Onvoorwaardelijke liefde is een mooie veelgehoorde term, maar wat is het eigenlijk? En hoe weet je of je het hebt gevonden? Onvoorwaardelijke liefde is een liefde die niet te koop is en waarin je de ander niets verschuldigd bent. Ook hoef je niets te bewijzen en het is zeker niet egoïstisch.
Onvoorwaardelijke liefde is de vrije keuze om van iemand te houden. Het is een term die, als je het mij vraagt, de meeste van ons niet echt begrijpen. We gebruiken deze term om een sprookjesliefde aan te duiden, die geen grenzen kent.
“Once you learn to accept and love them for who they are, you subconsciously learn to love unconditionally”
Onvoorwaardelijk liefhebben betekent niet dat je altijd doet wat een ander wil, of alles accepteren en geen eigen behoeften hebben. Een onvolwassen kijk op de liefde, zadelt je op met de verplichting om aan elke behoefte van de ander te voldoen.
Respect voor de liefde
Reageren op je partner en tegelijkertijd aan je eigen behoeften en verlangens voldoen, is een gezonde relatie. Dus je moet grenzen stellen, als dat voor jou het beste is. Onvoorwaardelijk liefhebben betekent dat je bent afgestemd op elkaars gevoelens en wensen.
In een gezonde relatie ken je de gevoelens en grenzen van jezelf en je partner. En in mijn ogen is dat grootste cadeau dat je je partner kunt geven, je eigen persoonlijke groei. Hoe meer je jezelf kent en hoe beter je bent in open en kwetsbaar communiceren, hoe meer vertrouwen en liefde er kan bloeien.
“Ik hou van jou zonder voorwaarden.”
Liefde geef je zonder verwachtingen, want als je wel eisen en verwachtingen hebt, is het liefde met “voorwaarden”, die gebaseerd is op macht en disbalans. Onvoorwaardelijke liefde betekent iemand liefhebben ondanks de fouten, frustraties en imperfecties.
“Learn to love without condition. Talk without bad intentions. Give without any reason. And most of all, care for people without any expectation”
Als je op deze manier liefhebt, is het ware liefde. Bij ware liefde kies je steeds weer opnieuw voor je partner en de relatie. Je gaat een relatie aan met een ander, die vol eigenaardigheden, gebreken en uitdagingen is. En ook jij laat je eigenaardigheden en gebreken zien. Een van de mooiste ervaringen is om te leren van de uitdagingen, die de verbinding en liefde brengen. Je leert begrip hebben en compromissen sluiten.
“Love me without restriction, trust me without fear. Want me without demand, accept me for who I am”
Als je jezelf niet kwetsbaar laat zien, dan mis je gelijkwaardigheid in de relatie. Af en toe negeer je je grenzen in “de naam van de onvoorwaardelijke liefde”. Maar ik kan je verzekeren dat het dan is het dat niet.
Als je op deze manier liefhebt, dan noemen we dat afhankelijkheid. Nogmaals, dit leidt je naar een relatie met macht en controle, in plaats van naar een echte verbonden liefde. In echte verbonden liefde ben je beiden verantwoordelijk voor je eigen gedrag.
De grens tussen liefhebben een onacceptabel gedrag
Er is een grens tussen iemand liefhebben, ondanks de tegenslagen en onacceptabel gedrag accepteren. Als je partner je iets heeft aangedaan en hij of zij is niet van plan het te repareren, excuses te maken of verantwoordelijkheid te dragen, dan moet je een grens stellen en kiezen voor je eigen welzijn. Als je merkt dat de relatie is overgegaan in gedrag zonder respect, is het beter om er een punt achter te zetten. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Hechting, Liefde
|DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE
Liefde, Relaties
|EMOTIONEEL BESCHIKBAAR WORDEN
Hechting, Liefde
|DE AFWIJZENDE VERMIJDENDE HECHTINGSSTIJL
Liefde, Relaties
|DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT
Hechting, Liefde
|DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST
Hechting, Liefde
|OPGROEIEN BIJ EEN NARCISTISCHE MOEDER
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!