KUN JIJ JEZELF VERGEVEN?

Jezelf vergeven is niet altijd even makkelijk. We zijn allemaal mensen en je doet wel eens dingen waar je niet trots op bent, of je voor schaamt. Misschien heb je al veel innerlijk werk gedaan en stukken in jezelf blootgelegd. Fouten heb je toegegeven en je transformeert. Toch blijven er punten waarop jij het moeilijk vind op jezelf echt te vergeven.

Ben je te lang gebleven?

Ben je te lang in een destructieve relatie blijven zitten? Of blijf je destructieve patronen herhalen? Het is belangrijk om jezelf echt voor alles te vergeven. Je wist niet wat je nu wel weet.

Wat ik leerde tijdens mijn eigen proces van vergeving en van wat ik heb gezien bij anderen, heb ik dat samengevat in een aantal stappen.

  • Het verleden kun je niet veranderen, het is voorbij en komt niet meer terug. Als je dit echt beseft, begrijp je dat stilstaan bij wat “Had kunnen zijn”, of “Je had moeten doen” echt verspilling van je energie is. De enige manier om van je fouten te leren en jezelf te verbeteren, is door gewoon verder te gaan.
  • Denk eens na over je bewustzijnsniveau, wat wist je toen niet wat je nu wel weet. Je doet altijd je best, op basis van het bewustzijnsniveau dat jij op dat moment hebben. Toen je 20 was, wist je minder. De “fouten” die je toen maakte, zijn dus geen mislukkingen, je wist simpelweg niet beter.
VERGEEF
  • Zie je fouten als een weerspiegeling van je schaduwkanten. We hebben allemaal een donkere kant, ook jij. Het is de plek in jou waar je liever niet naar kijkt, deze kant is meestal nog onbewust. Je hebt vroeger geleerd dat bepaalde delen van jou niet goed waren. Het is dit deel van jezelf dat ervoor zorgt dat jij jezelf saboteert, jaloezie opwekt, woede voelt, liegt en anderen pijn doet. Onthoudt goed dat het maar een deel is van jou en niet wie jij helemaal bent. Als je worstelt met jezelf vergeven, heb je de neiging om jezelf te identificeren met al het negatieve. Het positieve is lastiger om te blijven zien.
  • Gebruik creativiteit, om je verdriet en spijt te verwerken. Als je een fout hebt gemaakt, of iets hebt gedaan waar je spijt van hebt, is het belangrijk dat je deze gevoelens een plek geeft. Zoek een creatieve uitlaatklep, zoals schilderen, zingen, tekenen, dansen of beeldhouwen. Je hoeft geen kunstenaar te zijn, je gebruikt gewoon je verdriet, boosheid of schaamte als inspiratie.
  • Ga bij jezelf op onderzoek, aan welke behoeften is vroeger niet voldaan? Als een situatie zich voordoet, richt je dan op jouw gedrag. “Toen ik me gedroeg op de manier waar ik nu spijt van heb, aan welke behoefte probeerde ik te voldoen?” Ik geloof dat we altijd handelen in dienst van onze behoeften en waarden. Er is een reden waarom je handelde en dat is omdat je probeerde om aan een behoefte te voldoen, op de beste manier? Om gezien te worden? Of om je veilig te voelen? Door te begrijpen welke behoefte er onder je gedrag lag, kun jij jezelf makkelijker vergeven.
  • Vergroot je zelfliefde. Zorg dat je aardig en lief bent voor jezelf, fouten maken is menselijk. Let ook op de woorden die je tegen jezelf gebruikt, oordeel je vaak en praat je hard over jezelf? Ga aan de slag met affirmaties om milder te worden en liever tegen jezelf te zijn.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download