KUN JE HET ACCEPTEREN?

Waarom is iets accepteren vaak zo lastig? Een reden waarom accepteren moeilijk is, is omdat het je een rot gevoel geeft. En je zit helemaal niet te wachten op een rot gevoel. Op een dieper niveau zou je dus kunnen zeggen dat je niet wil accepteren dat je je zo voelt.

Als je er over nadenkt, is het namelijk heel logisch. Als er iets vervelends gebeurt, is het normaal dat je je niet fijn voelt. De volgende vraag is dus; “Kun je accepteren dat je je even niet goed voelt?”

“Accept the challenges, so that you can feel the exhilaration of victory”

Op het moment dat het je lukt om dat te accepteren, zul je zien dat je ineens allerlei mogelijkheden gaat zien. Mogelijkheden die je eerder helemaal niet zag, omdat je bezig was met strijden tegen iets is wat al gebeurt is. Accepteren heeft niets te maken met vergeten en vergeven. Waar je mee kunt starten is om het gewoon goed te vinden dat iets is gebeurd.

De auto is kapot

We beginnen met iets kleins. Neem bijvoorbeeld je auto die kapot is. Probeer nu allerlei dingen te vinden die er goed aan zijn. Kijk of je zo de weerstand die je ertegen voelt, kunt laten afnemen.

“Peace will be when you accept it in your heart”

Dus in plaats van jezelf op je kop te geven dat je de auto eerder had moeten laten nakijken. Of je druk gaat maken over dat je nu te laat komt en alles wat daar bij komt kijken. Of zelfs een ander de schuld gaat geven. Pak je een pen en een stuk papier.

accepteren

Wat is er goed aan?

Nu ga je bedenken en opschrijven wat er allemaal goed is aan de situatie in het hier-en-nu. Bijvoorbeeld je staat met autopech. Een aantal voorbeelden die je zou kunnen opschrijven; Ik sta in de buurt van een tankstation, waardoor ik lekker binnen met een bakje koffie kan wachten. Of ik had helemaal geen zin in de afspraak en heb nu dus tijd voor mezelf. Schrijf alles op waardoor je milder wordt over de situatie.

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new”

Onthoudt dat je het niet leuk hoeft te vinden, als er wat vervelends gebeurt. Maar train jezelf om de situatie te accepteren zoals deze nu is. Zorg ervoor dat je de situatie tot je neemt en volledig accepteert, om vervolgens met al je energie te kunnen bepalen wat je nu gaat doen. Het heeft geen zin om al je energie te spenderen aan hoe het had kunnen en moeten zijn. Dat gaat namelijk nooit veranderen. Als je het echt hebt geaccepteerd, ga je verbaasd staan over hoe snel de hele situatie veranderd. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download