MAMA JE VERSTIKT ME

Als jongen had je een moeder die je zo strak heeft vastgehouden dat je verstikt raakte. Ze kon je onmogelijk loslaten, waardoor je je vrijheid miste. Je moeder was steeds zo dicht bij je, dat het echt niet goed voelde.

“I have been wondering how to get over that feeling of being scared to love, now I know why

Je hebt een moeder die “zorgen voor” ervaart als liefde. Ze zeurt, levert kritiek en oordeelt. Hoe jij je gedraagt, wat je aan hebt en wat je doet zijn dingen die belangrijk zijn voor haar.

Werken voor liefde

Ook gaf ze je een schuldgevoel als je iets deed wat haar niet blij maakte, ze wil de baas zijn. De liefde die ze geeft was nooit zomaar, je moest er altijd iets voor terug doen. Ze gaf liefde om er zelf iets voor terug te krijgen, al was dat nooit genoeg.

“We fear the thing we want the most” – Robert Anthony

Ze heeft een beeld van je gemaakt waar je aan moet voldoen, dan houdt ze van je. Er is geen liefde, gewoon om wie je werkelijk bent. Het is dan ook lastig voor je om een goede band met haar te hebben, je ervaart altijd stress. Ze heeft je verantwoordelijk gemaakt voor haar geluk, waardoor je hebt geleerd om je emotioneel af te sluiten. Je hebt geleerd dat intimiteit gevaarlijk is.

Ik stik

Ergens verlang je ontzettend naar de liefde, maar tegelijk voelt het ook alsof je verstikt. Je was een mama’s-kind, maar dat wilde je eigenlijk helemaal niet zijn. Als je ook nog een vader had die niet naast je moeder stond, is het nog veel erger. Dan zag je moeder je als plaatsvervangende echtgenoot.

“I’m afraid to love, because I don’t want to get hurt” – Grace Marcelo

De druk van de emotionele steun, die je aan je moeder moest geven, was veel te zwaar. Deze zelfde druk ervaar je nu in je volwassen relaties. Het gevoel dat je had in relatie tot je moeder, ervaar je nu naar je partner.

Misschien is het lastig voor je om dit in te zien en te erkennen, omdat je een grote loyaliteit naar je moeder voelt en haar zielig vindt. Toch is het belangrijk om het te doorzien en ermee aan de slag te gaan. Je hebt dezelfde dynamiek ontwikkelt, als je nu in je relatie ziet. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DE KERN VAN EMOTIES

DE KERN VAN EMOTIES EN FYSIEKE BALANS

Diep in je lichaam, verscholen achter je buikspieren en heupgewrichten, ...
Parentificatie en codependentie

PARENTIFICATIE EN CODEPENDENTIE

Parentificatie en codependentie zijn beide concepten die betrekking hebben op ...
Schuldig voelen

JE SCHULDIG VOELEN

Nee zeggen, en je vervolgensschuldig voelen, gebeurt vaakbij mensen die ...
kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download