JE EGOVERHAALTJES DOORZIEN

Ik ben al jaren bezig met het aanwezig zijn bij mijn kleine ‘ik’. En inderdaad soms heeft ze nog buien, wanneer ik ongemakkelijke emoties begint te ervaren. Het ongemak van het onbekende is te veel voor de kleine ‘ik’, dus creëert hij of zij (ego)verhaaltjes.

Het gaat bijvoorbeeld als volgt; Je vindt iemand leuk en bent de hele dag aan het appen met die ander. Tot vandaag was dat best regelmatig en maak je je geen zorgen. Maar dan, ineens reageert de ander niet, of heel laat. Je wordt ongerust en voelt de spanning oplopen in je lichaam.

Daar is de kleine ik

De kleine ‘ik’ komt tevoorschijn en begint betekenis te geven aan de gebeurtenis. De gedachten die opkomen zijn “hij of zij vindt me niet meer leuk”, “Ik wist dat er iets mis was met hem of haar” of, “Ik wist wel dat ik iets verkeerds heb gezegd”. Wat er gebeurd is dat de kleine ‘ik’ angst creëert.

Je gaat weer appen, maar krijgt weer geen antwoord. Nu wordt de kleine ‘ik’ bang voor verlating en verlies dus worden er beschermende mechanismen gecreëerd. Je krijgt gedachten als; “Ik stop er gewoon mee, klaar!”, of “Ik ga gewoon weer op Tinder, ik moet me niet op een persoon richten”. Zo maakt de kleine ‘ik’ een heel drama in je hoofd.

Gehecht aan egoverhaaltjes

Als je kleine ‘ik’ betekenis geeft aan een gewone gebeurtenis dan wordt het zenuwstelsel geactiveerd. De emotie trekt door je lichaam. Je gaat controle zoeken door te analyseren en gelijk te halen. Je bent zo gehecht aan je denken en de verhaaltjes, dat je reageert alsof het ook echt de waarheid is.

Als je in een trigger raakt, voelt de kleine ‘ik’ dat hem of haar onrecht wordt aangedaan en wil wraak. Zo beginnen er complete scenario’s plaats te vinden in je hoofd. De kleine ‘ik’ is al die jaren je beschermer geweest, maar misschien zijn de strategieën nu niet meer zo handig. Zolang je vanuit je ego denkt, is het niet mogelijk om een ander perspectief te zien en je eigen rol te bekijken in de situatie.

Leer om aanwezig te zijn en te kalmeren bij het onbekende. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Emotionele chaos

WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin ...
Ongezond systeem

WAAROM IS ONS SYSTEEM ZO ONGEZOND?

Jaren geleden beleefde ik een donkere nacht van de ziel. ...

HET COLLECTIEVE TRAUMA VAN EMOTIONELE VERWAARLOZING

We leven in een samenleving van mensen die niet weten ...
Te veel uitleggen

WAAROM GA JE TE VEEL UITLEGGEN?

Heb jij ook als kind geleerd dat liefde voorwaardelijk was, ...
Schaamte

SCHAAMTE PROJECTEREN WE OP DE ANDER

De meeste mensen kennen het gevoel van schaamte. Als een ...

JE ZENUWSTELSEL WIL OVERLEVEN

Je zenuwstelsel communiceert de hele dag door met jouw onderbewustzijn. ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download