Als je lichaam, geest en hart op een lijn zitten ervaar je innerlijke rust. Je voelt acceptatie, vergeving en liefde. Je hoeft mensen en situaties niet meer te veranderen of onder controle te houden. Innerlijke rust staat synoniem voor in contact zijn met je ware zelf.
Onrust zit in jezelf
Conflicten hebben we met anderen, maar zeker ook met onszelf. En als je niet met jezelf in gevecht bent, ben je misschien aan het strijden voor een bepaald ideaal. Zo blijft er onrust en chaos in je leven en ontstaat er nooit echt innerlijke rust.
“If it costs you your inner peace, it’s too expensive”
Ik dacht altijd dat die onrust kwam door dingen buiten mijzelf. Het kostte me best wat tijd om te erkennen dat ik zelf verantwoordelijk ben. Ik kan bepalen hoe ik denk, hoe ik me voel en hoe ik reageer op de wereld. Tijdens mijn proces ontdekte ik enkele dingen, die je kunt doen om de rust in jezelf te vinden.
- Laat de slachtofferrol los. Als je in de slachtofferrol zit, ben je jezelf onbewust aan het saboteren. Wat is een slachtoffer? Als je slachtoffer bent geloof je dat je geen persoonlijke invloed hebt en dat je slachtoffer bent van het lot. Je bent overgeleverd aan “de goden”. Denk eens na over de overtuigingen die je hebt over jezelf, over anderen en het leven. Als slachtoffer denk je dingen zoals: “alles overkomt me”, “het leven is tegen me”,”ik heb nooit geluk”,”ik ben hier niet goed genoeg voor”.
- Stop met pleasen. Als pleaser heb je altijd zelfmedelijden. Maar wat is nu eigenlijk een pleaser? Als pleaser offer je jezelf onnodig op voor anderen, het is een vorm van manipulatie. Je denkt te handelen uit liefde, maar wil er eigenlijk iets voor terug. De ander geeft naar je zin ook nooit genoeg terug. Je leeft hierdoor altijd in een vorm van stress.
- Vergeef jezelf. Als je jezelf niet wil vergeven voor je fouten uit het verleden, je tekortkoming of mislukkingen, dan is het verstandig om je zelfbeeld eens onder de loep te nemen. Waarschijnlijk is je zelfbeeld laag. Ga eens na wat je jezelf vertelt, vind je jezelf goed genoeg? Hoe hoog ligt de lat, waar moet je aan voldoen? Ga aan de slag om je eigen beste vriend te worden, bouw die zelfliefde op.
- Stop met perfect willen zijn. Perfectionisme is een bron van constante stress en kan leiden tot een burn-out. Als je altijd alles perfect wil zeggen, zijn en doen is dat een vorm van angst. Meestal gebeurt het onbewust, je bent bang om afgewezen te worden, of niet goed genoeg te zijn. We weten allemaal dat niemand perfect is, maar toch kom je niet makkelijk uit deze cirkel van angst. Begrijp dat perfectie niet bestaat, het is onrealistisch. Leer om van je gebreken te houden. De bedoeling is dat je je mindere kanten gaat omarmen, ze noemen dit ook wel “schaduwwerk”. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Groei, Helen
|WELKE INVLOED HEEFT DE NERVUS VAGUS OP JE SPIJSVERTERING?
Groei, Meditatie
|WAT IS EEN VIPASSANA RETRAITE?
Groei, Helen
|HOE STEL JE EEN GRENS?
Groei, Verbinding
|IK WIL ERBIJ HOREN
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!