KORT FILMPJE – ZO HOE ZIET GELUK ERUIT

Geluk is een fascinerend onderwerp. Al eeuwen zijn we op zoek naar een antwoord op de vraag: “Wat is geluk?”. Helaas is niet zo eenvoudig een antwoord op te geven. Er is namelijk geen eenduidige definitie. Er zijn meerdere manieren waarop we geluk, welbevinden, of levenstevredenheid ervaren en samenvatten.

Geluk komt van binnenuit

Over één ding kunnen we het wel met elkaar eens zijn, geluk kun je alleen van binnenuit voelen en ervaren. Het is universeel en het bezielt elke relatie. Iedereen ervaart het op zijn eigen unieke manier. Wel weten we dat als we gelukkig zijn, we bepaalde stofjes aanmaken. Ik was me er alleen nooit van bewust van, dat je dat letterlijk in je lichaam kunt zien.

Hormonen, ofwel neurotransmitters, regelen veel verschillende processen in je lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat je verschillende emoties ervaart, zoals verdriet, angst, of boosheid. Terwijl andere hormonen ervoor zorgen dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Deze hormonen noemen we onze gelukshormonen.

De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. En het mooie van deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf positief kunt beïnvloeden. In onderstaande video zie je een myosin (eiwit), dat een endorfine langs een filament naar het binnenste deel van de pariëtale cortex van de hersenen sleept. En dat is wat zorgt voor een euforisch gevoel.

Pharrell Williams

Onder begeleiding van het nummer “Happy” Pharrell Williams, is dit toch best leuk om een keer te zien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Man on wire

DOCUMENTAIRE – MAN ON WIRE

"Man on Wire," de fascinerende documentaire uit 2008, werpt een ...
Trage Tocht

DE TRAGE TOCHT BIJ DOORNENBURG

Tijdens de Trage Tocht Doornenburg wacht een ware ontdekkingsreis, doordrenkt ...

DOCUMENTAIRE – JIRO DREAMS OF SUSHI

"Jiro Dreams of Sushi" is een mooie documentaire uit 2011 ...
Alpha golven

GENEZENDE ALPHA GOLVEN

Deze muziek met alpha-golven belooft niet alleen een aangename luisterervaring, ...
In the mood for love

IN THE MOOD FOR LOVE – SHIGERU UMEBAYASHI

De betoverende melodieën van Shigeru Umebayashi's "In the Mood for ...
Love is the brigde rumi

LOVE IS THE BRIDGE – RUMI

"Love is the Bridge" van Rumi, de beroemde 13e-eeuwse Perzische ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download