Dagelijks krijg ik berichten van mensen die zich herkennen in de artikelen. Ze kunnen dit alleen niet echt koppelen aan jeugdtrauma’s. Velen van ons hebben namelijk hele lieve, zorgzame ouders en kennen geen mishandeling of iets dergelijks. Toch zijn er signalen, dat je (onbewust) een trauma met je meedraagt.
Heb jij jeugdtrauma’s
Als je als kind iets traumatisch is overkomen, is het mogelijk dat je geest de negatieve herinneringen heeft verdrongen. Op het moment dat het gebeurde was je te jong, of te onervaren, om met het probleem te dealen. Of misschien was het gewoon heftig.
Het kan frustrerend zijn, vooral als je niet weet waarom je met bepaalde problemen worstelt. Daarom is het goed om te weten welke tekenen er zijn, die op het onderdrukken van kind trauma’s zouden kunnen duiden. Deze onopgeloste herinneringen en trauma’s kunnen jouw groei en ontwikkeling namelijk in de weg staan.
Welke tekenen kunnen een waarschuwing zijn:
- Je hebt moeite om je emoties onder controle te houden. Word je bijvoorbeeld boos, of overmatig bezorgd over hele kleine zaken? Als je met negatieve of traumatische gebeurtenissen in je jeugd te maken hebt gehad, worstel je met stemmingsregulatie en het beheersen van je emoties. Je wordt niet gewoon boos, maar gaat in sommige situaties van nul naar honderd in tien seconde, hyperarousal is daar een benaming voor. Achteraf denk je; jeetje dat was wel erg overtrokken, op wat er daadwerkelijk gebeurde.
- Reactiviteit. Je irriteert je aan bepaald gedrag, of kan fel reageren op mensen die je (onbewust) herkent. Als er iets zit wat onderdrukt is, zul je merken dat je “geactiveerd” wordt en sterke emotionele reacties krijgt op mensen die je ergens aan herinneren. Dit hoeft helemaal niet bewust te zijn, het vertelt je alleen wel dat er meer achter zit. Het “alarmsysteem” van je lichaam gaat af, om je te waarschuwen dat dit type persoon niet veilig is. Het kan zijn dat deze persoon je, om welke reden dan ook, herinnert aan iets of iemand uit je verleden. Je lichaam waarschuwt je dan om weg te blijven. Je mag natuurlijk best op je hoede zijn voor vreemden, maar een buitensporige reactie zegt dat er meer aan de hand is.
Onvolwassenheid
- Verlatingsangst. Niemand zal het leuk vinden om verlaten te worden, maar een onrealistische angst duidt op een dieper probleem. Als jij je emotioneel ontregeld voelt en niet met de situatie om kunt gaan, is de kans groot dat er een kind trauma speelt. Ook als je helemaal niet alleen kunt zijn, zou je er eens meer over kunnen lezen.
- Kinderlijk gedrag. Af en toe wat onvolwassen gedrag vertonen is niet erg. Iedereen heeft weleens een kleine uitbarsting als je echt gefrustreerd, overstuur of uitgeput bent. Maar let op als het vaker gebeurt. Je gaat misschien een kinderlijke stem opzetten of je krijgt een driftbui zoals een vijfjarige dat kan. Ook weglopen als je je zin niet krijgt of stampvoeten horen hierbij.
- Zelfsabotage en destructief gedrag. Dit is een eigenschap die veel voorkomt bij mensen met jeugdtrauma’s. Vooral juist als je een succes behaalt, of er iets goeds gebeurt. Je zult altijd de goede dingen ondermijnen of wegwuiven.
- Impulsiviteit. Als je negatieve emoties uit je jeugd onderdrukt, kan het zijn dat je dwanghandelingen, verslavingen of impulsiviteit als een manier hebt gevonden om met de pijn om te gaan. Je doet alles om jezelf af te leiden van je emoties. Trauma’s kunnen een behoorlijk emotionele impact hebben en het is makkelijker om ze te vergeten, of iets anders proberen te voelen door impulsief gedrag. Denk maar eens hoe lastig het is om verdriet te voelen, als je een spannende situatie opzoekt.
- Emotioneel uitgeput. Als je constant dingen onderdrukt dan raak je onbewust energie kwijt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je onderdrukt voelt in je relaties, tot het punt waarop je moeite hebt om contact te maken met anderen. Dit kan echter ook een teken zijn van angst of depressie, en niet noodzakelijk een teken van oud trauma. Maar hoe dan ook, het is de moeite waard om naar te kijken.
- Angst. Als je jeugdtrauma’s hebt ervaren kan dit als volwassene tot angst leiden. Houd er rekening mee dat angst uit allerlei dingen kan ontstaan. Alleen omdat je angstig bent, wil dat nog niet zeggen dat je als kind een trauma hebt ervaren. Ben je heel vaak bang of is je lichaam in staat van paraatheid, dan kan er zeker een trauma aanwezig zijn in je lichaam.
- Woede beheersingsproblemen. Iedereen ervaart wel eens woede en het is altijd goed om het op een gezonde manier naar buiten te brengen. Maar als je regelmatig irrationeel woedend wordt, of merkt dat je woedend handelt tot het punt dat het mensen bang maakt of je relaties schaadt, let dan op. Dit soort woede een teken zijn van verdrongen herinneringen en trauma’s.
Je bent het waard
Als een van deze symptomen of kenmerken jou bekend voorkomen, dan is het verstandig om er meer over te lezen, of hulp te zoeken. Hoewel de dingen hierboven naar iets anders kunnen verwijzen, zoals een angststoornis of depressie, kunnen ze ook een teken zijn van een onderdrukt jeugdtrauma. En dat is een probleem dat zeker de moeite waard is om aan te werken.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Trauma
|EEN GESPANNEN PSOAS DOOR TRAUMA
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!