IZ – OVER THE RAINBOW

In het Kuakini ziekenhuis in Honolulu Hawaii, werd op 20 mei 1959 Israel Ka’ano’i Kamakawiwo’ole geboren, later afgekort Iz. Zijn ouders wisten al dat het een bijzondere jongen was en dat zijn stem het Hawaiiaanse volk zou verenigen.

In het Hawaïaans vertaalt betekent de achternaam “het onverschrokken oog, het gedurfde gezicht”. Israël werd ontzettend verwend, hij kon niets fout doen. Hij was van een zeldzaam ras, een bijna pure Hawaiiaan met een ongebruikelijke afstamming. Zijn voorouders komen van een eiland, dat zelfs vandaag de dag het meest Hawaiiaanse van allemaal is, het zogenaamde “verboden” eiland Ni’ihau.

Het joch met de ukelele

Vanaf zijn tiende stond hij op het podium met zijn ukelele. Ook alle muzikanten dachten dat Israël speciaal was en wisten dat hij ooit iemand zou zijn. Maar tot die tijd noemden ze hem “het joch met de ukelele”. In 2001 werd zijn CD “Alone In IZ World” uitgebracht. Dit album kwam op nummer 1 in de Billboard’s World Chart binnen en debuteerde op nummer 135 in de Billboard’s Top 200. Er zijn slechts 12 cd’s die ooit op nummer 1 op de World Chart debuteerden.

Iz wordt groot omdat mensen zich goed voelen als ze zijn stem horen, ze voelen ze zich veilig en gelukkig. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Het maakt niet uit of je een filmster of loodgieter bent. Iz heeft iets ondenifieerbaars, iets unieks, wat de kern is van zijn mooie muziek.

Wie zijn zijn fans?

De Hawaiianen zien hem dan ook als hun vaandeldrager. En heeft hij fans over de hele wereld als; Bette Midler, Adam Sandler, Jim Carey, Sarah Jessica Parker, Sean Connery, Drew Barrymore, Dean Koontz, Paul Simon, Jimmy Buffett, Jon Favreau en velen meer. In 1985 komt het wereldwijd bekende nummer uit “over the rainbow”, waarvoor hij de prijs voor beste mannelijke zanger en beste album van het jaar in ontvangst nemen.

Door zijn obesitas komt Iz in 1997 in het ziekenhuis terecht, het jaar dat hij de prijs opnieuw in ontvangst mocht nemen. Nu moest hij de uitreiking helaas volgen vanuit zijn ziekenhuisbed. Op 26 juni 1997 sterft hij aan de gevolgen van zijn overgewicht. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

La Luna

KORTE FILM – LA LUNA

In de wereld van animatiefilms staat Pixar bekend om het ...
The Salt of the Earth

TRAILER – THE SALT OF THE EARTH

"The Salt of the Earth" is een reis door het ...

KORTE FILM – ALIKE

"Alike" is een korte animatiefilm die de nadruk legt op ...
Loved

KORTE FILM – LOVED

In de hartverwarmende video 'Loved' van BeecherFeature Productions wordt een ...

KORTE FILM – NAPO

In de bekroonde film "NAPO" worden kijkers meegenomen op een ...
arcade

KORTE FILM – CAINE’S ARCADE

"Caine's Arcade" is een korte documentaire die het hartverwarmende verhaal ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download