IK HEB JOUW GOEDKEURING NODIG

Er leven veel mensen (onbewust) in een relatie die gebaseerd is op wederzijdse afhankelijkheid. Codependentie komt veel vaker voor dan we denken, we zijn het gaan zien als “normaal”. In veel sprookjes, films en liedjes krijgen we de boodschap dat alles opgeven voor een ander, liefde is. Dat liefde bestaat uit jezelf wegcijferen en jezelf in dienst stellen van de ander. Maar ook het gevoel niet meer zonder de ander te kunnen leven komt regelmatig voorbij.

Goedkeuring

Maar nee, het is niet normaal en het veroorzaakt veel pijn en lijden. Het is dus belangrijk dat je dit gaat inzien. Als je je bewust bent van hoe het zit, kun je gaan genezen om eindelijk vrij en wel vanuit echte liefde te kunnen leven.

“Who is the person under the thinker? that is the real you!” – Darice Cairns

Als codependent ben je nooit echt helemaal bij jezelf, je hebt geen verbinding met wie je werkelijk bent. Ook ik had jarenlang (onbewust) last van onduidelijkheid. Want wat was nu van mij en wat van de ander? Ik ben niet opgegroeid met duidelijke grenzen, dus het was een chaos. Mijn jeugd was een rollercoaster aan emoties. Als één persoon een emotie uitte, moesten we die met zijn allen in het gezin ook ervaren. Hierdoor was ik in een constante staat van alertheid.

Ik was hoog reactief

Als codependent weet je niet wie je bent en heb je dus voortdurend goedkeuring, of validatie, nodig van de buitenwereld. Al jong leerde ik te pleasen. En ook was ik hoog reactief op de gedachten, reacties en gevoelens van anderen. Omdat je gelooft dat de mening en kritiek van de ander iets zegt over wie jij bent, reageer je reactief. Omdat je niet weet wie jij bent, of je zelfs schaamt voor jezelf, neem je alles persoonlijk en zie je dat als de waarheid.

“You opinions about me does not change who I am” – Lailah Gifty Akita

Om weer authentiek te kunnen zijn, om echt te kunnen leven als je ware Zelf, is het een vereiste om van de afhankelijkheid te genezen. Je mag gaan leren om in je eigen behoeften te voorzien en grenzen te stellen. Daarna is het belangrijk om met je emoties aan de slag te gaan. Leer om ze te uiten, zonder bang te zijn voor afwijzing of kritiek. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download