KENMERKEN VAN EEN GEZONDE RELATIE

Al jong leer je van je ouders en familieleden hoe relaties in elkaar zitten. Maar ook films en boeken vertellen je dat je wederhelft ergens rondloopt. En als je die vind, je nog heel lang en gelukkig samen zult leven. Maar is dit wel een gezonde relatie?

Het is een spiegel

Niemand vertelt je dat relaties spiegels zijn. Het zijn spiegels van wat er in je speelt. En deze spiegels bieden je de kans om te groeien en jezelf te genezen. Je kunt groeien naar een veilige, gezonde gehechtheid, die je als kind hebt moeten missen. En als je dit bewustzijnswerk niet wil doen, zul je de dynamiek van vroeger blijven herhalen in je relaties.

“The greatest happiness of life is the conviction that we are loved; loved for ourselves, or rather, loved in spite of ourselves” – Victor Hugo

De meeste van ons zijn opgevoed door onbewuste ouders. Je hebt dan niet geleerd om je emoties te reguleren, of op een gezonde manier te communiceren. Wat je wel geleerd hebt, is dat de ander aan al je behoeften zou moeten voldoen, zelfopoffering is tenslotte liefde.

gezonde relatie

Gezonde relatie kenmerken

Maar hoe zit het dan wel met gezonde relaties? Hoe weet je of iets goed is om mee door te gaan en uit te bouwen?

  • Veilige, gezonde relaties zijn geen emotionele achtbanen. Als je een gezonde relatie hebt, is er geen chaos en onveiligheid. Er is geen dynamiek van hoge pieken en diepe dalen.
  • Er is geen gevoel van afhankelijkheid, wat verward wordt met intens missen en passie. Een gezonde relatie voelt als thuiskomen en is voorspelbaar.
  • Er is een gevoel van vrijheid en ruimte voor persoonlijke groei.
  • Je wordt gezien en gehoord en er is ruimte voor beide waarheden.
  • De ander is niet verantwoordelijk voor je geluk. Je hebt een zelfstandig leven en pad, maar ook deel je een gezamenlijk pad.
  • Er is geen controle of chantage. Niemand hoeft te veranderen of zich te vormen naar de ander.
  • Er zijn discussies over onderwerpen, waarin de meningen kunnen en mogen verschillen. Er ontstaat juist meer verbinding, door het luisteren naar elkaar en gedachten uitwisselen.
  • Je wordt gestimuleerd en geïnspireerd. Er is een wederzijds vertrouwen waarin we er vanuit gaan dat ieder voor zichzelf zorgt en bovendien rekening houdt met de ander.
  • Er is een open en kwetsbare communicatie. Beide partners delen hun behoeften en emoties, zodat de ander dit niet hoeft in te vullen of te raden. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

versmelten

VERSMELTEN OF EEN GEZONDE RELATIE?

Voel jij je vaak verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen? ...
Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download