JE EGOVERHAALTJES DOORZIEN

Ik ben al jaren bezig met het aanwezig zijn bij mijn kleine ‘ik’. En inderdaad soms heeft ze nog buien, wanneer ik ongemakkelijke emoties begint te ervaren. Het ongemak van het onbekende is te veel voor de kleine ‘ik’, dus creëert hij of zij (ego)verhaaltjes.

Het gaat bijvoorbeeld als volgt; Je vindt iemand leuk en bent de hele dag aan het appen met die ander. Tot vandaag was dat best regelmatig en maak je je geen zorgen. Maar dan, ineens reageert de ander niet, of heel laat. Je wordt ongerust en voelt de spanning oplopen in je lichaam.

Daar is de kleine ik

De kleine ‘ik’ komt tevoorschijn en begint betekenis te geven aan de gebeurtenis. De gedachten die opkomen zijn “hij of zij vindt me niet meer leuk”, “Ik wist dat er iets mis was met hem of haar” of, “Ik wist wel dat ik iets verkeerds heb gezegd”. Wat er gebeurd is dat de kleine ‘ik’ angst creëert.

Je gaat weer appen, maar krijgt weer geen antwoord. Nu wordt de kleine ‘ik’ bang voor verlating en verlies dus worden er beschermende mechanismen gecreëerd. Je krijgt gedachten als; “Ik stop er gewoon mee, klaar!”, of “Ik ga gewoon weer op Tinder, ik moet me niet op een persoon richten”. Zo maakt de kleine ‘ik’ een heel drama in je hoofd.

Gehecht aan egoverhaaltjes

Als je kleine ‘ik’ betekenis geeft aan een gewone gebeurtenis dan wordt het zenuwstelsel geactiveerd. De emotie trekt door je lichaam. Je gaat controle zoeken door te analyseren en gelijk te halen. Je bent zo gehecht aan je denken en de verhaaltjes, dat je reageert alsof het ook echt de waarheid is.

Als je in een trigger raakt, voelt de kleine ‘ik’ dat hem of haar onrecht wordt aangedaan en wil wraak. Zo beginnen er complete scenario’s plaats te vinden in je hoofd. De kleine ‘ik’ is al die jaren je beschermer geweest, maar misschien zijn de strategieën nu niet meer zo handig. Zolang je vanuit je ego denkt, is het niet mogelijk om een ander perspectief te zien en je eigen rol te bekijken in de situatie.

Leer om aanwezig te zijn en te kalmeren bij het onbekende. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download