IZ – OVER THE RAINBOW

In het Kuakini ziekenhuis in Honolulu Hawaii, werd op 20 mei 1959 Israel Ka’ano’i Kamakawiwo’ole geboren, later afgekort Iz. Zijn ouders wisten al dat het een bijzondere jongen was en dat zijn stem het Hawaiiaanse volk zou verenigen.

In het Hawaïaans vertaalt betekent de achternaam “het onverschrokken oog, het gedurfde gezicht”. Israël werd ontzettend verwend, hij kon niets fout doen. Hij was van een zeldzaam ras, een bijna pure Hawaiiaan met een ongebruikelijke afstamming. Zijn voorouders komen van een eiland, dat zelfs vandaag de dag het meest Hawaiiaanse van allemaal is, het zogenaamde “verboden” eiland Ni’ihau.

Het joch met de ukelele

Vanaf zijn tiende stond hij op het podium met zijn ukelele. Ook alle muzikanten dachten dat Israël speciaal was en wisten dat hij ooit iemand zou zijn. Maar tot die tijd noemden ze hem “het joch met de ukelele”. In 2001 werd zijn CD “Alone In IZ World” uitgebracht. Dit album kwam op nummer 1 in de Billboard’s World Chart binnen en debuteerde op nummer 135 in de Billboard’s Top 200. Er zijn slechts 12 cd’s die ooit op nummer 1 op de World Chart debuteerden.

Iz wordt groot omdat mensen zich goed voelen als ze zijn stem horen, ze voelen ze zich veilig en gelukkig. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Het maakt niet uit of je een filmster of loodgieter bent. Iz heeft iets ondenifieerbaars, iets unieks, wat de kern is van zijn mooie muziek.

Wie zijn zijn fans?

De Hawaiianen zien hem dan ook als hun vaandeldrager. En heeft hij fans over de hele wereld als; Bette Midler, Adam Sandler, Jim Carey, Sarah Jessica Parker, Sean Connery, Drew Barrymore, Dean Koontz, Paul Simon, Jimmy Buffett, Jon Favreau en velen meer. In 1985 komt het wereldwijd bekende nummer uit “over the rainbow”, waarvoor hij de prijs voor beste mannelijke zanger en beste album van het jaar in ontvangst nemen.

Door zijn obesitas komt Iz in 1997 in het ziekenhuis terecht, het jaar dat hij de prijs opnieuw in ontvangst mocht nemen. Nu moest hij de uitreiking helaas volgen vanuit zijn ziekenhuisbed. Op 26 juni 1997 sterft hij aan de gevolgen van zijn overgewicht. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sjamanen drum

DIEPE MEDITATIE – SJAMANEN DRUM

Een mooie effectieve, diepe meditatie is de meditatie met een ...
Projectiemechanisme in de praktijk

HET PROJECTIEMECHANISME IN DE PRAKTIJK – KAREN M. HAMAKER ZONDAG

In het boek 'Projectiemechanisme in de praktijk' legt Karen stap ...
becoming animal

BECOMING ANIMAL – DAVID ABRAM

Misschien ken je ook het eerste boek van David Abram, ...

639 HZ VOOR ECHTE LIEFDE

In verschillende culturen worden al eeuwenlang de helende tonen van ...
The Spell of the Sensuous

THE SPELL OF THE SENSUOUS – DAVID ABRAM

Ecoloog en filosoof David Abram onderzoekt met grote nieuwsgierigheid en ...
Een klein gebaar

KORTE FILM – EEN KLEIN GEBAAR

In dit korte filmpje zie je wat een klein gebaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download