LIEFDE ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Geven en ontvangen, ben je daar goed in? Is dat bij jou in balans? Het lijkt nog best ingewikkeld om te ontvangen, als een ander ons iets geeft. Als een ander ons iets geeft, is dat uit liefde. Je krijgt bijvoorbeeld aandacht, een cadeau of hulp.

“The mutual practice of giving and receiving is an everyday ritual when we know true love” – Bell Hooks

Je zou dus kunnen zeggen dat liefde ontvangen lastig is. Als je moeite hebt met ontvangen komt dat doordat je nooit onvoorwaardelijk liefde hebt gekregen. Er werden vroeger voorwaarden gesteld aan de liefde die je hebt ontvangen. Dit is de reden waarom ontvangen nu zo ongemakkelijk en zelfs slecht voelt.

Erken dat je een probleem hebt

De eerste stap naar leren hoe je kunt ontvangen, is erkennen dat je een blokkade hebt. Misschien is er een wantrouwen naar de motieven van de gever. Als je degene die het geeft niet vertrouwt, is het lastig om je open te stellen om echt te kunnen ontvangen.

“Being able to receive gifts is a gift. When we receive gifts from others, we give them a gift of giving” – Miriam Hurdle

Als in je jeugd de liefde niet vrij en oprecht gegeven werd, kan het zijn dat je nu twijfelt aan de zuiverheid van wat er gegeven wordt. Misschien heeft de liefde je vroeger zelfs pijn gedaan. Of ervaar je een gevoel van paniek en kwetsbaarheid, als iemand je liefde of iets anders geeft.

Voor liefde moet je werken

Het is niet mogelijk om een ander van je te laten houden, gewoon om wie je bent. Je bent gewend om voor liefde te moeten werken. Je ouders konden je niet zien voor wie je werkelijk bent, sommige delen van jezelf moest je onderdrukken of ver wegstoppen, als je liefde wilde ontvangen. Gewoon zijn zoals je bent, is niet goed genoeg.

“Giving opens the way for receiving” – Florence Scovel Shinn

Deze overtuiging heb je voor waar aangenomen en rechtvaardigt de manier waarop je behandeld werd. Je bent geen slachtoffer, je verdiend gewoon niet meer. Als er nu van je gehouden wordt, gewoon om wie je bent, dan roept dat angst op. De angst dat als je echt jezelf zou zijn, de ander je verlaat of afwijst.

Waarom geeft die ander?

Toch is het belangrijk om te leren ontvangen, dan stroomt alles beter. Waarschijnlijk vraag je niet om hulp en krijg je ook niet veel hulp. Niet omdat het er niet is, maar omdat je het gevoel hebt er alleen voor te staan, of het wel alleen te kunnen.

Door je overtuiging dat je niet goed genoeg bent, wordt ontvangen een zware strijd. Als er bijvoorbeeld hulp wordt aangeboden, twijfel je aan het motief van de ander. Want wat is de echte reden dat de ander je zomaar helpt? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Maak me gelukkig

‘MAAK ME GELUKKIG’

Denk jij weleens na over de woorden die je gebruikt ...
Relatieproblemen

RELATIEPROBLEMEN, EEN SYMPTOOM VAN ONVOLDOENDE BEWUSTZIJN

De afgelopen jaren is mij steeds meer duidelijk geworden over ...
Pojectie

WAT PROJECTEER JE OP DE ANDER?

De meesten van ons projecteren de wonden die we hadden ...
Een codependentie conditionering

HEB IK EEN CODEPENDENTIE CONDITIONERING?

Als er in je jeugd geen duidelijke grenzen waren, of ...
Goede communicatie

REGELS VOOR EEN GOEDE COMMUNICATIE

Wat geeft de meeste relatie problemen denk jij? Veel mensen ...
Beschikbaar in een gesprek

BEN JIJ BESCHIKBAAR IN EEN GESPREK?

Met zijn allen praten we nog veel vanuit ons ego, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download