KUN JIJ JE PARTNER ACCEPTEREN?

Eigenlijk kunnen we stellen dat wat we niet kunnen veranderen, waar we geen invloed op hebben, zouden moeten accepteren. Dat is de enige weg naar vrede. Vooral als we het hebben over zaken die niet per se slecht zijn, of slecht bedoeld worden. Zaken die een ander bijvoorbeeld doet, of juist laat, en wat ons steeds verdriet doet, maar in wezen eigenlijk niet slecht bedoeld is. Maar kunnen we degene die dicht bij ons staat, onze partner, ook accepteren?

Zie je mij?

Bijvoorbeeld wanneer hij of zij ons bijna geen complimenten geef, of andere bevestiging. Dit zou ons steeds weer veel pijn kunnen doen alleen de ander doet eigenlijk niets verkeerd. Hij of zij kan op dat moment kennelijk niet anders. Of beter. En hij of zij zal hierin niet zomaar kunnen veranderen. Kennelijk is het de bedoeling dat we dit steeds zo ‘moeten’ ervaren omdat iets in ons betreft dit thema vrij wil komen. Gezien wil worden. Geaccepteerd wil worden.

We zouden natuurlijk steeds weer strijd kunnen gaan leveren en ons best kunnen gaan doen om de ander te veranderen. Ons best gaan doen om de ander duidelijk te maken wat we missen en zo graag zouden willen. En dat wat we missen kan ook volkomen terecht zijn. Want het is ook niet leuk als onze partner ons niet bevestigd, of ziet. Maar de ander proberen te veranderen zal niet (meteen) lukken, en zal veel irritatie en spanningen op gaan leveren. 

Je partner accepteren

De ander zal zich tekort voelen schieten en wellicht gefrustreerd raken omdat hij of zij het misschien wel anders zou willen, alleen niet anders kan. Niet direct in ieder geval. Misschien ziet de ander het niet eens en heeft hij of zij er nauwelijks tot geen bewustzijn op. Dan is het eigenlijk best wel vervelend voor de ander als we iets gaan verwachten van hem of haar waar de ander zich niet eens bewust van is.

Het gedrag van de ander is ook alleen maar een product van zijn of haar innerlijke gesteldheid. Wat weer een product is van alle eerdere ervaringen, licht en donker. Eigenlijk worden we hier natuurlijk uitgenodigd om te gaan kijken naar onszelf. Want als we dit niet gaan doen, blijven we er last van houden. En de ander blijft hetzelfde gedrag vertonen.

Je partner accepteren

Naar gevoel

Ik heb het al vaker gehoord. ‘Je moet je partner accepteren’. Dat is ook volledig waar, alleen dat kunnen we niet zomaar even ‘doen’. Net zo min als de ander zijn of haar gedrag niet zomaar kan veranderen. Vaak zullen we toch naar de nalatigheid van de ander blijven kijken. Vaak zal het zo naar voelen (in dit geval het gevoel van niet gezien, bevestigd en gewaardeerd worden) dat we zouden willen vluchten, twijfelen aan de relatie, of we blijven proberen de ander te veranderen. 

Wat we eigenlijk zouden moeten gaan inzien, is dat de enige weg naar bevrijding, de weg naar binnen is. We zullen elke keer als we weer niet worden gezien of gewaardeerd, weer tegen onszelf moeten zeggen; ‘Ok, hier gaan we weer. Oei, ik mis nu iets en dit voelt zo naar’. ‘Laat ik dit nu gewoon voelen’.  ‘Laat ik nu de ander niet weer gaan manipuleren en lastig vallen met dat het anders moet’. ‘Laat ik nu hier bij me blijven’. 

Hou van het proces

Het is een proces en lukt niet zomaar in een paar dagen. We zullen ons nog een tijdje naar gaan voelen als de ander ons weer niet geeft wat we zo graag willen. Het zal wellicht nog een paar keer terugkomen. En we kunnen uiteindelijk het (ongewenste) gedrag van de ander pas gaan accepteren als we al onze schaduw en leegte dat hieronder ligt gaan verwerken. Gaan omarmen en gaan belichten.

Dit zal ons bevrijden, want dan zullen we nauwelijks meer gevoelig zijn voor datzelfde bepaalde gedrag. Of we zien ineens dat de ander op andere manieren ook bevestiging aan ons geeft. Of de ander zal ook zijn veranderd waardoor we ineens wel meer die bevestiging zullen gaan ontvangen. 

Begin bij jezelf

Maar natuurlijk kan het ook goed zijn dat de aantrekkingskracht naar de ander zal wegvallen, omdat we niet meer of minder verbonden zijn vanuit schaduw en lessen. We zijn namelijk gegroeid in zelfliefde en kracht waardoor we veel duidelijker voelen dat we niet meer oké zijn met iemand die ons niet volledig waardeert en respecteert. We gaan ineens merken dat we met het loslaten van ons eigen pijn stuk of schaduw stuk, de persoon ook loslaten. Of de relatie. 

Hoe dan ook, het begint eerst bij onszelf en de rest zal als vanzelf volgen. De ander of de situatie willen veranderen heeft geen zin, maar jezelf in al je gevoelens en emoties omarmen wel. Auteur: Mirella Suurhoff.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download