KUN JIJ JE VADER ECHT ZIEN?

Het was voor mij behoorlijk pijnlijk en traumatisch, dat ik geen emotionele band met mijn vader voelde. Jaren worstelde ik met zijn emotioneel niet beschikbaar zijn en het gebrek aan inlevingsvermogen.

‘A father doesn’t tell you that he loves you. He shows you.’

Dimitri the Stoneheart

Hoe krijg ik contact met hem, hoe bouwen we samen iets op? Misschien ervaar jij hetzelfde als ik al die jaren, of misschien is je vader helemaal niet meer in beeld? Misschien heb je niet het beste voorbeeld gehad en ben je bang dat je de verkeerde dingen doorgeeft? Of misschien wil je heel graag zelf vader worden, maar is het je (nog) niet gegeven.

Op mezelf betrekken

Wat ik vroeger (onbewust) deed, was alles wat hij spiegelde op mezelf betrekken, wat veel verdriet en onzekerheid gaf. De eyeopener kwam voor mij na jaren zelfonderzoek en het proces van bewustwording. Pas toen ik mezelf echt ging zien, kon ik hem echt zien. Ik zag in dat het geen onwil is, hij is gewoon niet in staat om meer, of dat wat ik graag zou willen te geven. Hij bedoelt het allemaal zo goed en hij doet zijn best.

‘When my father didn’t have my hand, he had my back.’

Linda Poindexter

Het zou mooi zijn als je je vader kunt gaan zien als een man met zijn eigen onopgeloste trauma’s en innerlijke kindpijn. Hoe zou het zijn, als je zijn tekorten kunt loslaten door jezelf te laten zien? Zijn kritiek en afwijzing doen pijn dat voel je diep doordringen in je hart. Maar hoe zou het zijn als je de kritiek kan doorzien en hem daarvan kunt verlossen, door jezelf te geven wat je zo van hem verlangt?

Hoe was het voor je vader?

Denk eens terug aan toen hij jong was. Hoe zelfverzekerd was hij, hoe werd hij gezien? De kans is groot dat toen hij opgroeide hij worstelde met zijn eigenwaarde. Ook hij voelde zich niet gezien, niet geliefd en niet begrepen. Zou het lukken om te kijken voorbij zijn mening, om het niet te zien als feit?

‘I’m so proud of you that it makes me proud of me. I hope you know that.’

John Green,

En als dat lukt, besef dan dat hij je alleen kan geven, wat hij zelf ervaren heeft. Je mag rouwen om alles wat hij je niet kon geven. En de woede die je ervaart doorleven om het daarna te verwerken. Kun je zijn overlevingsmodus zien, hoe hij zich in bochten wringt om het juiste te doen?

Reparenting

Wat hij je niet kon geven, mag jij nu jezelf gaan geven. Leer om te ademen, als je door hem getriggerd wordt. Respecteer hem en jezelf en leer grenzen stellen. Werk aan je zelfliefde, zodat zelfs als de grenzen hem pijn doen, jij bij jezelf kunt blijven.

Besef dat de triggers die hij je laat ervaren, weerspiegelingen zijn waar je jezelf nog mag genezen. Je mag je bewust gaan worden dat de kritische stem in je hoofd, zijn stem is. Je kunt hem horen, maar je hoeft hem niet aan te nemen als je waarheid.

Zie hem voor wie hij echt is

Zie die lieve, zorgzame vader voor wie hij werkelijk is. Een gekwetste man die hunkert naar een verbinding met zichzelf, maar dat projecteert op jou. De bevrijding zit hem in het besef dat je nu je eigen liefste vader mag worden, zodat je opnieuw met hem kunt verbinden. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download