JE HEBT GEEN CONTROLE

Ik heb heel lang geprobeerd om alles onder controle te houden en ik was me er totaal niet bewust van. Ik was vaak moe en uitgeput, niet gek als ik er nu op terugkijk. In mijn relaties voelde ik boosheid, ook onterecht. Je kunt namelijk niets buiten jezelf controleren. Als ik om me heen kijk zie ik veel mensen nog steeds proberen om de controle te krijgen of te behouden, alles voor een gevoel van veiligheid.

Je probeert (onbewust) controle te houden, over alles en iedereen om je heen. Als je dit doet, weet dan dat je een gewond ego hebt. Je leeft in angst, wat zeer onprettig voelt.

Als de ander mij snapt, dan is het oke

Je leeft met de gedachte dat je anderen kunt veranderen, als jij ze uitlegt hoe het zit. Ze zullen het ook inzien en dan komt het goed. Het tegendeel is echter waar, waardoor je nog meer angst krijgt en gefrustreerd raakt. Als je eenmaal doorhebt dat je geen controle hebt en je de veiligheid in jezelf mag gaan vinden, is het proces begonnen. Je wordt je steeds meer bewust van alle verhaaltjes die jij jezelf vertelt. Ook kun je nu betere keuzes maken, voor de dingen die goed voor je zijn.

Ook ga je beseffen en inzien dat je dit niet aan een ander kunt opleggen. Iedereen hoort en beseft dit, als het zijn of haar tijd is om het te kunnen horen. Iedereen moet er zelf voor kiezen, om het te willen aangaan. Als jij de ander onder druk zet, probeert te beheersen of forceren komt dat vanuit een angst die je voelt. Het is belangrijk om met deze angst te zijn, hem te erkennen en doorvoelen.

Controle

Jouw kracht zit dus niet in controle, maar in autonomie en verantwoordelijkheid. Als je het doorhebt, hoe jij jarenlang je kracht weggaf, kun je dit omzetten naar zelfvertrouwen en daadkracht. Je kunt worden wie je werkelijk bent, de beste versie van jezelf.

Alles mag er zijn, precies zoals het is

Ga rustig zitten, haal diep adem en voel de angst. Alles mag er zijn en niets hoeft anders, vertel jezelf dat je veilig bent. Het enige waar jij controle over hebt, is hoe jij denkt en reageert op dingen.

Stel je voor dat je geen controle meer hoeft te hebben over alles. Dat je alles en iedereen om je heen los kunt laten en je alleen maar hoeft te concentreren op hoe jij reageert op alles. Zou dat niet bevrijdend zijn?

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download