KORT FILMPJE – ZO HOE ZIET GELUK ERUIT

Geluk is een fascinerend onderwerp. Al eeuwen zijn we op zoek naar een antwoord op de vraag: “Wat is geluk?”. Helaas is niet zo eenvoudig een antwoord op te geven. Er is namelijk geen eenduidige definitie. Er zijn meerdere manieren waarop we geluk, welbevinden, of levenstevredenheid ervaren en samenvatten.

Geluk komt van binnenuit

Over één ding kunnen we het wel met elkaar eens zijn, geluk kun je alleen van binnenuit voelen en ervaren. Het is universeel en het bezielt elke relatie. Iedereen ervaart het op zijn eigen unieke manier. Wel weten we dat als we gelukkig zijn, we bepaalde stofjes aanmaken. Ik was me er alleen nooit van bewust van, dat je dat letterlijk in je lichaam kunt zien.

Hormonen, ofwel neurotransmitters, regelen veel verschillende processen in je lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat je verschillende emoties ervaart, zoals verdriet, angst, of boosheid. Terwijl andere hormonen ervoor zorgen dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Deze hormonen noemen we onze gelukshormonen.

De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. En het mooie van deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf positief kunt beïnvloeden. In onderstaande video zie je een myosin (eiwit), dat een endorfine langs een filament naar het binnenste deel van de pariëtale cortex van de hersenen sleept. En dat is wat zorgt voor een euforisch gevoel.

Pharrell Williams

Onder begeleiding van het nummer “Happy” Pharrell Williams, is dit toch best leuk om een keer te zien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Return to love

RETURN TO LOVE – ANDREA BOCELLI AND ELLIE GOULDING

Voor deze video van het nummer 'Return to love', hebben ...

VERBINDEN MET HET UNIVERSUM OP FREQUENTIE 432 HZ

Als we teruggaan in de tijd zien we dat muziek ...
Doe wat je wil

KORTE FILM – DOE WAT JE WIL

Laat het lawaai van de mening van anderen je eigen ...
Windup

KORTE FILM – WINDUP

Deze bekroonde korte animatiefilm 'Windup' is een verhaal over de ...
Guru Ram Das

MANTRA – GURU RAM DAS

Deze Guru Ram Das mantra bestaat uit acht delen en ...
Father and daughter

KORTE FILM – FATHER AND DAUGHTER

In de ontroerende, korte film 'Father and daughter' neemt een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download