LOOK BEYOND BORDERS – 4 MINUTEN EXPERIMENT

Twintig jaar geleden ontdekte psycholoog Arthur Aron dat elkaar 4 minuten in de ogen kijken mensen dichter bij elkaar kan brengen. Met deze ontdekking besloten we een eenvoudig experiment ‘Look beyond borders‘ uit te voeren, waarbij vluchtelingen en Europeanen tegenover elkaar zaten en elkaar in de ogen keken. Het is duidelijk dat het heel belangrijk is om elkaar de tijd te geven om elkaar beter te begrijpen en te leren kennen.

Wanneer we het hebben over het probleem van vluchtelingen, gebruiken we taal die de menselijke tragedie herleidt tot cijfers en statistieken. Maar dit lijden betreft echte mensen, die – net als wij – families, dierbaren, vrienden hebben. Ze hebben hun eigen verhalen, dromen en doelen.

Look beyond borders

Pas als je tegenover een persoon gaat zitten en in hun ogen kijkt, zie je niet langer een anonieme vluchteling, een van de migranten. Pas dan merk je de mens voor je op, die net als jijzelf liefhebbend is. Een mens die lijden kent, maar ook dromen heeft.

Experiment in Berlijn

Het experiment werd uitgevoerd in Berlijn: de stad, die – in de eerste plaats – een symbool is van het overwinnen van verdeeldheid. En in de tweede plaats het centrum van het hedendaagse Europa lijkt te zijn. We wilden dat de film gemaakt op basis van het experiment zo symbolisch mogelijk zou zijn, en de algemene verdeeldheid tussen mensen zou raken.

De deelnemers aan het experiment waren gewone mensen. De situaties waren niet geënsceneerd, want we wilden natuurlijke, spontane reacties krijgen. De mensen die tegenover elkaar zaten kenden elkaar niet eerder en zagen elkaar tijdens het experiment voor het eerst. Wat belangrijk is, de meeste vluchtelingen kwamen uit Syrië en woonden niet langer dan een jaar in Europa. Gemaakt door DDB Warschau voor Amnesty International Polen. Tekst: Vertaling Youtube.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Joshua Bell

EXPERIMENT – JOSHUA BELL

Joshua Bell is een van 's werelds grootste violisten. Zijn ...

ADEMOEFENINGEN – MAX STROM

Als je ontspannen bent, heb je een rustige buikademhaling en ...
Step inside the circle

KORTE DOCUMENTAIRE – STEP INSIDE THE CIRCLE

In deze korte documentaire 'Step inside the circle' kun je ...
Frequentie 936 Hz

HEEL JE HART MET FREQUENTIE 639 HZ

De frequentie 639 Hz is ook wel de frequentie van ...
Be a Mr. Jensen

KORT FILMPJE – BE A MR. JENSEN

In dit korte filmpje 'Be a mr. Jensen' zie je ...
Look beyond borders

LOOK BEYOND BORDERS – 4 MINUTEN EXPERIMENT

Twintig jaar geleden ontdekte psycholoog Arthur Aron dat elkaar 4 ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download