LEEF! JE MOOISTE LEVEN

Een prachtige quote, die me altijd diep roert is; “Not all those who wander are lost” van J.R.R. Tolkien

Het is een zin die me doet denken aan de reacties die ik kreeg als ik zei; “Ik wil hier weg, ik wil de wereld in“. Ik kreeg dan altijd het antwoord; “Waarom vluchten, daar is het niet beter dan hier”, “Je kunt niet weglopen voor jezelf”, of “Wat je denkt te vinden is daar niet”. Uiteindelijk koos ik niet voor wat ik wilde in mijn leven. 

“False Evidence Appearing Real”

Het beïnvloedde me, het was te moeilijk om de stap nog te nemen. Ik was al bang om te gaan en zonder een klein beetje steun helemaal. Dan maar blijven en een baan vinden die ik leuk vind.

Leef de zekerheid

Toen de ideeën kwamen om voor mezelf iets te beginnen, of een gek creatief idee uit te werken, kwamen de zinnen weer; “Daar kun je toch nooit geld mee verdienen”, “Hoe zie je dat voor je?” of “Zoek nu maar gewoon een baan dat is veel beter en geeft meer zekerheid”.

“Fears are nothing more than a state of mind”

Die zinnen drukten op al mijn knoppen, ik voelde me weer bang. Maar wat als ik er spijt van zou krijgen? Ben ik dom, omdat ik denk dat er een alternatief is, voor een vooraf gepland leven met een veilige negen tot vijf baan en een hypotheek?

Wat is het alternatief?

En weer was mijn angst te groot om er tegenin te gaan en de stap te zetten, zonder steun. Maar het blijft toch malen, misschien denk ik teveel aan mijn capaciteiten en mijn potentieel? Ben ik mezelf aan het voorbereiden op een ramp?

“Change your thoughts and you change your world”

Hoe vind je de moed, om je ​​leven te leiden zoals jij dat wil? Twijfel is overal. De mensen om je heen verwachten nu eenmaal dat je je leven op een bepaalde manier leeft. Het begint met een goede school, daarna zoek je een baan met een goed salaris, je koopt een huis en…

Leef zoals het hoort

En als je dat niet doet? Als je de norm nu eens breekt en het leven anders leeft? Misschien wil ik wel in mijn camper door het land rijden. Of fulltime yogalerares worden in India. Laat ik het zo zeggen. Je zult veel opgetrokken wenkbrauwen zien en verraste gezichten. Ook zul je veel vragen en twijfelachtige opmerkingen krijgen.

“Fear has a large shadow, but he himself is small” 

Ik weet zeker dat je weet waar ik het over heb. Opmerkingen als: “Waarom wil je iets anders dan wat je hebt”? “Wees niet zo ondankbaar”, “Hoe kom je aan geld”? “Je moet toch iets opbouwen voor later?” “Het is beter om gewoon te blijven waar je nu bent”.

Je wordt wat je gelooft

Deze goedbedoelde, constante ondervragingen en adviezen van iedereen om me heen hielpen niet. Toen ik al die twijfelachtige woorden hoorde, nam ik ze niet alleen ter harte. Ik begon ze onbewust te geloven. Zo creëerde ik, wat in de psychologie bekend staat als; een zichzelf vervullende profetie.

Als je namelijk iets over jezelf gelooft, dan heeft dat invloed op wat je doet en dus ook op je acties. Ik ging geloven wat anderen over mijn keuzes zeiden, waardoor ik niet meer kon geloven dat ik zou kunnen slagen. En dat betekende dat ik niets deed.

“Doubt everything, find your own light”

Maar het goede nieuws is: Je kunt voorbij al die twijfels komen, kijk maar naar mij. Je kunt de moed vinden om niet alleen een stap vooruit te zetten, maar ook om het leven volledig te leven zoals jij dat wil.

I did it

Ik heb de grootste stap genomen en het uiteindelijk gewoon gedaan. Maar hoe kwam ik voorbij al die adviezen en angsten in mijn hoofd? Ik ben begonnen met het zoeken naar positieve voorbeelden. Ik keek online of er mensen te vinden waren die ook hun spullen verkocht hadden en gewoon zijn gegaan.

“Should. Would. Could. Did”

Hoe doen al die wereldreizigers dat? Ze hebben vast niet allemaal hun huis en baan nog? Er zijn er vast veel meer die het gewoon doen. En inderdaad ik vond ze online, op Instagram en op reizigersforums.

Wat heb ik te verliezen?

Sommige hadden zelfs minder middelen om het te doen dan ik en ook hen is het gelukt. En dan is het ineens logisch dat ik tegen mezelf zeg; “Waarom zou ik dat dan niet kunnen?” Laat me je een geheim vertellen, als iemand anders het heeft gedaan, kun jij dat dus ook!

Dit werd een hulpmiddel dat ik gebruikte om zelfverzekerd en gefocust te blijven, wanneer iemand me vertelde dat ik toch echt nog eens na moest denken. Het was namelijk allemaal nogal ondoordacht en impulsief, drastisch. Ik dacht alleen nog maar, wat een ander kan, kan ik ook! Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download