KUNST – MARINA ABRAMOVIC

De Servische Marina Abramović had het niet makkelijk in haar jeugd. Haar ouders hadden geen goed huwelijk waar Marina onder leed. In 1965 ging ze naar de kunstacademie in Belgrado, waarna ze geïnspireerd raakt in hoeveel pijn het menselijke lichaam kan hebben. Haar performances zijn schokkend en ze is ook zeker weleens gewond geraakt.

Ulay Siepen

In 1976 ontmoet Marina Abramović de Duitse kunstenaar Ulay Siepen, waar ze een intense relatie mee heeft. Ze voeren samen performances op waarbij pijn veelvuldig voorkomt. Marina wil weten wat het lichaam aankan en hoeveel uithoudingsvermogen ze heeft. In 1974 ging ze zo ver, dat ze bereid was om te sterven toen er als voorwerp een geladen pistool in haar performance werd gebruikt. Je ziet dat Marina vaak naakt is, ze gebruikt haar lichaam als materiaal.

“Your ego can become an obstacle to your work. If you start believing in your greatness, it is the death of your creativity.”

Marina Abramovic

In 1977 voert ze samen met Ulay een performance op waarin zij naakt in een deur opening staan. Het publiek moet tussen beide door, naar de andere zalen van het museum. In 1988 werken ze voor de laatste keer samen als je besluiten The Great Wall Walk te doen. In negentig dagen lopen ze elkaar tegemoet over de Chinese Muur. Als ze elkaar ontmoeten gaan ze trouwen. Maar uiteindelijk gebeurt dat niet en besluiten ze uit elkaar te gaan.

The Artist is Present

Dan is er in 2021 de overzichtstentoonstelling The Artist is Present, wat een mega groot succes wordt. In New York zit de kunstenares drie maanden lang in stilte op een stoel in het museum. Bezoekers konden op een stoel tegenover haar plaatsnemen, om haar recht in de ogen te kijken zo lang als zij zelf wilden.

“I don’t have tattoos, I have scars!”

Marina Abramovic

In het filmpje zie je dat Marina niet weet wie er tegenover haar plaatst neemt. In de reeks van mensen neemt ineens Ulay daar plaats. Wat je zier is een zeer emotioneel moment, tussen beide. Tijdens deze drie maanden bezoeken meer dan 850.000 mensen het museum, waarmee het een van de meest succesvolle tentoonstellingen in de geschiedenis van het museum is.

Seven Deaths of Maria Callas

Gestopt is ze zeker nog niet. Dit voorjaar zal ze haar nieuwste werk laten zien in Berlijn, genaamd “De opera Seven Deaths of Maria Callas”. In onderstaande video zie je hoe Marina intens contact maakt met alle bezoekers. Het zijn bijzondere, pure ontmoetingen. Wil je meer van haar weten, kijk dan de bijzondere aflevering van Wintergasten HIER terug, waarin zij te gast was. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...
Hans Zimmer

TIME – HANS ZIMMER

Hans Zimmer, de Duitse componist en dirigent, staat bekend om ...
Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download