LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal ‘ongrijpbaar‘ vond. Wat is dat dan, loslaten? Het inzicht in loslaten kwam voor mij toen ik besefte dat ik wilde dat mijn leven anders was, dan het op dat moment was. 

“Let go of the past before you become any part of it”

Toen ik kon waarderen wat er nu is, voelde dat intens gelukkig. Ik hoefde niet meer te leven met het gevoel van als, … dan. Loslaten gaat dus niet over de moed hebben om het verleden los te laten. Maar over de wijsheid en kracht hebben, om het heden te omarmen. Je hoeft niet alles te vergeten, het gaat erom dat je ernaar kunt kijken zonder angst. Wanneer je loslaat hoe het zou moeten zijn, maak je de weg vrij voor hoe het kan zijn vanaf dat moment. 

“One of the best lessons you can learn is to master how to remain calm”

In eerste instantie kwam het op me over als een soort onverschilligheid, net of het me niet meer interesseerde. Maar dat is het zeker niet. Het is alleen het volle besef dat de enige controle die je hebt, je volgende actie is op dit moment. Je kunt de situatie, toekomst en verleden niet kalmeren, dus waarom zou je het proberen?

Waardeer wat was

Zie het mooie van wat je loslaat, zelfs als dat pijnlijk is. Misschien moet je wel een partner laten gaan. Wees dan dankbaar voor de herinneringen die je hebt en hoe de relatie je heeft laten groeien. Het gaat erom dat je accepteert wat je hebt, wat je had en de mogelijkheden die voor je liggen.

Vertrouw op je intuïtie en zie in elke tegenslag de les. Als jij de situatie positief kunt zien, zul je merken dat je grote stappen kunt zetten, of in ieder geval de rust in jezelf kunt bewaren.

“Gratitude turns what we have into enough”

Zo creëer je stap voor stap een positieve mindset. Het zal je steeds minder moeite kosten bij een tegenslag, om kalm te blijven. Je hebt ook geen slapeloze nachten meer, omdat je de situatie positief benaderd en het neemt zoals het komt.

Beste remedie tegen stress

Alles laten gaan is het beste remedie tegen stress en frustratie. Het zorgt ervoor dat je piekeren verminderd en uiteindelijk misschien zelfs stopt.

Een wijze les die ik ook kreeg; “als je op zoek bent naar redenen om ontmoedigd te zijn en als je op zoek gaat naar redenen om op te geven en toe te geven, dan zul je ze zeker vinden”. Zoek in plaats daarvan naar redenen om positief te zijn en zie ze overal.

    Loslaten

Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen. Maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is, niet mijzelf losmaken. Maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is, niet een ander wat toestaan. Maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is, machteloos toegeven. Want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is, niet een ander willen veranderen of hem of haar de schuld geven. Maar het beste van mijzelf te maken.

Loslaten is niet, meer zorgen voor. Maar zorg hebben om.

Loslaten betekent niet, meer vasthouden. Maar steunen.

Loslaten is niet oordelen. Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen. Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen. Maar aanvaarden.

Loslaten betekent, niet langer willen scheiden of twisten. Maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten. Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en veroordelen. Maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren. Maar groeien en leven naar de toekomst.

Loslaten is minder angst
en meer liefhebben.

Nelson Mandela

Hoe kun je hiermee oefenen? Wat ik doe, is onder de douche alles letterlijk van me afspoelen. Water heeft een reinigende werking, ook op energetisch niveau. En nog iets wat ik doe, is mezelf deze vragen stellen:

  • Wat heb ik aan deze gedachten, of dit gevoel?
  • Helpt het me verder?
  • Wat levert het me op?

Als de antwoorden niet positief zijn, laat ik makkelijker los en kan ik kiezen voor iets anders. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download