KUN JIJ JE MOEDER ECHT ZIEN?

Het kan behoorlijk pijnlijk en traumatisch zijn, als je door je ouders niet gezien wordt. Het laat diepe wonden na, die je nu zelf mag gaan helen. Jaren worstelde ik met het emotioneel niet beschikbaar zijn van mijn moeder. Ze bedoelde alles zo goed, maar ik had niet het gevoel dat het echt om mij ging. Luistert ze wel, naar waar ik behoefte aan heb? Of weet zij precies wat goed voor mij is? Dat laatste denkt zij natuurlijk uit liefde en zorg te geven, of is het haar onzekerheid en verlangen naar goedkeuring? Maar vraag jezelf eens af; ‘Kun jij je moeder echt zien?’

Het zou mooi zijn als je je moeder echt kunt gaan zien als een vrouw met haar eigen onopgeloste trauma’s en innerlijke kindpijn. Hoe zou het zijn, als je haar tekorten kunt loslaten door jezelf te laten zien?

Verlos haar van de kritiek

Haar kritiek en afwijzing doen pijn, dat voel je diep doordringen in je hart. Maar hoe zou het zijn als je de kritiek kan doorzien en haar daarvan kunt verlossen, door jezelf te geven wat je van haar zo verlangt.

Denk eens terug aan toen zij jong was. Hoe zelfverzekerd was zij, hoe werd zij gezien? De kans is groot dat toen ze een relatie aanging met je vader, zij zelf worstelde met haar eigenwaarde. Zou het lukken om te kijken voorbij haar mening, om het niet te zien als feit?

En als dat lukt, besef dan dat zij je alleen kan geven, wat zij zelf heeft ervaren. Je mag rouwen om alles wat ze je niet kon geven. En de woede die je ervaart doorleven om het daarna te verwerken. Kun je haar overlevingsmodus zien, hoe ze zich in bochten wringt om toch het juiste te doen?

Leer het jezelf te geven

Wat zij je niet kon geven, mag jij nu jezelf gaan geven. Leer om te ademen, als je door haar getriggerd wordt. Respecteer haar en jezelf en stel elke grens die voor jullie nodig is. Werk aan je zelfliefde, zodat zelfs als de grenzen haar pijn doen, jij bij jezelf kunt blijven.

Besef dat de triggers die ze je laat ervaren, weerspiegelingen zijn waar je jezelf nog mag genezen. Je mag je bewust gaan worden dat de kritieke stem in je hoofd, haar stem is. Je kunt hem horen, maar je hoeft hem niet aan te nemen als je waarheid. Zie die lieve, mooie moeder voor wie ze werkelijk is. Een gekwetste vrouw die hunkert naar een verbinding met zichzelf, maar dat projecteert op jou.

De bevrijding zit hem in het besef dat je nu je eigen liefste moeder mag worden, zodat je opnieuw met haar kunt verbinden. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download