LIEFDE KRIJG JE ALLEEN ONDER VOORWAARDEN

Velen van ons hebben ervaren dat liefde onder voorwaarden werd gegeven. Je hebt ervoor moeten werken toen je klein was. Misschien heb jij moeten bewijzen, dat je goed genoeg was. Of heb je emoties moeten onderdrukken om liefde te krijgen.

The only way love can last a lifetime is if it’s unconditional – Stephen Kendrick

Ook heb je geleerd dat liefde en validatie elk moment kan worden afgenomen. Soms was het er en dan ineens niet meer. Door deze inconsistentie heb je aangeleerd dat je jezelf gaat verdedigen en te veel gaat verantwoorden. Ook ben je vaak de eerste die excuses aanbiedt.

Bang voor afwijzing

Je bent vaak druk met jezelf verdedigen en uitleggen wat jouw mening en visie is. Allemaal in de hoop dat de ander jou begrijpt en je gelijk krijgt. Dit doe je om gehoord en gezien te worden en afwijzing te voorkomen. Vooral als je een grens wil stellen is de neiging vaak nog aanwezig, om dan meerdere redenen te geven die het rechtvaardigen en verklaren.

Liefde onder voorwaarden

Verdedig jezelf niet

Mijn geest wil mijn waarheid verdedigen en op een diep niveau voel ik dan de angst, van mijn innerlijke kind die bang is niet goed genoeg te zijn. De waarheid is dat je jezelf niet hoeft te verdedigen.

Ook hoef je geen excuses aan te bieden voor de grenzen die je stelt. Als de ander daar een emotie bij ervaart, is dat aan hem of haar om iets mee te doen. Onthoudt dat als mensen moeite hebben met jouw grenzen, ze meestal worstelen met hun eigen trauma van verlatenheid.

Het is jouw waarheid

Jij hebt altijd recht op jouw waarheid, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Het is jouw leven, jouw ervaring en niemand kan kijken door jouw bril. Wat er gebeurt, is dat we deze blik vaak projecteren op de ander. Jouw eigen pijn stukken en onopgeloste trauma’s leggen we bij de ander neer.

The greatest gift that you can give to others is the gift of unconditional love and acceptance – Brian Tracy

Het is goed om te weten dat als je voldoende eigenwaarde hebt, je de grenzen en behoeften van een ander respecteert. Omdat je ook jouw eigen grenzen en behoeften respecteert. Liefde onder voorwaarden, is dus eigenlijk geen echte liefde. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download