KIRTAN – MANTRA ZINGEN

Misschien heb je inmiddels al weleens gehoord van kirtan, het wordt namelijk steeds populairder. Kirtan is een Indiase Yoga traditie, die al 5000 jaar teruggaat.

In Kirtan worden mantra’s gezongen en instrumenten bespeeld, zoals het harmonium. Er zijn veel verschillende mantra’s die allemaal een andere betekenis en energie hebben. Mantra’s worden gezongen om contact te maken met het Goddelijke, met liefde. Soms noemen ze het ook wel de Divine. Het is het contact met je Hogere Zelf, het licht.

Mijn lichaam ging open

Toen ik voor het eerst meedeed met het zingen van zo’n mantra in een kring, voelde het toch wat ongemakkelijk. Wat ben ik aan het doen, wat zeg ik nu eigenlijk? Is dit wel iets te voor mij? Maar hoe langer ik deelnam, hoe meer er in me gebeurde. Steeds weer herhaal je de mantra en steeds meer ervaarde ik dat mijn lichaam begon te openen. Als je je overgeeft aan de ervaring, dan ga je het zeker beleven. Laat de muziek je overnemen en ervaar de vibratie en trilling.

Met zijn allen zoeken we naar een doel, of betekenis vol leven en in mijn beleving vind je die alleen door naar binnen te keren. We zijn met zijn allen naar buiten gericht, maar daar ga je het niet vinden. Een goed begin zou dus kunnen zijn om elke dag tijd vrij te maken voor het zingen, of opzeggen, van een mantra.

Wat zegt de wetenschap?

Ik weet dat velen van ons alleen iets geloven wat wetenschappelijk bewezen is. Zonder dat is iets al snel vaag en ongeloofwaardig. Goed nieuws, voor het Kirtan zingen, er zijn inmiddels neurologische onderzoeken gedaan en er was inderdaad een shift in de hersenen zichtbaar op de beelden.

Deze shift zorgt ervoor dat je je gecreëerde realiteit anders gaat zien. Doordat er meer zuurstof in de hersenen komt tijdens chanten, gaan je hartritme en bloeddruk omlaag. Hierdoor ga je over in meer kalme hersengolven en je zult begrijpen dat als je hersenactiviteit kalmeert, dit onder andere goed is voor de slaap.

Geluk ervaren

Geluk is natuurlijk afhankelijk van je gezondheid, maar er is meer voor nodig. Om geluk te ervaren heb je ook een gezond innerlijk nodig. Een kalmte en innerlijke rust, waardoor je voelt dat het leven vanzelf gaat. Om meer contact te krijgen met je innerlijke zelf en je levensenergie te verbeteren, is het dus goed om regelmatig te mediteren, contact te maken met de natuur, of mantra’s te chanten.

Dus stel je hart en geest open tijdens het zingen en voel de vibraties zodat je oprecht kunt zeggen: “Ik ben zielsgelukkig”. Kijk en luister onderstaande video en ervaar ook de bijzondere klanken van het harmonium. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Life in a day

DOCUMENTAIRE – LIFE IN A DAY

'Life in a Day' is een documentaire die de diversiteit ...
Spiegel im Spiegel

SPIEGEL IM SPIEGEL – ARVO PÄRT

Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt is een muzikaal meesterwerk ...
Eurielle Carry me

CARRY ME – EURIELLE

'Carry me' van Eurielle is een prachtig muziekstuk dat je ...
Kitbull

KORTE FILM – KITBULL

Kitbull is geregisseerd door Rosana Sullivan en geproduceerd door Kathryn ...
Adagio for Strings

ADAGIO FOR STRINGS – SAMUEL BARBER

Adagio for Strings van Samuel Barber is een compositie die ...
Free Solo

DOCUMENTAIRE – FREE SOLO

Free Solo uit 2018 vertelt het opmerkelijke verhaal van Alex ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download