LEER JE EGO OBSERVEREN

Je ego is je grote verdediger en doet er alles aan om je te laten overleven. Word je bewust van je ego en leer hem te observeren, want dan kun je hem eindelijk een keer pauze geven. Je gaat voortaan zelf beslissen hoe je je voelt, wat je denkt, of hoe je wilt reageren. Je ego hoeft dit niet meer voor je te doen.

“Ego trip, a journey to nowhere”

Maar hoe begin je aan dit proces? Het eerste wat je kunt doen is vragen aan je ego of hij zich aan je wil voorstellen. Als je je ego gaat observeren en kunt zien wie hij of zij is, dan kun je verzachten en ontstaat er innerlijke rust.

Ik ben veilig

Vast een waarschuwing, je ego vind het niet prettig om geobserveerd te worden, dus dit gaat niet vanzelf. Een goede oefening die je kunt doen is de volgende;

Ga op een voor jouw fijne, rustige plek zitten. Sluit je ogen en haal enkele keren diep adem. Herhaal een paar keer de affirmatie; “Ik ben veilig en ik kies een nieuwe manier om mezelf te zien, los van mijn ego”. Dit herhaal je zo vaak mogelijk als voor jou goed. Doe deze oefening voor je gaat slapen en als eerste als je wakker wordt. In deze fase gaan je hersenen ontspannen en is er meer rust voor wat er komen gaat. Het is voor je ego namelijk niet makkelijk, om zichzelf op een andere manier te gaan zien. Het kan zelfs zo zijn dat je al weerstand voelt tegen deze oefening. Dit is normaal, het is de angst van je ego om te moeten veranderen en controle te verliezen, dus die weerstand gaat bieden.

Je ego zien is de eerste stap in de richting om hem zijn macht en controle af te nemen. Hierna ga je observeren hoe je over jezelf praat. Word je bewust van wat je zegt over “ik”.

“Is that you or your ego?”

Je gaat vanaf vandaag elke dag een gesprek observeren, wat zeg je over jezelf tegen een ander? Schrijf elke avond op hoe het gesprek verliep, er is geen goed of fout. Ga niet oordelen of analyseren, onthoudt dat je observeert.

Beantwoord de volgende vragen

  • Hoe vaak vertel ik iets over mezelf?
  • Welke woorden heb ik gebruikt om mezelf, of iets wat met mij te maken had, te omschrijven? Denk aan bijvoeglijke naamwoorden zoals; luie, lieve, ondoordachte, ongeconcentreerde, onaardige, slimme en ga zo maar door.
  • Heeft iets in het gesprek van vandaag een ongemakkelijke reactie veroorzaakt, of voelde ik een emotionele response opkomen?

Als je dit hebt opgeschreven en erop terug kijkt, dan kijk je naar je ego. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt om anders te gaan waarnemen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download