LOOK BEYOND BORDERS – 4 MINUTEN EXPERIMENT

Twintig jaar geleden ontdekte psycholoog Arthur Aron dat elkaar 4 minuten in de ogen kijken mensen dichter bij elkaar kan brengen. Met deze ontdekking besloten we een eenvoudig experiment ‘Look beyond borders‘ uit te voeren, waarbij vluchtelingen en Europeanen tegenover elkaar zaten en elkaar in de ogen keken. Het is duidelijk dat het heel belangrijk is om elkaar de tijd te geven om elkaar beter te begrijpen en te leren kennen.

Wanneer we het hebben over het probleem van vluchtelingen, gebruiken we taal die de menselijke tragedie herleidt tot cijfers en statistieken. Maar dit lijden betreft echte mensen, die – net als wij – families, dierbaren, vrienden hebben. Ze hebben hun eigen verhalen, dromen en doelen.

Look beyond borders

Pas als je tegenover een persoon gaat zitten en in hun ogen kijkt, zie je niet langer een anonieme vluchteling, een van de migranten. Pas dan merk je de mens voor je op, die net als jijzelf liefhebbend is. Een mens die lijden kent, maar ook dromen heeft.

Experiment in Berlijn

Het experiment werd uitgevoerd in Berlijn: de stad, die – in de eerste plaats – een symbool is van het overwinnen van verdeeldheid. En in de tweede plaats het centrum van het hedendaagse Europa lijkt te zijn. We wilden dat de film gemaakt op basis van het experiment zo symbolisch mogelijk zou zijn, en de algemene verdeeldheid tussen mensen zou raken.

De deelnemers aan het experiment waren gewone mensen. De situaties waren niet geënsceneerd, want we wilden natuurlijke, spontane reacties krijgen. De mensen die tegenover elkaar zaten kenden elkaar niet eerder en zagen elkaar tijdens het experiment voor het eerst. Wat belangrijk is, de meeste vluchtelingen kwamen uit Syrië en woonden niet langer dan een jaar in Europa. Gemaakt door DDB Warschau voor Amnesty International Polen. Tekst: Vertaling Youtube.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sjamanen drum

DIEPE MEDITATIE – SJAMANEN DRUM

Een mooie effectieve, diepe meditatie is de meditatie met een ...
Projectiemechanisme in de praktijk

HET PROJECTIEMECHANISME IN DE PRAKTIJK – KAREN M. HAMAKER ZONDAG

In het boek 'Projectiemechanisme in de praktijk' legt Karen stap ...
becoming animal

BECOMING ANIMAL – DAVID ABRAM

Misschien ken je ook het eerste boek van David Abram, ...

639 HZ VOOR ECHTE LIEFDE

In verschillende culturen worden al eeuwenlang de helende tonen van ...
The Spell of the Sensuous

THE SPELL OF THE SENSUOUS – DAVID ABRAM

Ecoloog en filosoof David Abram onderzoekt met grote nieuwsgierigheid en ...
Een klein gebaar

KORTE FILM – EEN KLEIN GEBAAR

In dit korte filmpje zie je wat een klein gebaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download