van de beoefenaar over dat is de “pure aanwezigheid”. Bij sommige technieken is dit vanaf het begin de enige focus. Denk hierbij aan: de “I am” meditatie van Ramana Maharishi, Dzogchen, Mahamudra, sommige vormen van taoïstische meditatie en enkele vormen van Raja Yoga. Je moet voor deze technieken wel echt trainen, dit is niet iets wat je zo onder de knie hebt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Verantwoordelijk

VERANTWOORDELIJK VOOR JE EMOTIES

Als klein meisje of jongetje leerde je al dat je ...
gewaar zijn

GEWAAR ZIJN BIJ JE LICHAAM

Hoe kun je van je kind trauma's genezen? Wat kun ...
De eenling

DE EENLING

"Iedereen is een eenling", zei de wijze man, "maar bijna ...
Bewust van bewustzijn

BEWUST VAN JE BEWUSTZIJN

Overgave betekent voor mijdat ik me niet vastklamp aanwat ik ...
INNERLIJKE RUST

INNERLIJKE RUST, HOE CREËER JE DAT?

Als je lichaam, geest en hart op een lijn zitten ...

SHAKING, SCHUDT DE STRESS VAN JE AF

Shaking is een manier om stress en spanning los te ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download