IK WEET HET NIET MEER, WAT IS WAAR?

Als je in je jeugd gaslighting hebt meegemaakt, dan heb je een deel in jou onbewust gemaakt. Het is het deel wat de gaslighting heeft overgenomen en dat er nu voor zorgt dat je in jezelf constant twijfel ervaart. Wat is waar? Een stemmetje dat je vertelt dat je het niet goed herinnert. Misschien heb je inderdaad geen reden om te voelen wat je voelt. Misschien heb je niet gezien, wat je hebt gezien. Dit deel in jou kan veel problemen veroorzaken.

Wat is waar?

Ten eerste het twijfelen aan jezelf en met onzekerheid leven. En ten tweede het leven met een gevoel van verwarring over je eigen waarnemingen en realiteitszin. Het is echt van belang om dit in te zien, om uit de gaslighting te kunnen stappen.

“You never apologized to me for hurting me, but I apologized 12 times to you for being angry about it”

Je zult je (zelf)vertrouwen opnieuw moeten opbouwen. Alleen dan kun je op een gezonde manier naar het concept van waarheid kijken. De manier om uit een gaslighting te komen, is door eerst jezelf de acceptatie te geven voor je eigen innerlijke ervaringen. En daarna ga je oefenen met het zien van de objectieve waarheid.

Onderzoek het motief

Leer waarom de ander de dingen ziet zoals hij of zij ze ziet. Vragen die je hierbij kunt gebruiken: “Hoe dient het de ander om gelijk te hebben?”, “Wat heeft hij of zij er voor baat bij, om mijn realiteit volledig te ondermijnen?” Vraag jezelf af wat het motief is en misschien kun je de ander vragen wat het motief is. Ga er niet direct van uit dat het motief slecht is.

“If you feel like you’re going insane. You could be a victim of gaslighting”

Motief is een groot onderdeel van gaslighting. Er moet een motief zijn voor gaslighting, zowel bewust als onbewust. Gaslighting wordt bijvoorbeeld gebruikt als manipulatieve tactiek. Je partner zou kunnen willen dat jouw realiteit anders is, omdat hij of zij dan wordt gezien als het slachtoffer en dus de goedzak in de relatie.

Ontdek welke redenen de ander heeft om de waarheid te verdraaien en zorg dat je weer in contact komt met jouw waarheid. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download