MAAK VERBINDING MET JEZELF

Toen ik het pad van bewustwording ging bewandelen, kwam ik erachter dat ik maar weinig zelfliefde had. Ik had geen echte verbinding met mezelf. Ook had ik last van mijn innerlijke criticus en was veel te streng voor mezelf.

“Be the love you never received” 

Ik zat vast in oude patronen en had als overtuiging dat ik niet goed genoeg was. Ik zocht overal buiten mezelf naar de liefde, ik had werkelijk geen idee hoe ik dit aan mezelf moest geven. Gelukkig is er in de afgelopen jaren veel veranderd.

Ik luister nu naar mij

Je kunt leren hoe je je innerlijke criticus kan aanhoren, zonder er iets mee te hoeven doen. Ik stem me zoveel mogelijk af op mijn intuïtie en ik heb ik veel geoefend met zelfacceptatie, vergeving en onvoorwaardelijke liefde voor mezelf. Ik ben gaan houden van wie ik ben, maar ook van mijn gebreken, mijn zwakheden en dat wat me uniek maakt. Soms trek ik me bewust terug, naar binnen, weg van de prikkels buiten mij.

“What if you simply devoted this year to loving yourself more?” 

Een relatie met jezelf bouw je niet in één dag op dat kost tijd. Het is zeker niet makkelijk, dus je hebt er wel wat inzet en doorzettingsvermogen voor nodig. Onthoudt, als het even tegen zit dat het de belangrijkste relatie is die je in je leven hebt, dus geef niet op.

Wat kun je doen om de band met jezelf op te bouwen en te versterken?

  • Onderzoek wat je behoeften zijn en voldoe eraan. Luister naar je onderbuikgevoel, naar je innerlijke stem. Stop met het negeren van je behoeften en cijfer jezelf niet langer weg. Vraag jezelf: “hoe voel ik me?”, “wat heb ik nu nodig?” of “wat wil ik nu echt?”. Vraag dat meerdere keren op een dag en hou genoeg van jezelf om het dan ook echt aan jezelf te geven.
  • Adem. Het klinkt een beetje gek, maar het is de manier om in contact te zijn met jezelf. Je ademhaling helpt je om in je lichaam te komen, je kunt het altijd en overal doen. Breng je bewustzijn naar je adem en volg het met aandacht. Voel hoe de lucht beweegt in je neus. Voel ook hoe je buik uitzet en hoe de lucht weer verdwijnt. Start met minimaal vijf minuten per dag in te tunen bij jezelf. 
  • Begin de ochtend met tijd voor jezelf, zelfs al is het maar vijf minuten. Start met afstemmen op wat je wil ervaren en creëren vandaag. Visualiseer hoe je dag er uit gaat zien. Zeg hoe je je wil voelen en wat je wil doen. Deze simpele oefening zal je dag bewuster maken.

Maak verbinding

  • Maak echt verbinding met jezelf. Kijk jezelf diep in de ogen, het creëert verbinding, hechtheid en verdiept de band. Deze oefening heb ik vaak gedaan en was een echte eyeopener, heel helend. Het heet “spiegelwerk“. Pak een spiegel en ga ergens op een fijne plek zitten. Kijk jezelf vervolgens diep in de ogen, je mag niet wegkijken. Focus op één of wissel. Wees volledig aanwezig bij jezelf. Wat zie je? Wat voel je? Klopt het beeld wat je ziet, met hoe je je voelt? Je zult merken dat je laag voor laag steeds dieper komt. 
  • Verbindt met je hart. Je geest zal je altijd proberen weg te halen bij jezelf en je afleiden met eindeloze gedachten. Je hart daarentegen zul je altijd liefdevol bij jezelf brengen. Om verbinding te maken met je hart leg je je handen erop, sluit je ogen en haal vijf keer diep adem. Je ademt in je hart en stelt de vraag: “Welke wijsheid heb je vandaag voor mij?

“Self care is how to take your power back”

  • Ga de natuur in. Loop op blote voeten over het gras, de dode bladeren of voel de modder tussen je tenen. Of wil je rennen in de regen. Gebruik al je zintuigen om de planten en de bomen aan te raken. Verdwaal, loop geen route, maar laat je leiden. Doe het allemaal in stilte en let op hoe je je voelt. Dompel jezelf onder in de volledige ervaring van wat je omringt en adem het allemaal in. Deze oefening komt uit Japan en noemen ze “bosbaden“.
  • Luister naar je ongemak. Verbinden met jezelf gaat niet alleen over het luisteren naar je verlangens, maar ook naar het luisteren van je ongemak en mindere stukken. Je negatieve emoties hebben boodschappen voor je, luister ernaar. Vind de moed om je angsten onder ogen te zien en je duistere kanten te ontdekken. Voel de pijn als die er is. Laat je tranen stromen en gebruik je ademhaling, om contact te maken met je innerlijk. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download