KORTE DOCUMENTAIRE – MAMA MANIA

In de documentaire Mama Mania onderzoekt Vincent de relatie tot zijn moeder, die een bipolaire stoornis heeft. In film zie je hoe zijn moeder tijdens een manische episode verwikkeld raakt in een dating scam, en hoe hij haar voor dit gevaar probeer te behoeden.

Parentificatie

Parentificatie is hierin een onderliggend thema, de omgekeerde rollen van ouder en kind worden op ontnuchterende wijze zichtbaar. Vincents moeder is al zolang als hij op de wereld is manisch-depressief. Dit heeft zwaar op hun relatie gewogen, maar levert ook veel grappige gebeurtenissen op zoals in de film is te zien. ‘Je kunt je soms heel machteloos voelen. Maar als dat een beetje is weggeëbd, probeer ik er vooral om te lachen. Humor geeft verlichting’ aldus Vincent.

Mama Mania

Taste of Cement

Vincents inspiratie voor zijn film komt uit Taste of Cement; een film over Syrische arbeidsmigranten waarbij het beeld en geluid van elkaar zijn losgetrokken. Die invloed valt direct op in Mama Mania. Want de gesprekken die worden gevoerd, gaan via de telefoon en in het beeldmateriaal wordt niet gesproken.

‘Mijn docenten stelden mij dan ook terecht de vraag: ‘waarom is dit een film?’, er zit namelijk amper visuele vertelling in mijn documentaire.’ Toch zijn de telefoongesprekken een hele bewuste keuze. ‘Ik vind ze iets intiems hebben. De slechte kwaliteit doet me denken aan het charmante, korrelige beeldmateriaal van oude films.’

Telefoon relatie

De relatie met zijn moeder gaat voornamelijk via de telefoon, het is contact op afstand. Dit heeft hij naast de telefoongesprekken ook vertaald in de beeldkeuzes, zoals de observerende, afstandelijke manier van draaien. Ook zie je dit terug in de droneshots aan het begin en het einde, waar het beeld zich steeds meer van zijn moeder verwijdert. ‘Toch zijn we sinds het maken van de film wel naar elkaar toegegroeid. We hebben nu meer contact dan daarvoor.’ Tekst: doc2.

Kijk hier de documentaire ‘Mama Mania’.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...
Spiegel im Spiegel

SPIEGEL IM SPIEGEL – ARVO PÄRT

Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt is een muzikaal meesterwerk ...
Eurielle Carry me

CARRY ME – EURIELLE

'Carry me' van Eurielle is een prachtig muziekstuk dat je ...
Kitbull

KORTE FILM – KITBULL

Kitbull is geregisseerd door Rosana Sullivan en geproduceerd door Kathryn ...
Adagio for Strings

ADAGIO FOR STRINGS – SAMUEL BARBER

Adagio for Strings van Samuel Barber is een compositie die ...
Free Solo

DOCUMENTAIRE – FREE SOLO

Free Solo uit 2018 vertelt het opmerkelijke verhaal van Alex ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download