Het kan zijn dat je vroeger alleen liefde kreeg van je ouders, als je er iets voordeed of presteerde. Je ziet dan dat je in relaties stapt, waarin je moet “werken”. Liefde krijg je niet zomaar, is je onbewuste overtuiging, dus dat is de spiegel die je aantrekt. Als de liefde makkelijk voelt dan is dat raar, eng of saai. Voor jou is dat in ieder geval geen “liefdesmatch”.
Je houdt niet van liefde die je makkelijk kunt krijgen, je moet er iets voor doen. Liefde die “echt” voelt, is liefde die je zelfs ontzegd wordt. Partners die liefde geven, maar het ook weer ontnemen, de dynamiek van aantrekken en afstoten. Klinkt dit bekend?
Haal dat shot liefde
Elke keer als iemand waarbij je (onbewust) al voelt dat hij of zij “teruggetrokken” is, toch jou die aandacht geeft, voelt het als een extase. Je krijgt even dat antwoord en die liefde waar je zo naar hunkert. En telkens als deze liefde weer even weg is, ga je aan de slag om je nieuwe “shot” te halen.
“Self love is the ability to feel beautiful without someone needing to tell you”
Je bent zelfs zo slim geworden dat je weet wat je moet zeggen en hoe jij je moet gedragen. Alles sla je op om telkens weer die goedkeuring te krijgen. Een ding is alleen ook waar, je partner kan je nooit genoeg bevestiging geven, het is een “verslaving”. Je zult steeds meer en meer die bevestiging willen en je partner zul je hiermee verder wegduwen.
De verborgen claim
Je partner gaat ongetwijfeld een hekel aan je krijgen, omdat er nooit aan deze opdracht kan worden voldaan. Het is ook niet de taak van de ander, om je steeds een goed gevoel te bezorgen, of je onzekerheid weg te halen. Je gevoel is jouw verantwoordelijkheid.
“If helping someone makes you feel less anxious it might be codependency”
Begrijp je nu dat als jij altijd maar aan het pleasen bent en je volledige aandacht, zorg en leven richt op je partner, dat je partners aantrekt die zelf minder willen of kunnen geven. Een partner die het lastig vinden om zich in een ander te verplaatsen en weinig of geen empathisch vermogen heeft. De ander draagt ook een leegte, die ze graag gevuld zien met de liefde jouw liefde. Je partner vindt het net zo lastig, om die liefde te delen en houdt graag controle.
Wat gebeurt er precies?
De controle van wel en geen liefde geven is hun veiligheid. Ze weten dat je blijft en alles doet, dus zo hoeven ze niet bang te zijn en je ook niet echt toe te laten. Je kunt het zien als iemand die altijd wil winnen, die zal zich goed voelen bij iemand die ze laat winnen. Dit kan op manipulatieve manieren gebruikt worden en je beseft geen van beide wat er gebeurt. Je bent allebei op zoek, naar wat je een veilig gevoel geeft.
Jeugdtrauma’s
De pleaser probeert eindeloos liefde te verdienen, om het gevoel van waardigheid te behouden. Terwijl de controlerende persoon beslist of hij dat in ruil daarvoor wil aanbieden of niet. Zowel het pleasen, als het beheersen van mensen, komt door jeugdtrauma’s.
Als pleaser verlies je in deze dynamiek je autonomie. Je streeft ernaar om goed genoeg te zijn en geeft de andere alle kaarten in handen. Hiermee zijn je eigenwaarde en veiligheid volledig afhankelijk, van hoe die ander zich voelt. En wat hij of zij bereid is om te geven.
Het klopt niet
Waarschijnlijk voel je dit op een diep niveau aan. Je weet dat er iets niet klopt. Maar juist omdat je dit ergens herkent, is het zo moeilijk om afstand te nemen van dit misbruik. Telkens als je namelijk toch weer die beloning krijgt, of ziet, is deze goedkeuring precies waar je zo naar hunkert en stap je er toch weer in.
“Trauma comes back as a reaction not a memory – Bessel van der Kolk”
Ook al zul je op deze manier nooit de echte liefde ervaren, de dynamiek blijft de illusie wekken dat je het op een dag gaat krijgen van deze persoon. Om hieruit te komen is het noodzaak om je bewust te worden en stappen te zetten. Leer mensen herkennen die vrijgevig zijn met hun liefde. Ook al is dit eng en denk je dat je het niet verdient. Steek meer tijd in mensen die beschikbaar zijn en je aanmoedigen. Steek je hand uit, confronteer je angst.
Jij bent het waard
Neem zelf de verantwoordelijkheid en realiseer je dat je relaties alleen kunnen groeien, als je ervoor kiest authentiek te zijn. Herken de manieren waarop je de ongezonde dynamiek versterkt, als je niet eerlijk bent over je gevoelens. Pleasen is een copingmechanisme, die je zelf kunt doorbreken. Als je het herkend kun je stappen zetten om het te doorbreken.
Het proces van bewustwording is niet makkelijk en gaat gepaard met intense pijn, toch is het meer dan de moeite waard. Het is een van bevrijdendste dingen, die je zal overkomen. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Angst, Trauma
|DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!