KRACHT, NEEM HEM WEER TERUG

Kracht is energie. Het is het vermogen om iets te creëren, te sturen, te beïnvloeden, of te doen om te bereiken wat je wil. Kracht is geweldig en ook jij hebt het in je bezit, maar weet jij ook hoe je je het kunt gebruiken?

Ga staan voor jezelf

Soms zit je in een situatie en voel je je niet in staat om iets te creëren of te doen. Je voelt je machteloos en je ziet niet hoe je kunt bereiken wat je wil. Hoe ga je in je kracht staan?

Aller eerst is het belangrijk om de realiteit te zien en te accepteren voor wat die is. De realiteit dat wat er nu is, is je enige kracht. Vaak zul je de realiteit niet willen zien, voelen, horen of accepteren en verzet je je ertegen. Je wenst een andere realiteit. Toch zul je je moeten overgeven aan de waarheid van de situatie, dat is iets anders dan je overgeven aan de situatie zelf. Als je je overgeeft aan de waarheid, kun je beslissingen en actie ondernemen.

KRACHT

Focus op wat je wel kunt

Als je focus ligt op wat je niet kunt, voel je je machteloos en ziet geen andere oplossingen. Om weer in je kracht te komen, moet je de focus verleggen naar wat je kunt doen. Wat de situatie ook is, stel jezelf de vraag: “hoe en op welke manieren kan ik iets creëren, sturen, beïnvloeden of doen om in deze situatie te bereiken wat ik wil?”

Je geeft jouw kracht weg

Stel je voor dat je in de zee drijft en om je heen zwemmen mensen. Je wil niet zelf verantwoordelijk zijn om te zwemmen en je ziet dat zij meer kracht hebben dan jij, in deze situatie. Wat je doet, is zwemmen van de een naar de ander. Je klimt even op de rug, om heerlijk te kunnen drijven.

Je bent nu in handen van de ander, wat je kracht minder maakt. Het is aan de ander of je zinkt of drijft. Je hebt jezelf tot hun verantwoordelijkheid gemaakt. Als je zinkt, kun je de ander ook nog de schuld geven, wat je ontslaat van alle druk, maar het gaat wel ten koste van jou.

Neem zelf de verantwoordelijkheid

Waar doe je dit in je leven? Waar geef je je kracht weg? In welke situaties maak je een ander verantwoordelijk? Verwacht je (onbewust) dat andere mensen beslissingen nemen, die je leven beïnvloeden? Denk maar aan het feit dat je bijvoorbeeld je partner verantwoordelijk maakt, voor wat er niet goed gaat in de relatie. Je gaat ongelukkig gaat zitten kniezen in de slachtofferrol, in plaats van actief stappen te ondernemen. Waar denk je dat de kracht ligt in deze situaties? Hoe kun jij jouw situatie veranderen zodat je je kracht terugneemt? Mensen die verantwoordelijkheid omarmen hebben de meeste kracht. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download