KORT FILMPJE – ZO HOE ZIET GELUK ERUIT

Geluk is een fascinerend onderwerp. Al eeuwen zijn we op zoek naar een antwoord op de vraag: “Wat is geluk?”. Helaas is niet zo eenvoudig een antwoord op te geven. Er is namelijk geen eenduidige definitie. Er zijn meerdere manieren waarop we geluk, welbevinden, of levenstevredenheid ervaren en samenvatten.

Geluk komt van binnenuit

Over één ding kunnen we het wel met elkaar eens zijn, geluk kun je alleen van binnenuit voelen en ervaren. Het is universeel en het bezielt elke relatie. Iedereen ervaart het op zijn eigen unieke manier. Wel weten we dat als we gelukkig zijn, we bepaalde stofjes aanmaken. Ik was me er alleen nooit van bewust van, dat je dat letterlijk in je lichaam kunt zien.

Hormonen, ofwel neurotransmitters, regelen veel verschillende processen in je lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat je verschillende emoties ervaart, zoals verdriet, angst, of boosheid. Terwijl andere hormonen ervoor zorgen dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Deze hormonen noemen we onze gelukshormonen.

De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine. En het mooie van deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf positief kunt beïnvloeden. In onderstaande video zie je een myosin (eiwit), dat een endorfine langs een filament naar het binnenste deel van de pariëtale cortex van de hersenen sleept. En dat is wat zorgt voor een euforisch gevoel.

Pharrell Williams

Onder begeleiding van het nummer “Happy” Pharrell Williams, is dit toch best leuk om een keer te zien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sjamanen drum

DIEPE MEDITATIE – SJAMANEN DRUM

Een mooie effectieve, diepe meditatie is de meditatie met een ...
Projectiemechanisme in de praktijk

HET PROJECTIEMECHANISME IN DE PRAKTIJK – KAREN M. HAMAKER ZONDAG

In het boek 'Projectiemechanisme in de praktijk' legt Karen stap ...
becoming animal

BECOMING ANIMAL – DAVID ABRAM

Misschien ken je ook het eerste boek van David Abram, ...

639 HZ VOOR ECHTE LIEFDE

In verschillende culturen worden al eeuwenlang de helende tonen van ...
The Spell of the Sensuous

THE SPELL OF THE SENSUOUS – DAVID ABRAM

Ecoloog en filosoof David Abram onderzoekt met grote nieuwsgierigheid en ...
Een klein gebaar

KORTE FILM – EEN KLEIN GEBAAR

In dit korte filmpje zie je wat een klein gebaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download