LIEFDE ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Geven en ontvangen, ben jij daar goed in? Is dat bij jou in balans? Het lijkt nog best ingewikkeld om te ontvangen, als een ander ons iets geeft. Als een ander ons iets geeft is dat uit liefde. Je krijgt bijvoorbeeld aandacht, een cadeau of hulp.

“The mutual practice of giving and receiving is an everyday ritual when we know true love” – Bell Hooks

Je zou dus kunnen zeggen dat liefde ontvangen lastig is. Als je moeite hebt met ontvangen komt dat doordat je nooit onvoorwaardelijk liefde hebt gekregen. Er werden vroeger voorwaarden gesteld aan de liefde die jij hebt ontvangen. Dit is de reden waarom ontvangen nu zo ongemakkelijk en soms zelfs slecht voelt.

Erken dat je een probleem hebt

De eerste stap naar leren hoe je kunt ontvangen, is erkennen dat je een blokkade hebt. Misschien is er een wantrouwen naar de motieven van de gever. Als je degene die het geeft niet vertrouwt, is het lastig om je open te stellen om echt te kunnen ontvangen.

“Being able to receive gifts is a gift. When we receive gifts from others, we give them a gift of giving” – Miriam Hurdle

Als in jouw jeugd de liefde niet vrij en oprecht gegeven werd, kan het zijn dat je nu twijfelt aan de zuiverheid van wat er gegeven wordt. Misschien heeft de liefde je vroeger zelfs pijn gedaan. Of ervaar je een gevoel van paniek en kwetsbaarheid, als iemand jou liefde of iets anders geeft.

Voor liefde moet je werken

Het is niet mogelijk om een ander van je te laten houden, gewoon om wie je bent. Jij bent gewend om voor liefde te moeten werken. Je ouders konden je niet zien voor wie je werkelijk bent, sommige delen van jezelf moest je onderdrukken of ver wegstoppen, als je liefde wilde ontvangen. Je hebt geleerd dat je niet goed bent, gewoon zoals je bent.

“Giving opens the way for receiving” – Florence Scovel Shinn

Deze overtuiging heb je voor waar aangenomen en rechtvaardigt de manier waarop je behandeld werd. Je bent geen slachtoffer, je verdiend gewoon niet meer. Als er nu van je gehouden wordt, gewoon om wie jij bent, dan roept dat angst op. De angst dat als je echt jezelf zou zijn, de ander je verlaat of afwijst.

Waarom geeft die ander?

Toch is het belangrijk om te leren ontvangen, dan stroomt alles beter. Waarschijnlijk vraag jij niet om hulp en krijg je ook niet veel hulp. Niet omdat het er niet is, maar omdat jij het gevoel hebt er alleen voor te staan, of het wel alleen te kunnen.

Door jouw overtuiging dat je niet goed genoeg bent, wordt ontvangen een zware strijd. Als er bijvoorbeeld hulp wordt aangeboden, twijfel jij aan het motief van de ander. Want wat is de echte reden dat de ander jou zomaar helpt? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Traumaband

WAT IS EEN TRAUMABAND?

Veel relaties zijn gebaseerd op kind trauma's en innerlijke leegte. ...
mama

ODE AAN MIJN MOEDER

Met je mooie, witte harenEen open gezicht en lieve blikAltijd ...
EMOTIES

EMOTIES OPKROPPEN, BETER VAN NIET

We hebben allemaal emoties en die zijn inderdaad niet altijd ...
ontvangen

LIEFDE ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Geven en ontvangen, ben jij daar goed in? Is dat ...
MISVATTINGEN

MISVATTINGEN OVER RELATIES EN LIEFDE

Leestijd: 1 minuut. Wat is het voorbeeld dat jij hebt ...
relaties

RELATIES, WAAROM IS HET ZO LASTIG?

Het is veel makkelijker om je partner de schuld te ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download