LOOPMEDITATIE, ALS STIL ZITTEN NIET JE DING IS

Tijdens mijn mediaties van soms uren en uren stil zitten, ben ik me ervan bewust dat dit niet voor iedereen ‘makkelijk‘ is. Krijg je van de gedachte aan tien minuten in stilte in kleermakerszit al de kriebels? En denk je dat mediteren daarom absoluut niet je ding is? Of heb je het wel eens geprobeerd, maar was je zo gericht op vooral niet nadenken dat je er alleen maar gefrustreerd van werd? Dan is een loopmeditatie iets voor jou. 

Ga wandelen, doe een loopmeditatie

Mediteren hoeft echt niet per se, niet bewegend in een lotushouding. We weten allemaal dat wandelen je hoofd leegmaakt. Heerlijk verbinden in de stilte van een bos, met alleen de natuur om je heen.

Je kunt er iets formeels van maken, zoals het letten op je ademhaling. Of je doet het informeel, bijvoorbeeld door bewust van punt A naar punt B te lopen. Begin in een natuurlijk tempo. Plaats je handen waar je maar wilt, dat kan op je buik, op je rug of langs je lichaam zijn. Begin daarna met al je stappen tot tien te tellen en begin dan weer bij een.

“Grow with every small step”

Als je in een kleine ruimte heen en weer loopt, neem je bij elke draai even een korte, bewuste pauze voor je verder loopt. Loop langzaam en let bij elke stap op het tillen en vallen van je voet. Let op elke beweging in je benen en de rest van je lichaam. Wat doet je lichaam bij elke verplaatsing van links naar rechts?

loopmeditatie

Begin weer opnieuw

Word je afgeleid door iets, of door een gedachte, kom dan weer terug naar het gevoel van het wandelen. Dat je gaat denken en je geest gaat afdwalen is een feit en normaal. De bedoeling is dat je er niet door gefrustreerd raakt, maar begin gewoon weer rustig met tellen, vanaf een. Als het je lukt om hierbij te blijven, tijdens de loopmeditatie, en je loopt al een tijdje ga dan met je aandacht enkele minuten naar de geluiden om je heen. Het maakt niet uit of je binnen bent, in het bos of in een stad. Overal zijn geluiden. Je hoort de geluiden, maar gaat er geen labels aanhangen van goed of slecht. Vervelend of mooi. Je doet er niets mee, je neemt het alleen waar.

“Just because I don’t react, doesn’t mean I didn’t notice”

Dan ga je je bewustzijn verplaatsen naar wat je ruikt. Merk het op, meer niet. Ga niets forceren. Maar als het er is, dan laat het er gewoon zijn. En tot slot ga je naar wat je ziet. Kleuren en objecten. Zorg dat je niet gaat dagdromen, maar blijf in het nu. Je doet verder niets met alle prikkels om je heen. 

Elke stap bewust

Om op deze manier te lopen, moeten we ook fysiek elke stap bewust maken. Elke stap maak je met aandacht. Zo brengt elke stap je in het hier-en-nu. Ga langzaam, loop mindful. Je haast je niet, je bent in meditatie, je neemt bewust de tijd voor elke beweging. Met elke ademhaling kun je slechts een stap zetten. Als je altijd aan het rennen bent is dit een behoorlijke uitdaging.

Stap-voor-staploopmeditatie

Ik moest proberen om zo langzaam mogelijk te lopen. Echt minimaal twee minuten over een stap doen. Langzaam je ene voet optillen, balans zoeken en langzaam weer neerzetten. Ik had er een behoorlijke afkeer tegen. Als je een afkeer voelt zou je het juist moeten doen. Daar is dan de meeste winst te halen.

“A journey of a thousand miles must begin with a single step”

Heb je moeite om het helemaal zelf te doen probeer dan eens de app Headspace. Ik vind het een goede meditatie app, die ik lang gebruikt heb. Je kunt hem twee weken gratis proberen, daarna betaal je vijf euro per maand. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Anselm Grün

DE HELDERE KIJK VAN ANSELM GRUN

Anselm Grün is een Benedictijnse monnik en auteur die bekend ...
Lichtwerker

BEN JIJ EEN LICHTWERKER?

Een lichtwerker voelde zich altijd al anders. Vaak zelfs anders ...
Winnie de Poeh

DE LESSEN VAN WINNIE DE POEH

Winnie de Poeh, de lieve beer die we allemaal kennen ...
Geven zonder verwachting

GEVEN ZONDER VERWACHTING

Een aangrijpend verhaal over geven zonder verwachting van Katharine Hepburn. ...
sjamanisme

SJAMANISME EN DE DOOD

Het overstijgen van de angst voor de dood is een ...
zen-lane

ZORG VOOR JE ZEN-LANE

Stel je de nervus vagus voor als een vriendelijke verkeersagent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download