KERST ALLEEN DOORBRENGEN

Kerst alleen doorbrengen vinden veel mensen verschrikkelijk. Maar wat maakt dat je bang bent om alleen te zijn met Kerst?

Laten we eerst vaststellen dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam. Je kunt ook eenzaam zijn in een grote groep. En je kunt heel gelukkig zijn alleen. Alleen zijn is iets waar je van geniet, of waar je voor kiest. Eenzaam zijn is iets wat je vreest en het liefst wil vermijden.

Angst voor alleen zijn

Dus waarom de angst om Kerstmis alleen door te brengen? Ik geloof dat je bang bent om Kerstmis alleen door te brengen, niet alleen omdat het sociaal gewenst is, maar ook omdat maar heel weinig mensen meer weten hoe ze alleen kunnen zijn.

Wat maakt dan dat je niet alleen kunt zijn? Als je alleen bent, moet je jezelf, je gedachten en de waarheid onder ogen komen van dat je alleen bent. Alle trauma’s worden aangeraakt en er is een confrontatie van de kleine ‘ik’, met al zijn of haar overtuigingen.

Kerst alleen doorbrengen

Alleen zijn is niet normaal

Deze angst om de waarheden van het leven onder ogen te zien, zorgt ervoor dat je bang bent om alleen te zijn. Je bent de fijne kant van alleen zijn vergeten, of hebt het nog niet ervaren. In onze samenleving is het nog niet ‘normaal’ om alleen te zijn en dat fijn te vinden. Iedereen wil toch ergens bijhoren en de liefde vinden.

We zijn geconditioneerd om door te gaan op de automatische piloot en deel uit te maken van de norm. En die norm is om je innerlijke leegte zo vol mogelijk te stoppen met stimulatie en lawaai. En het op alle mogelijke manieren te dempen en verdoven.

“Christmas isn’t just a day, it’s a frame of mind.” 

Valentine Davies

Alleen zijn is iets wat je weer mag leren. Als je innerlijke vrede, zelfkennis en geluk wil ervaren, is alleen zijn de eerste stap. Je ontdekt het geluk in de eenzaamheid. Sluit vrede met de eenzaamheid en ervaar de kracht die erin schuil gaat. Kerst alleen doorbrengen zal dan uiteindelijk een fijne ervaring zijn. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download