JOUW WAARHEID MAG ER ZIJN

Kreeg jij als kind onvoorwaardelijk liefde, of moest je er voor werken? Misschien moest je bewijzen dat je goed genoeg was, door te presteren en goede cijfers te halen. Of moest je jouw emoties ontkennen, om zo aan de behoeften van je ouders te voldoen? Mocht jouw waarheid er niet zijn?

“The only real conflict you will ever have in your life won’t be with others, but with yourself” – Shannon L. Alder

De meeste van ons hebben geleerd dat liefde, of goedkeuring, elk moment weer kan worden afgenomen, het is niet iets wat er altijd gewoon was. Hierdoor heb je geleerd dat je jouw stukken moet verdedigen door overdreven alles uit te leggen of te veel en te snel je excuses aan te bieden.

Mijn waarheid

Omdat je bang bent om verlaten te worden, onderdruk je jouw waarheid en leg jij je veel sneller neer bij de waarheid van de ander. Ik was een ster in uitleggen en mezelf verdedigen, vooral als ik een grens wilde stellen of mijn behoeften wilde aangeven. Als die ander het maar begrijpt en als die ander maar niet boos wordt.

Ook ik ervaar soms als er een negatieve reactie wordt gegeven op een stuk wat ik heb geschreven, dat mijn geest alle kanten op wil schieten. Ik ervaar dan soms de drang om me toch weer te gaan verdedigen, of het uit te leggen. Mijn innerlijke kind is op zo’n moment bang om niet goed genoeg te zijn. Dat is het moment wanneer je standaard in de verdediging schiet.

Je hoeft je niet te verdedigen

Als je zover bent dat je dit kunt opmerken en observeren bij jezelf, dan kun je hier goed mee oefenen zodat je kunt groeien. Het is namelijk zo dat je jouw waarheid helemaal niet hoeft te verdedigen. Je hoeft geen uitleg te geven bij grenzen of jezelf hiervoor te verontschuldigen. Ook je verlangens, wensen en behoeften mogen er zonder verdere tekst gewoon zijn. Zelfs als dat onzekerheid oproept bij de mensen om je heen.

“I’m going to stand in my truth no matter what” – Tomi Lahren

Hoe meer je ermee gaat oefenen, hoe meer je zult groeien en gaat ervaren dat je er gewoon mag zijn. Er komt meer vertrouwen en je gaat steeds minder uitleggen. Mocht je toch nog de drang voelen om te gaan uitleggen, onthoudt dan het een ieders recht is om grenzen te stellen, dus ook jouw recht. Als je je schuldig voelt over je grenzen weet dan dat jouw verlatings-wond opspeelt. Jouw realiteit en waarheid zijn namelijk altijd waar, simpelweg omdat het jouw verhaal en jouw ervaring is.

Het is allemaal projectie

Als mens projecteren we onze eigen pijnen en trauma’s op anderen, het aannemen en personaliseren van de pijn van een ander is jouw stuk, dat kun je genezen. Hoe hoger jouw eigenwaarde en verbondenheid met jezelf, hoe meer jij de behoeften van anderen zult kunnen respecteren. Gewoon omdat jij jouw behoeften respecteert. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Patronen doorzien

JE GEDRAG EN PATRONEN DOORZIEN

Het maakte me niet uit op dat moment of ik ...
Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download