INNERLIJKE LEEGTE, WAT IS DE OORZAAK?

Leestijd: 2 minuten. Voel je je leeg en misschien zelfs wel depressief of down? Het gevoel van leegte is het gevoel van innerlijke verlatenheid. Gevoelens van blijheid, hoop of voldoening heb je niet meer. Als je leegte ervaart, heb je het gevoel dat alles in en om je heen donker is.

Welke tekens kun je herkennen, als je last hebben van innerlijke leegte?

  • Verlatingsangst
  • Geen doel in je leven
  • Je letterlijk leeg of hol voelen van binnen
  • Verslavingen
  • Depressieve gevoelens
  • Gevoelloos
  • Workaholic, of altijd bezig zijn
  • Chronische verveling

Misschien herken je je niet in alle tekens, maar als je op meer dan de helft “Ja” moet zeggen, is het belangrijk om op zelfonderzoek te gaan. Gevoelens van depressie zijn vaak een symptoom en geen oorzaak, van deze leegte. Maar waar en wanneer ontstaat het gevoel van innerlijke leegte?

“He tries to smile, to feel happy, but he just feels so empty”

Ik heb dit onderwerp veel en grondig onderzocht, omdat ook ik heb geworsteld met dit gevoel. Waar ik al snel achter kwam, is dat als je echt zeker wil zijn waar de leegte vandaan komt, je voorzichtig moet zijn met snelle conclusies. Vaak klonk iets als de waarheid, maar dan bleken het toch nog diepere problemen en soms zijn dingen bijzaak of “afleiding”.

Valse redenen waar je aan kunt denken:

  • Missen van een relatie
  • Geldgebrek
  • Weinig of geen intimiteit of seks
  • Je hebt geen succes
  • Je partner houdt niet meer van je
  • Weinig vrienden
  • Niet blij met je baan
  • Geen doel hebben

Toen ik dieper ging graven, kwamen er andere lagen tevoorschijn. Tijdens dit zelfonderzoek werden mij drie dingen duidelijk, deze wil ik met je delen.

  • Zielsverlies. Zielsverlies betekent dat je niet in verbinding bent met wie je werkelijk bent, je bent losgekoppeld. Het wordt veroorzaakt en versterkt door trauma, materialisme, misbruik, conditionering en egocentrisch leven. Het is de zoektocht naar geluk, die de meeste van ons (onbewust) wel kennen. Je hebt het idee dat er iets ontbreekt en als je dat ene hebt, dan zul je gelukkig zijn. Vaak is deze zoektocht gericht op bezigheden en mensen in de buitenwereld. Je bent bijvoorbeeld gericht op geld, macht, uiterlijk of de perfecte partner. Het zijn allemaal pogingen om te vinden wat je bent verloren, het contact met jezelf. Als je hier langer mee ronddoolt, kun je zelfs last krijgen van depressieve gevoelens, psychische aandoeningen, lichamelijke ziekten, woede of verdriet.
  • Geen doel of betekenis hebben. Als je niet in contact bent, met wie je werkelijke bent, dan is de kans groot dat je ook geen doel of levensmissie hebt. Je weet niet wat je moet doen, “waarom ben ik hier?” , “waar hunkert mijn hart naar?” Je bent door je ouders, school en de maatschappij geconditioneerd om op een bepaalde manier te handelen en te denken. Van jongs af aan heb jij je leren aanpassen. Als je ouder wordt weet je niet beter en denk je onterecht dat jij zelf kiest om die opleiding te doen, te trouwen en een hypotheek te nemen. Als je dieper graaft, kom je erachter dat je het doet om een sociaal geaccepteerd leven te leiden. Omdat je niet geleerd hebt om naar binnen te kijken, leef jij het grootste deel van je leven naar buiten gericht. Je luistert naar wat iedereen jou vertelt over wie je zou moeten zijn en je negeert (onbewust) wie je werkelijk bent. De angst en pijn die dit diep in je oproepen, demp je met afleidingen van buiten. Als je iets voelt wat ongemakkelijk, negatief of confronterend is schuif je liever aan de kant, of je gaat het dempen.
  • Onderdrukte emoties. Als jij in contact bent met je ware zelf en je leeft je levensdoel, maar toch voel je een innerlijke leegte. Dan kan dit zijn omdat je je emoties (on)bewust onderdrukt. Als je in je jeugd geen ruimte kreeg om je emoties te uiten, of kreeg je zelfs straf, dan kan dit nu een worsteling zijn. Emoties kun je onderdrukken, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Al die emoties bouwen op en zo raak je de verbinding met jezelf kwijt. En als je de verbinding met jezelf niet meer voelt, dan ervaar je een leegte. Het kan zo erg zijn worden dat je je emoties helemaal niet meer voelt, je bent afgestompt. Op dat moment wordt je leven uitzichtloos en saai. Doordat je de negatieve emoties hebt buitengesloten, zijn ze nu allemaal geblokkeerd.

Nu ben je op het punt dat je de innerlijke leegte ervaart, betekent dit dat je je bewust begint te worden. Je ware zelf wil niet langer genegeerd worden en wil je aandacht. En ja, dit kan heel pijnlijk en eng zijn, maar uiteindelijk is het ultieme rust en vrede. Ga bij jezelf eens rustig te raden, wat bij jou deze leegte veroorzaakt. Het levert je uiteindelijk de verbinding met je ware zelf en het weer in contact staan met je emoties op. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PSOAS

EEN GESPANNEN PSOAS DOOR TRAUMA

De psoas, diep verscholen in je lichaam, wordt vaak beschouwd ...
Drama

DE MAAT VAN JOUW DRAMA

De maat van jouw drama, is de maat van jouw ...
intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download