KORT FILMPJE – ZO HOE ZIET GELUK ERUIT

Geluk is een fascinerend onderwerp. Al eeuwen zijn we op zoek naar een antwoord op de vraag: “Wat is geluk?”. Helaas is niet zo eenvoudig een antwoord op te geven. Er is namelijk geen eenduidige definitie. Er zijn meerdere manieren waarop we geluk, welbevinden, of levenstevredenheid ervaren en samenvatten.

Geluk komt van binnenuit

Over één ding kunnen we het wel met elkaar eens zijn, geluk kun je alleen van binnenuit voelen en ervaren. Het is universeel en het bezielt elke relatie. Iedereen ervaart het op zijn eigen unieke manier. Wel weten we dat als we gelukkig zijn, we bepaalde stofjes aanmaken. Ik was me er alleen nooit van bewust van, dat je dat letterlijk in je lichaam kunt zien.

Hormonen, ofwel neurotransmitters, regelen veel verschillende processen in je lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat je verschillende emoties ervaart, zoals verdriet, angst, of boosheid. Terwijl andere hormonen ervoor zorgen dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Deze hormonen noemen we onze gelukshormonen.

De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. En het mooie van deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf positief kunt beïnvloeden. In onderstaande video zie je een myosin (eiwit), dat een endorfine langs een filament naar het binnenste deel van de pariëtale cortex van de hersenen sleept. En dat is wat zorgt voor een euforisch gevoel.

Pharrell Williams

Onder begeleiding van het nummer “Happy” Pharrell Williams, is dit toch best leuk om een keer te zien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Chad Lawson

BREATHE – CHAD LAWSON

De pianist en componist Chad Lawson heeft een indrukwekkende lijst ...

‘IK ZAL ALTIJD BIJ JE ZIJN’ – CHRISTOPHER ROBIN

O wat hou ik van Poeh. Zo puur, onschuldig en ...
Tibetan Healing sounds

TIBETAN HEALING SOUND

Om de leringen van Boeddha over te brengen, maken ze ...
bloemen zijn rood

BLOEMEN ZIJN ROOD – GERARD VAN MAASAKKERS

‘n Jungske ging vur ‘t uurst naor schoolHij kreeg ‘n ...
Bart Chabot

TV PROGRAMMA DE KIST – BART CHABOT

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de ...
Mijn vaders hand

MIJN VADERS HAND – BART CHABOT

‘Ik heb kostbare jaren en talent verspild aan tromgeroffel en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download