INNERLIJKE LEEGTE, VERVUL JE BEHOEFTEN

Leegte kan verschrikkelijk pijn doen. Het is een toestand van gebrek, het betekent dat je iets mist. De eerste stap is om te gaan ontdekken wat er precies mist. Wat ben je kwijtgeraakt? Je komt “heel” op de wereld en door trauma’s in je jeugd wordt je bewustzijn, het contact met je innerlijke zelf, verbroken. Wat je gaat doen is jezelf ontkennen, onderdrukken en afwijzen om geaccepteerd te worden en de liefde te ontvangen die je zo hard nodig hebt.

Vervul je behoeften

Als je in je jeugd niet bent voorzien in je behoeften en daar dus een trauma hebt ervaren, zul je zien dat je ook later niet in je behoeften kunt voorzien. Wat je dus mist is die behoefte waar vroeger niet aan voldaan is. Stel dat je als kind het gevoel van verbondenheid met je ouders hebt gemist, dan is dat een wond geworden. Nu ervaar je een gebrek aan ergens bij horen en dat is de leegte waar het nu in je volwassen leven om draait.

Vlucht voor de leegte

Omdat deze leegte niet fijn voelt, zul je proberen om het gevoel te ontvluchten. Men zegt dat je die leegte probeert te vullen. Dit is eigenlijk niet waar. Het probleem is dat jezelf gaat afleiden van de leegte, met bijvoorbeeld drugs, roken, gamen, eten, winkelen en seks.

“No matter how you feel. Get up, dress up, show up and never give up!”

De meeste mensen die last hebben van dit chronische gevoel van leegte, hadden ouders die niet in staat waren een emotionele connectie op te bouwen. Als je ouders had die emotioneel niet beschikbaar waren, voelde jij je niet gezien, gehoord, begrepen of gevalideerd. Dit leverde niet alleen een wond op, maar maakt ook dat je (onbewust) hebt geconcludeerd dat je het niet waard bent.

leegte

Wat mis je?

Emotionele verwaarlozing is de oorzaak van de innerlijke leegte. Als je worstelt met een gevoel van leegte, probeer dan te voelen wat die leegte precies is. Is het liefde? Is het verbinding? Is het een doel? Ben je eenzaam als je geen liefde van iemand ervaart? Vervolgens, als je dit weet, ga je aan de slag om dit gemiste deel aan jezelf te geven. Als je verbinding mist, kijk dan eens in je leven waar je wel mee verbonden bent. Als je liefde mist, kijk dan eens wat je kan doen om je zelfliefde te vergroten. 

Heel de leegte

Leer te voldoen aan je eigen behoeften. Je hebt misschien geleerd dat het niet goed is om aan deze behoeften te voldoen, maar het is juist noodzakelijk. Wat een behoefte pijnlijk maakt, is wanneer je denkt dat je niet kunt krijgen wat je nodig hebt. Elke keer als je die innerlijke leegte voelt, ga je deze leegte helen. Dit proces brengt in feite verstoten, afgewezen en ontkende aspecten van jezelf weer terug in het nu, zodat het trauma wordt opgelost en de leegte verdwijnt.

“Loneliness is not lack of company, loneliness is lack of purpose”

Wat je gaat doen is jouw onvoorwaardelijke aanwezigheid geven aan de leegte. Je denkt dat leegte een moeilijk op te lossen probleem is. Het is eigenlijk een van de gemakkelijkste problemen om op te lossen, omdat het letterlijk een kwestie is van zelf voorzien in je onvervulde behoeften. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download