MAMA JE VERSTIKT ME

Als jongen had je een moeder die je zo strak heeft vastgehouden, dat je verstikt raakte. Ze kon je onmogelijk loslaten, waardoor jij je vrijheid miste. Je moeder was steeds zo dichtbij jou, dat het echt niet goed voelde.

“I have been wondering how to get over that feeling of being scared to love, now I know why

Je hebt een moeder die “zorgen voor” ervaart als liefde. Ze zeurt, levert kritiek en oordeelt. Hoe jij je gedraagt, wat je aan hebt en wat je doet zijn dingen die heel belangrijk zijn voor haar.

Werken voor liefde

Ook gaf ze je een schuldgevoel als je iets deed wat haar niet blij maakte, zij wil de baas zijn. De liefde die ze geeft was nooit zomaar, je moest er altijd iets voor terug doen. Ze gaf liefde om er zelf iets voor terug te krijgen, al was dat nooit genoeg.

“We fear the thing we want the most” – Robert Anthony

Ze heeft een beeld van je gemaakt waar je aan moet voldoen, dan houdt ze van je. Er is geen liefde, gewoon om wie jij werkelijk bent. Het is dan ook heel lastig voor je om een goede band met haar te hebben, je ervaart altijd stress. Ze heeft jou verantwoordelijk gemaakt voor haar geluk, waardoor jij hebt geleerd om je emotioneel af te sluiten. Je hebt geleerd dat intimiteit gevaarlijk is.

Ik stik

Ergens verlang je ontzettend naar de liefde, maar tegelijk voelt het ook alsof je verstikt. Je was misschien een mama’s kind, maar dat wilde je eigenlijk helemaal niet zijn. Als je ook nog een vader had die niet naast je moeder stond, is het nog veel erger. Dan zag je moeder jou vaak als plaatsvervangende echtgenoot.

“I’m afraid to love, because I don’t want to get hurt” – Grace Marcelo

De druk van de emotionele steun, die je aan je moeder moest geven, was veel te zwaar. Deze zelfde druk ervaar je nu in je volwassen relaties. Het gevoel dat je had in relatie tot je moeder, ervaar je nu naar je partner.

Misschien is het lastig voor je om dit in te zien en te erkennen, omdat je een grote loyaliteit naar je moeder voelt en haar zielig vindt. Toch is het belangrijk om het te doorzien en ermee aan de slag te gaan. Je hebt dezelfde dynamiek ontwikkelt, als je nu in je relatie ziet. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIONEEL ONTHECHTEN, IK VOEL NIKS MEER

Onthechten kennen we op verschillende manieren. Je kunt geestelijk of ...
vader

PAPA, HOU VAN MIJ

Als meisje had je een vader die geen emotionele band ...
controle

JE HEBT GEEN CONTROLE

Ik heb heel lang geprobeerd om alles onder controle te ...

FYSIEKE ONTHECHTING, LAAT ME MET RUST!

Fysieke onthechting betekent dat angst en stress ervoor zorgen dat ...
emotionele verwaarlozing

EMOTIONELE VERWAARLOZING, WAT IS DAT?

Ik begon me volledig bewust te worden van de emotionele ...

LACH OM JE ANGSTEN

Hoe hard je ook je best doet, soms lijkt het ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download