LEERSUMSE VELD, EEN PRACHTIGE WANDELING

Het weer is heerlijk zacht dus eindelijk tijd voor een heerlijke lange wandeling. Met mijn wandelmaatje Arjan loop ik leuke routes in Nederland. Vandaag een route op de Utrechtste Heuvelrug, het Leersumse Veld.

Meest stilste plek van Nederland

Het Leersumse Veld is, naar zeggen, het stilste plekje in Nederland. Dat komt goed uit want daar houden we beide wel van, stilte. Door ontbossing en overbeweiding is het Leersumse Veld in de loop van de eeuwen veranderd in een stuifzand- en heidegebied. Stuifzanden zijn nu nog aanwezig in de vorm van de Ginkelse Duinen, ten zuidoosten van de boswachterij.

“Listen to silence it has so much to say”

Op de heide grazen nu Piëmontese koeien, om zo vergrassing en dichtgroeien van de heide te voorkomen. Op de natte plaatsen ging het hier vervenen. De vennen zijn ontstaan doordat rond de 18de eeuw veen werd afgegraven voor brandstof (turf). Hierdoor ontstonden de Leersumse Plassen.

Bijzondere vegetatie

De hoger gelegen heidevelden zijn vanaf ongeveer 1900 beplant met grove den, larix en douglasspar. Toen het gebied nog van particulieren was is de statige laan aangelegd met eikenbomen. In 1911 werd het 80 hectare grote Leersumse Veld gekocht door M.C. Verloop uit Hilversum. Van de eerste plas liet hij een zwembad maken en er werden ook kanaaltjes gegraven om te kanoën. De plassen trekken veel dieren aan waaronder libellen en vogels.

“Nature is not a place to visit, it is home”

Je kunt alles observeren uit een vogel kijkhut die bij de derde plas staat. Let wel op dat sommige delen van het Leersumse Veld van 15 maart tot 15 juli niet vrij toegankelijk voor publiek. Er zijn dan veel vogels die broeden, die je niet mag storen. Je kunt vooraf even informeren welke gedeelten dat zijn.

Mooie plassen

Sinds 1970 is het beheer van het gebied vooral gericht op het vergroten van de biodiversiteit. De plassen zijn in 1996 en 1997 uitgebaggerd. En sinds 1997 wordt in de meest oostelijke plas grondwater ingelaten, waardoor de zuurgraad van het water daalt. 

“All good things are wild and free

In het gebied zijn diverse wandelmogelijkheden en routes. Je kunt er online verschillende vinden onder andere bij RouteYou. Maar ook in het bezoekerscentrum helpen ze je graag verder. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

La Luna

KORTE FILM – LA LUNA

In de wereld van animatiefilms staat Pixar bekend om het ...
The Salt of the Earth

TRAILER – THE SALT OF THE EARTH

"The Salt of the Earth" is een reis door het ...

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download