KRACHT, NEEM HEM WEER TERUG

Kracht is energie. Het is het vermogen om iets te creëren, te sturen, te beïnvloeden, of te doen om te bereiken wat je wil. Kracht is geweldig en ook jij hebt het in je bezit, maar weet jij ook hoe je je kracht kunt gebruiken?

Ga in je kracht staan

Soms zit je in een situatie en voel je je niet in staat om iets te creëren of te doen. Je voelt je machteloos en je ziet niet hoe je kunt bereiken wat je wil. Hoe ga je in je kracht staan?

Aller eerst is het belangrijk om de realiteit te zien en te accepteren voor wat die is. De realiteit dat wat er nu is, is je enige kracht. Vaak zul je de realiteit niet willen zien, voelen, horen of accepteren en verzet je je ertegen, je wenst een andere realiteit. Toch zul je je moeten overgeven aan de waarheid van de situatie dat is iets anders dan je overgeven aan de situatie zelf. Als je je overgeeft aan de waarheid, kun je beslissingen en actie ondernemen.

KRACHT

Focus op wat je wel kunt

Als je focus ligt op wat je niet kunt, voel je je machteloos en ziet geen andere oplossingen. Om weer in je kracht te komen, moet je de focus verleggen naar wat je kunt doen. Wat de situatie ook is, stel jezelf de vraag: “hoe en op welke manieren kan ik iets creëren, sturen, beïnvloeden of doen om in deze situatie te bereiken wat ik wil?”

Je geeft jouw kracht weg

Stel je voor dat je in de zee drijft en om je heen zwemmen mensen. Je wil niet zelf verantwoordelijk zijn om te zwemmen en je ziet dat ze meer kracht hebben in deze situatie dan jij. Van de een naar de ander ga je, even klim je op de rug, om te kunnen drijven.

Je bent nu in handen van de ander, wat je kracht minder maakt. Het is aan de ander of je zinkt of drijft, je hebt jezelf tot hun verantwoordelijkheid gemaakt. Als je zinkt, kun je de ander ook nog de schuld geven, wat je ontslaat van alle druk, maar het gaat wel ten koste van jou.

Neem zelf de verantwoordelijkheid

Waar doe je dit in je leven? Waar geef je je kracht weg? In welke situaties maak je een ander verantwoordelijk? Verwacht je (onbewust) dat andere mensen beslissingen nemen, die je leven beïnvloeden. Denk maar aan het feit dat je je partner verantwoordelijk maakt, voor wat er niet goed gaat in de relatie. Je gaat ongelukkig gaat zitten kniezen in de slachtofferrol, in plaats van actief stappen te ondernemen, om de dynamiek te veranderen of een andere partner te zoeken. Waar denk je dat de kracht ligt in deze situaties? Hoe kun je de situatie veranderen zodat je je kracht terugneemt? Mensen die verantwoordelijkheid omarmen hebben de meeste kracht. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ONTVANGEN

ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Als je iets van een ander krijgt, kun je het ...
KEUZE

KIES VOOR JEZELF

Voel je je machteloos, heb je het idee dat je ...
Tot het pijn doen

LIEFDE TOT HET PIJN DOET

Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik wakker ...
Onveilige hechting

RELATIE VANUIT ONVEILIGE HECHTING

Als je op aarde komt, is alles nieuw. Alles is ...

WAT MAAKT JE RELATIE VERBREKEN ZO ZWAAR?

Je relatie verbreken en liefdesverdriet kan emotioneel zwaar en hartverscheurend ...
Maak me gelukkig

‘MAAK ME GELUKKIG’

Denk jij weleens na over de woorden die je gebruikt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download