MAAK JIJ MIJ COMPLEET?

De meeste van ons zijn niet verbonden met wie ze werkelijk zijn, wat is eigenlijk compleet zijn? En de meeste van ons, hebben niet geleerd om een eigen leven op te bouwen, laat staan een leven met een ander.

Misschien vertelde je ouders dat je een partner moet zoeken met een goede baan, of uit een welgesteld gezin. Mijn ouders hadden het vaak over het niveau en het milieu waar hij uit moest komen. En je vrienden vinden het misschien belangrijk dat hij of zij aantrekkelijk is.

“I swear I couldn’t love you more than I do right now, and yet I know I will tomorrow” – Leo Christopher

Onbewust ben je op zoek naar een ander die jou compleet gaat maken. Je bent op zoek naar iemand die onvoorwaardelijk van je houdt. Ook ik dacht dat dat liefde was. Mijn partner zou zichzelf zo veranderen en aanpassen, zodat ik mij goed voelde.

Trigger mij niet

Mijn partner mocht zeker geen dingen doen die mij zouden raken en triggeren. Ik was op zoek naar een partner die mij de liefde zou geven, die ik van mijn ouders nodig had gehad. Die partner zou mijn angsten en onzekerheden wegnemen. En hij zou aan al mijn behoeften voldoen, dan zou ik gelukkig zijn.

Inmiddels begrijp ik, dat is een onmogelijke taak. Het is een zware claim, die ik bij ander had neergelegd. Een claim die helemaal niet te dragen was voor de ander. En hoe hij zijn best ook deed, het was nooit genoeg. Het leek wel een verslaving aan bevestiging, waar ik steeds meer van nodig had.

“People think a soul mate is your perfect fit, and that’s what everyone wants. But a true soul mate is a mirror, the person who shows you everything that is holding you back, the person who brings you to your own attention so you can change your life” – Elizabeth Gilbert

Ik wist niet dat de enige oplossing het creëren van veiligheid, zekerheid en vertrouwen in jezelf is. Er was zoveel boosheid en wrok met me mee. Ik besefte niet dat mensen niet gemaakt zijn om aan al mijn behoeften te voldoen. In het begin gedraagt die ander zich nog perfect, in de verliefdheidsfase.

Jij bent niet goed genoeg

Maar al snel zal de ander zijn of haar ware aard laten zien. En als dan alles wegvalt, is het enige wat je ervaart jouw illusie van wat je op de ander geprojecteerd hebt. De illusie die niet overeenkomt met de realiteit, waardoor je weer verder gaat zoeken naar de volgende. Want deze is het toch niet.

Als je een relatie wilt opbouwen is het de bedoeling dat je naar binnen kijkt. Je gaat jezelf onder ogen komen, met compassie. Het is zelfonderzoek en dagelijks oefenen, om jouw angsten en trauma’s uit het verleden zelf te leren dragen. Het leren om bij jouw emoties aanwezig te zijn, in plaats van weg te rennen of je te verstoppen. Als je een gelukkig leven wil met een ander, betekent dat eerst van jezelf houden. En daarna ontstaat er ruimte voor de ander.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat projecteer jij nog op de ander? Wat jouw eigen pijn en verantwoordelijkheid is?
  • Wat verwacht, of eis, je van een partner?
  • Welke overtuigingen heb jij over welke jouw partner moet spelen?
  • Hoe zorgen jouw wonden ervoor, dat je jouw partner niet kunt liefhebben, op een manier die goed voor hem of haar is?

Je zult merken als jij leert om zelf aan jouw behoeften te voldoen, je daarna in staat bent om de ander en zijn of haar behoeften te zien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download