KENMERKEN VAN VOORWAARDELIJKE LIEFDE

Durf jij eerlijk naar jezelf en je relatie te kijken? Voorwaardelijke liefde is liefde die moet voldoen aan voorwaarden. Het is een liefde die egoïstisch en egocentrisch is en het duurt zolang de onuitgesproken regels worden nageleefd. We denken dat we onvoorwaardelijk van iemand houden, maar is dat wel echt zo?

Een aantal onuitgesproken regels zijn;

 • Ik hou alleen van je, als je me een goed gevoel over mezelf geeft.
 • Ik hou alleen van je, als je aantrekkelijk bent en blijft.
 • Ik hou alleen van je, als je in mijn plaatje past.
 • Ik hou alleen van je, als je mij een gevoel geeft.
 • Ik hou alleen van je, als je succesvol en populair bent.
 • Ik hou alleen van je, als je een goede baan en werk hebt.
 • Ik hou alleen van je, als je doet wat ik zeg.
 • Ik hou alleen van je, als je voldoende bijdraagt in mijn ogen.
 • Ik hou alleen van je, als je gelooft wat ik geloof.
 • Ik hou alleen van je, als je mijn slechte gewoontes blijft steunen.
 • Ik hou alleen van je, als je me geld blijft geven.
 • Ik hou alleen van je, als ons seksleven goed is.
 • Ik hou alleen van je, als ik de controle over je heb.
 • Ik hou alleen van je, als ik je levensbeslissingen goedkeur.
 • Ik hou alleen van je, als jij je gedraagt zoals ik dat wil.
 • Ik hou alleen van je, als je dingen voor mij opoffert.
 • Ik hou alleen van je, als jij je dromen desnoods opgeeft.
 • Ik hou alleen van je, als je van me houdt.

Zien jij in hoe voorwaardelijke liefde een recept is voor mislukking van je relatie? Misschien heb je weleens zo’n oppervlakkige relatie ervaren, of zit je er middenin. Veel van deze bovenstaande dingen doen we onbewust. Je denkt dat je alles van je partner accepteert, maar wat als hij of zij bijvoorbeeld ineens een wereldreis wil maken? Of wil verhuizen naar een ander land? Zorg dat je onvoorwaardelijk liefde voelt, eerst voor jezelf, zodat je het daarna kunt delen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download