JE ZENUWSTELSEL WIL OVERLEVEN

Je zenuwstelsel communiceert de hele dag door met jouw onderbewustzijn. Je onderbewustzijn slaat alles op wat voorbij komt. Woorden, overtuigingen, herinneringen, alles. Ook kan je onderbewustzijn energie besparen, denk maar aan jouw “automatische piloot”. Het zenuwstelsel werkt dus ook onbewust.

Je zenuwstelsel heeft één doel en dat is overleven. Hij bedenkt echt alles om dat voor elkaar te krijgen en zet daar overlevingsmechanisme voor in. We kennen allemaal de vecht-, vlucht-, (be)vries modus.

Onbewust word je gevormd

Je leert vanaf het moment dat je wordt geboren, reageren op de manier waarop je door je ouders wordt gevormd. Dit gebeurt dus niet in jouw bewustzijn, maar onderbewust. Je leert allerlei patronen aan dat noemen we je conditionering. Je conditionering is dus een patroon van reacties. Waar jij je meestal niet bewust van bent.

En daar zit dus “de genezing”. De basis van je genezing is bewust worden. Als je niet bewust bent gebeuren dingen je en loop je op den duur vast. Het moeilijke aan bewust worden of “wakker worden”, is dat het echt niet makkelijk en zwaar is.

Ervaar de sensaties

Als je bewust gaat worden, ga je opmerken wat er allemaal in je lichaam speelt, alle sensaties die er doorheen trekken. Pas dan zul je gaan opmerken wat je altijd hebt onderdrukt. Je voelt alle pijn, woede en schaamte.

Voel de weerstand

De weerstand die dit “bij jezelf gewaar zijn” oproept, is je bescherming, om niet te willen en hoeven voelen. Er gaat een alarm af die zegt: “dit is niet veilig, dit is nieuw, dit wil ik niet”. En omdat je het niet kent, schiet je vaak weer terug in je oude patroon. Het oude, bekende is fijn en comfortabel. Wat je kent, zal altijd het veiligst aanvoelen voor je ego.

Als je wil genezen van al je kind trauma’s, zul je dit ongemak moeten doorstaan. Het is een proces en er bestaat geen quick fix. Het is een dagelijks proces van oefenen. Dagelijks bij jezelf komen, aarden, bewust ademen, mediteren en veilig leren zijn in je eigen lichaam.

Ben jij dagelijks gewaar bij jezelf?

Neem jij dagelijks de tijd om gewaar te zijn bij jezelf? Om even helemaal niks te doen en alleen maar te ervaren wat er is in je lichaam? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DE KERN VAN EMOTIES

DE KERN VAN EMOTIES EN FYSIEKE BALANS

Diep in je lichaam, verscholen achter je buikspieren en heupgewrichten, ...
Parentificatie en codependentie

PARENTIFICATIE EN CODEPENDENTIE

Parentificatie en codependentie zijn beide concepten die betrekking hebben op ...
Schuldig voelen

JE SCHULDIG VOELEN

Nee zeggen, en je vervolgensschuldig voelen, gebeurt vaakbij mensen die ...
kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download