JACOBSROUTES IN NEDERLAND

De Camino naar Santiago de Compostela wordt ook wel de St Jacobsroute genoemd. Het is het oudste lange afstands-pad van Europa. Duizenden mensen trekken sinds het jaar 814 over de eeuwenoude paden langs de vorstelijke steden naar de rustplaats van de apostel Jacobus, in Santiago de Compostella. Maar in Nederland kun je ook jacobsroutes lopen.

Camino Frances

Net zoals er meer wegen zijn die naar Rome leiden, is dat bij de Camino ook zo. Toch is de bekendste route de Camino Frances die start in St Jean Pied de Port, aan de voet van de Pyreneeën. Voor alle pelgrims was de startplaats anders. Voor de Belgen en Nederlanders ging de route vaak per boot naar San Sebastian en volgden de Camino del Norte langs de kust naar Santiago.

‘To feel the pull, the draw, the interior attraction, and to want to follow it, even if it has no name still, that is the “pilgrim spirit.”The “why” only becomes clear as time passes, only long after the walking is over.

Kevin A. Codd

Als je vanuit het Midden-Oosten kwam, legden je aan in Cadiz en vervolgde je je weg naar Sevilla om daar de Via de La Plata te beginnen. Maar ook Lissabon en Porto waren belangrijke vertrekpunten op de Camino Portugues.

Jacobsroutes

Als je de onderneming naar Santiago iets te hoog gegrepen vindt, kun je ook in Nederland Jacobsroutes lopen. Op de gelijknamige website, Santiago, vind je een uitgebreide kaart. De routes zie je weergegeven met een Sint-Jacobsschelp.

‘Camino, in my view, is a metaphor for your own life…’

Diana-Maria Georgescu

Deze routes sluiten aan op de grote pelgrimspaden naar Santiago. Als je de andere kant op loopt, kom je bij Santiago aan het Wad, Sint-Jacobiparochie (Friesland). Hier ligt een pelgrimsinformatiecentrum De Groate Kerk.

Pelgrimspas voor stempels

Wil je onderweg op gepaste wijze overnachten, dan kun je lid worden van het Genootschap van Sint-Jacob. Op de website bestel je dan de pelgrimspas ‘Credencial del Peregrino’. Deze heb je nodig om in de pelgrimsonderkomens te kunnen slapen. Ook krijg je dan de ‘Compostela’; het bewijs van het voltooien van je pelgrimstocht. Onderweg laat je dan stempels zetten in je ‘pelgrimspaspoort’. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Avatar 2

TRAILER – AVATAR 2

Wat een prachtige, inspirerende film is Avatar 2. De film ...
Verdi's A

GENEES LICHAAMSSCHADE – VERDI’S A

432 Hz, ook wel bekend als Verdi's A, was de ...
Moh Mohiya

MANTRA – MOH MOHIYA

Vandaag mediteren we samen met een eenvoudige, mooie maar zeer ...
Midfulness voorbij

VOORBIJ MINDFULNESS – JOEY WEBER

Mindfulness is door de jaren heen steeds populairder geworden. De ...
Adrian von Ziegler

CELTIC MUSIC – ADRIAN VON ZIEGLER

Adrian von Ziegler is geboren in Zürich in 1989. Hij ...
Allen Watts

ON THE ETERNAL NOW – ALLEN WATTS

Kijk naar deze inspirerende en diepgaande speech over het eeuwige ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download