LEERSUMSE VELD, EEN PRACHTIGE WANDELING

Het weer is heerlijk zacht dus eindelijk tijd voor een heerlijke lange wandeling. Met mijn wandelmaatje Arjan loop ik leuke routes in Nederland. Vandaag een route op de Utrechtste Heuvelrug, het Leersumse Veld.

Meest stilste plek van Nederland

Het Leersumse Veld is, naar zeggen, het stilste plekje in Nederland. Dat komt goed uit want daar houden we beide wel van, stilte. Door ontbossing en overbeweiding is het Leersumse Veld in de loop van de eeuwen veranderd in een stuifzand- en heidegebied. Stuifzanden zijn nu nog aanwezig in de vorm van de Ginkelse Duinen, ten zuidoosten van de boswachterij.

“Listen to silence it has so much to say”

Op de heide grazen nu Piëmontese koeien, om zo vergrassing en dichtgroeien van de heide te voorkomen. Op de natte plaatsen ging het hier vervenen. De vennen zijn ontstaan doordat rond de 18de eeuw veen werd afgegraven voor brandstof (turf). Hierdoor ontstonden de Leersumse Plassen.

Bijzondere vegetatie

De hoger gelegen heidevelden zijn vanaf ongeveer 1900 beplant met grove den, larix en douglasspar. Toen het gebied nog van particulieren was is de statige laan aangelegd met eikenbomen. In 1911 werd het 80 hectare grote Leersumse Veld gekocht door M.C. Verloop uit Hilversum. Van de eerste plas liet hij een zwembad maken en er werden ook kanaaltjes gegraven om te kanoën. De plassen trekken veel dieren aan waaronder libellen en vogels.

“Nature is not a place to visit, it is home”

Je kunt alles observeren uit een vogel kijkhut die bij de derde plas staat. Let wel op dat sommige delen van het Leersumse Veld van 15 maart tot 15 juli niet vrij toegankelijk voor publiek. Er zijn dan veel vogels die broeden, die je niet mag storen. Je kunt vooraf even informeren welke gedeelten dat zijn.

Mooie plassen

Sinds 1970 is het beheer van het gebied vooral gericht op het vergroten van de biodiversiteit. De plassen zijn in 1996 en 1997 uitgebaggerd. En sinds 1997 wordt in de meest oostelijke plas grondwater ingelaten, waardoor de zuurgraad van het water daalt. 

“All good things are wild and free

In het gebied zijn diverse wandelmogelijkheden en routes. Je kunt er online verschillende vinden onder andere bij RouteYou. Maar ook in het bezoekerscentrum helpen ze je graag verder. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Return to love

RETURN TO LOVE – ANDREA BOCELLI AND ELLIE GOULDING

Voor deze video van het nummer 'Return to love', hebben ...

VERBINDEN MET HET UNIVERSUM OP FREQUENTIE 432 HZ

Als we teruggaan in de tijd zien we dat muziek ...
Doe wat je wil

KORTE FILM – DOE WAT JE WIL

Laat het lawaai van de mening van anderen je eigen ...
Windup

KORTE FILM – WINDUP

Deze bekroonde korte animatiefilm 'Windup' is een verhaal over de ...
Guru Ram Das

MANTRA – GURU RAM DAS

Deze Guru Ram Das mantra bestaat uit acht delen en ...
Father and daughter

KORTE FILM – FATHER AND DAUGHTER

In de ontroerende, korte film 'Father and daughter' neemt een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download