KEUZE, VOEL JE KRACHT

“If we are peaceful, if we are happy, we can smile, and everyone in our family, our entire society, will benefit from our peace.” ~Thich Nhat Hanh

Als we deze quote vertalen staat er; “Als we vreedzaam zijn, als we gelukkig zijn, dan kunnen we glimlachen, en iedereen in onze familie en in onze hele samenleving, zal profiteren van onze vrede.” ~ Thich Nhat Hanh

Jouw keuzes bepalen de weg

In dit artikel gaan we het hebben over keuzes. Over de kracht van je keuze. Je kunt niet alles kiezen, maar je hebt veel meer keuze dan je denkt.

“Everything you are comes from your choices”

De persoon die je nu op dit moment bent en de plek waar je nu staat, komt voort uit de keuzes die je gedurende je leven hebt gemaakt. Sommige dingen heb je juist wel gedaan en andere niet. Alle ervaringen en gewoontes die je hebt verzameld, bepalen wie je nu bent. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid, als het op je keuzes aankomt.

Focus your mind

Je kunt zelf bepalen waar je je gedachten op richt en je kunt kiezen hoe en welke woorden je gebruikt. Ook heb je de keuze hoe je jezelf en anderen behandelt. Je hebt dus zelf de macht om te geven en te nemen wat je zou willen.

“Always remember, your focus determines your reality”

Je kunt zelf beslissen wat je wil delen, wat je wil houden, of wat je wil loslaten. Ook kun je kiezen hoe lang je boos of verdrietig blijft en hoe lang je nog wil wachten, om je dromen achterna te gaan. Verder heb je de keuze om de meningen van anderen te geloven, of je er niets van aan te trekken. Hoe jij naar de wereld kijkt, vanuit angst of liefde, alles is je vrije keuze.

Dat kies ik niet

Ik hoor je denken; “ik kies echt niet alles zelf. Ik kies echt niet voor pijn, terwijl ik die soms wel heb”. Ik kan inderdaad niemand bedenken die voor negatieve gevoelens of onzekerheid kiest. En ook ken ik geen mensen die kiezen voor schaamte en verveling.

“Use wisely your power of choice”

Wat je goed moet beseffen is de kracht van je gedachten. Vaak schieten we bij de kleinste twijfel of ontevredenheid al in een emotie. Een emotie die vaak regeert, is angst en die angst lijdt vervolgens tot nog meer twijfel, klagen of vrezen. Je voelt de spanning en druk in je lichaam toenemen en je weet dat je “erin” zit. Je blijft in deze spanning hangen, totdat je beseft dat je ook nu een keuze hebt.

Bewustwording

Wat je het beste kunt doen om de touwtjes weer in handen te nemen, is je bewust worden van de gevolgen van je keuzes. En besef dat zelfs als je geen keuze maakt dat ook een keuze is. Misschien probeer je het maken van een keuze te ontlopen, dan kies je ervoor om je onverschillig op te stellen.

“Being a victim and angry is the weakest you’ll ever be in your life”

Wat je dan ziet gebeuren is dat je gaat klagen over hoe ongelukkig je ermee bent, of hoeveel pech je hebt. Je bent dan belandt in de slachtofferrol. Je denkt op die manier de dingen te kunnen oplossen, of situaties te manipuleren, om toch je zin te krijgen. Voor je het weet is je leven een gevangenis, die je hebt gecreëerd in je eigen hoofd.

Kies vandaag

Omdat je je gedachten en aandacht bewust kunt richten, kun je je bewust worden van hoe je reageert en wat je voelt. Het gaat zeker niet vanzelf of binnen een dag, dus heb geduld en kies telkens weer opnieuw.

“May your choices reflect your hopes, not your fears”

Je kent het vast wel dat iemand iets vervelends tegen je zegt. Zo had ik bijvoorbeeld een leraar die tegen me zei: “Je bent te dom”. Het lijkt iets kleins, als je terug kijkt als volwassenen. Het is iets waar ik nu prima overheen kan stappen. Maar toch vinden zulke opmerkingen hun weg in je zelfbeeld. Zo’n opmerking kan je (onbewust) jaren achtervolgen.

Letting go

En zelfs als je zegt dat je het hebt losgelaten, voel je nog een onderliggende “jaja” bij jezelf. Maar als je je echt beseft dat je een keuze hebt, dan kun je het gaan los laten. Als je je bewust wordt van de kracht van je gedachten, dan kun je ze verzachten, zelfs woede, angst en verdriet. Je weet dan dat je niet je gedachten en gevoelens bent, kies zelf hoe je je wil voelen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download