LACH OM JE ANGSTEN

Hoe hard je ook je best doet, soms lijkt het overwinnen van je angsten een verloren strijd. De stem van twijfel en negativiteit verdwijnen, maar niet en je ben door je ideeën heen. Misschien kan deze goede, grappige oefening om de onzin van je angst in te zien, jou helpen. We gaan niet meer proberen om de angst weg te duwen, maar je gaat hem aankijken.

“This is absolutely ridiculous”

Ga er even echt rustig voor zitten. Pak een pen en papier en schrijf dan de idiootste dingen op, die je de grond in boren. Bijvoorbeeld; “je zal vergeten worden, omdat je nooit iets afmaakt, lieve groet je angst”, “je ouders durven het niet tegen je te zeggen, maar ze willen graag weten waarom je ervoor kiest om zo dom te zijn”, of “je kunt echt niets, ik begrijp niet wat jouw nut is om hier te zijn”.

Hoe onrealistisch zijn angsten!

Als je zo een heleboel uitspraken hebt, kijk er dan eens rustig naar. Hoe dom ziet dit eruit? Hoe onrealistisch is het? Geef toe, het is echt heel grappig om deze onzin te lezen, het verandert je hele emotie. Als je van al deze zinnen eens een “mannetje” maakt die het zegt. Zie een akelig, klein mannetje voor je, die jou naar beneden staat te halen en bang staat te maken. 

Wat een raar mannetje

Kun je zien hoe idioot hij zelf eigenlijk is met zijn rare jas en veel te grote neus. Wie is hij nou eigenlijk? Een beetje makkelijk van de zijlijn een ander naar beneden halen en zelf niets doen. Je krijgt steeds meer walging van hem. Als je zo naar je angst en twijfels kijkt, vanuit een externe bron, dan ga je alles met andere ogen zien. Je negatieve gedachten, want die blijven vast nog even, zijn niet langer kwetsend en beangstigend, misschien kun je er zelfs wel om lachen. Telkens als je merkt dat je weer negatieve gedachten hebt, zie je dat lelijke, kleine mannetje het zeggen. Dat maakt alles direct een stuk minder serieus. 

“Fear is False Evidence Appearing Real”

De kern hiervan is om je te laten inzien dat je angsten geen realiteit zijn. Het zijn verhalen die jij jezelf vertelt. Misschien ben je nog niet in staat om je gedachten te beheersen, maar als je je angst kunt zien als iets buiten jou, dan zal dat je helpen om ze niet voor waar aan te nemen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

VERSLAAFD

WAT MAAKT DAT JE VERSLAAFD RAAKT?

Veel mensen kampen met een verslaving, dat kan van alles ...
Emotionele chaos

WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin ...
Ongezond systeem

WAAROM IS ONS SYSTEEM ZO ONGEZOND?

Jaren geleden beleefde ik een donkere nacht van de ziel. ...

HET COLLECTIEVE TRAUMA VAN EMOTIONELE VERWAARLOZING

We leven in een samenleving van mensen die niet weten ...
Te veel uitleggen

WAAROM GA JE TE VEEL UITLEGGEN?

Heb jij ook als kind geleerd dat liefde voorwaardelijk was, ...
Schaamte

SCHAAMTE PROJECTEREN WE OP DE ANDER

De meeste mensen kennen het gevoel van schaamte. Als een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download