IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het verlangen om een connectie te voelen. Vooral als je bent opgegroeid in een omgeving waar je ouders je niet zagen en emotioneel afstandelijk waren, kan dit verlangen intens aanvoelen. Het gevoel van nergens écht thuis horen, blijft knagen.

Het concept van ‘erbij horen’ heeft een van de hoogste frequenties in ons universum, als je het bekijkt als een emotionele toon die we proberen te bereiken. Het komt voort uit een diepgewortelde menselijke behoefte. Maar soms, wanneer we ons op het pad van bewustwording begeven, kan dit verlangen verwarrend zijn.

“De waarheid is dat ergens bij horen begint met zelfacceptatie. Je mate van verbondenheid kan nooit groter zijn dan je mate van zelfacceptatie, omdat geloven dat je genoeg bent, je de moed geeft om authentiek, kwetsbaar en imperfect te zijn.”

Brené Brown

Vaak kom je oefeningen en teksten tegen die suggereren dat je je menselijke behoeften moet overstijgen. Je zou zelfs oefeningen kunnen doen die lijken te strijden tegen je eigen aard, in plaats van ermee samen te werken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het onmogelijk is om iets wat je nodig hebt, onnodig te maken. Wat wel mogelijk is, is leren hoe je op alternatieve manieren in die behoeften kunt voorzien.

Verbondenheid

Als mens zijn we sociale wezens; we verlangen naar verbondenheid met de wereld om ons heen. Het ontbreken van dit gevoel van verbondenheid kan leiden tot eenzaamheid, zelfs te midden van een menigte mensen.

erbij horen

Het is belangrijk te realiseren dat we altijd verbonden zijn met andere mensen. We delen ons mens-zijn en maken deel uit van dezelfde menselijke familie. Denk aan een stuk stof dat je doormidden knipt; het ene stuk ligt aan de linkerkant en het andere aan de rechterkant van de tafel. Ze zijn nu gescheiden, maar blijven beide stof. Zo kun je ons mens-zijn niet veranderen; we blijven mensen.

Wanneer je beseft dat liefde en ergens bij horen, jouw gevoel van eigenwaarde, geboorterechten zijn en niet iets dat je moet verdienen, dan is alles mogelijk.

Brené Brown

Wanneer je een gevoel van verbondenheid ervaart met anderen, ontstaat er een gevoel van gedeeld eigendom. Je ziet de ander als een uitbreiding van jezelf. Hierdoor kun je de ander geen schade berokkenen zonder jezelf schade toe te brengen.

Ik wil erbij horen

Liefhebben betekent dus een ander als een deel van jezelf beschouwen. Hierdoor wordt duidelijk dat ‘erbij horen’ en liefde nauw met elkaar verweven zijn. We kiezen echter vaak voor relaties waarin we ons niet werkelijk verbonden voelen. Deze relaties zijn voorwaardelijk. We nemen de ander niet op als een deel van onszelf, en daardoor kunnen we hun belangen niet als ons eigen belang beschouwen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Anselm Grün

DE HELDERE KIJK VAN ANSELM GRUN

Anselm Grün is een Benedictijnse monnik en auteur die bekend ...
Lichtwerker

BEN JIJ EEN LICHTWERKER?

Een lichtwerker voelde zich altijd al anders. Vaak zelfs anders ...
Winnie de Poeh

DE LESSEN VAN WINNIE DE POEH

Winnie de Poeh, de lieve beer die we allemaal kennen ...
Geven zonder verwachting

GEVEN ZONDER VERWACHTING

Een aangrijpend verhaal over geven zonder verwachting van Katharine Hepburn. ...
sjamanisme

SJAMANISME EN DE DOOD

Het overstijgen van de angst voor de dood is een ...
zen-lane

ZORG VOOR JE ZEN-LANE

Stel je de nervus vagus voor als een vriendelijke verkeersagent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download