MANTRA MEDITATIE, FOCUS JEZELF DOOR KLANK

De Mantra meditatie is een Hindoeïstische meditatie die ook wel de OM-meditatie wordt genoemd. Een mantra is een lettergreep of een woord, meestal zonder enige specifieke betekenis. Dit woord wordt herhaald, om je geest te concentreren. Volgens veel meditatieleraren is zowel de woordkeuze als de juiste uitspraak belangrijk, vanwege de vibratie die geassocieerd wordt met het geluid.

Focus je geest met Mantra meditatie

Anderen zeggen dat de mantra zelf slechts een hulpmiddel is, om je geest te focussen, en dat het gekozen woord totaal niet relevant is. Mantra’s worden gebruikt in hindoeïstische tradities en boeddhistische tradities, maar ook in het jaïnisme, het sikhisme en het taoïsme. Sommige mensen noemen de mantra-meditatie de “OM meditatie”, maar dat is slechts een van de mantra’s die je kunt gebruiken.

Hoe werkt het?

Ook deze meditatie beoefen je zittend, net zoals de meeste anderen. Je zit met een rechte rug en je ogen gesloten. Je herhaalt de mantra in je hoofd, in stilte, keer op keer gedurende de hele sessie. Mantra’s kun je ook heel zachtjes fluisteren, als hulpmiddel om je te concentreren.

Bekendste mantra

Enkele van de bekendste mantra’s uit de hindoeïstische en boeddhistische tradities is: “om zo-ham om namah shivaya om mani padme hum rama yam ham”. Dit doe je een bepaalde tijd achter elkaar, of je telt het aantal herhalingen. Traditioneel gezien is dat 108 of 1008 keer, je gebruikt een kralenketting om de tel bij te houden. Naarmate de oefening zich verdiept, zul je ontdekken dat het vanzelf doorgaat, net als het neuriën van de geest. Of de mantra verdwijnt en je blijft dan in een staat van diepe innerlijke vrede. 

Is het iets voor jou?

Als je het moeilijk vind om op je ademhaling te concentreren dan is deze techniek iets voor jou. Dit is omdat een mantra een woord is en gedachten meestal als woorden worden gezien. Als je hoofd dus vol zit met gedachten, is deze mediatie nuttig. Mocht je niet graag stil op een kussen zitten, dan kun je de mantra’s ook gewoon overdag herhalen als je bijvoorbeeld bezig bent in de tuin. Auteur: Madeleine van Mourik.

Terwijl je de mantra herhaalt, creëert het een mentale vibratie waardoor de geest diepere niveaus van bewustzijn kan ervaren. Terwijl je mediteert, wordt de mantra steeds abstracter en onduidelijker, totdat je uiteindelijk naar het veld van puur bewustzijn wordt geleid waaruit de vibratie voortkwam” – Deepak Chopra

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zeg 'nee' tegen drugs

ZEG ‘NEE’ TEGEN DRUGS

Ken je de reclame nog: "Zeg nee tegen drugs". Het ...
Langzaam leer ik

LANGZAAM LEER IK

Langzaam leer ik dat ik niet hoef te reageren op ...
Bevalling

GELOOF JIJ IN EEN LEVEN NA DE BEVALLING?

In de buik van een moeder zitten twee baby’s. Zegt ...
Loslaten

HOE KUN JE LOSLATEN?

Je kunt er zelf voor kiezen om alles wat je ...
eyeopeners over bewustwording

EYEOPENERS OVER BEWUSTWORDING

De eerste van de eyeopeners over bewustwording is leren hoe ...
SKY GAZING?

WAT IS SKY GAZING?

Alberto Villoldo was de jongste klinische professor aan de San ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download