JE EGOVERHAALTJES DOORZIEN

Ik ben al jaren bezig met het aanwezig zijn bij mijn kleine ‘ik’. En inderdaad soms heeft ze nog buien, wanneer ik ongemakkelijke emoties begint te ervaren. Het ongemak van het onbekende is te veel voor de kleine ‘ik’, dus creëert hij of zij egoverhaaltjes.

Het gaat bijvoorbeeld als volgt; Je vindt iemand leuk en bent de hele dag aan het appen met die ander. Tot vandaag was dat best regelmatig en maak je je geen zorgen. Maar dan, ineens reageert de ander niet, of heel laat. Je wordt ongerust en voelt de spanning oplopen in je lichaam.

Daar is de kleine ik

De kleine ‘ik’ komt tevoorschijn en begint betekenis te geven aan de gebeurtenis. De gedachten die opkomen zijn “hij of zij vindt me niet meer leuk”, “Ik wist dat er iets mis was met hem of haar” of, “Ik wist wel dat ik iets verkeerds heb gezegd”. Wat er gebeurd is dat de kleine ‘ik’ angst creëert.

Je gaat weer appen, maar krijgt weer geen antwoord. Nu wordt de kleine ‘ik’ bang voor verlating en verlies dus worden er beschermende mechanismen gecreëerd. Je krijgt gedachten als; “Ik stop er gewoon mee, klaar!”, of “Ik ga gewoon weer op Tinder, ik moet me niet op een persoon richten”. Zo maakt de kleine ‘ik’ een heel drama in je hoofd.

Gehecht aan egoverhaaltjes

Als je kleine ‘ik’ betekenis geeft aan een gewone gebeurtenis dan wordt het zenuwstelsel geactiveerd. De emotie trekt door je lichaam. Je gaat controle zoeken door te analyseren en gelijk te halen. Je bent zo gehecht aan je denken en de verhaaltjes, dat je reageert alsof het ook echt de waarheid is.

Als je in een trigger raakt, voelt de kleine ‘ik’ dat hem of haar onrecht wordt aangedaan en wil wraak. Zo beginnen er complete scenario’s plaats te vinden in je hoofd. De kleine ‘ik’ is al die jaren je beschermer geweest, maar misschien zijn de strategieën nu niet meer zo handig. Zolang je vanuit je ego denkt, is het niet mogelijk om een ander perspectief te zien en je eigen rol te bekijken in de situatie.

Leer om aanwezig te zijn en te kalmeren bij het onbekende. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download